• Kāpēc sunim jātīra zobi?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    3. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixel-Shot / Shutterstock
    Lai arī par suņu mutes dobuma veselību tiek runāts atkal un atkal, joprojām ir daudzi saimnieki, kuri nesaprot, kādēļ dzīvniekam būtu jātīra zobi. Arī veterinārārsti teic, ka pie viņiem nonāk dzīvnieki, kam zobi ir katastrofālā stāvoklī. No daudzām vēlākām likstām varētu izbēgt, ja vien mīluļa mutes dobuma higiēnai būtu pievērsta lielāka uzmanība. Konsultē Rimi Mājdzīvniekiem veselības eksperte, sertificēta veterinārārste Anete Kalniņa.

    Var zaudēt daļu zobu

    Lielai daļai suņu ir nosliece uz pastiprinātu aplikuma un zobakmens veidošanos, kas ar laiku var izraisīt nopietnas mutes dobuma slimības. Visbiežāk šīs problēmas raksturīgas mazo šķirņu suņiem gan ģenētisku iemeslu dēļ, kas saistīti ar mutes dobuma mikrofloru, gan anatomisku īpatnību dēļ. Zobu stāvokli ietekmē arī ēšanas paradumi.

    Pirmās pazīmes, ko saimnieki bieži pamana, ir smaka no mutes, kas rodas baktēriju klātbūtnes dēļ.

    Uz zobiem smaganu tuvumā iesākumā veidojas aplikums, kas pārvēršas zobakmenī. Tur krājas ēdiens un veidojas lieliska vide, kur vairoties un baroties baktērijām. Attiecīgi veidojas iekaisuma process, kas skar smaganas un zobu saknes, un bieži tā rezultātā suns zaudē daļu zobu. 

    Kā suni no tā pasargāt? 

    Laikus sākt rūpēties par mutes dobumu, sevišķi, ja suns pieder pie to šķirņu pārstāvjiem, kam raksturīga zobakmens veidošanās un periodontīta attīstība. 

    Kādā vecumā sākt tīrīt zobus?

    Anete Kalniņa rekomendē suni pie zobu tīrīšanas radināt jau kucēna vecumā. Laikā, kad aplikums parādās un aktīvi jāpievēršas mutes dobuma kopšanai, pieaudzis suns var izrādīt nepatiku, un zobu tīrīšanas process būs daudz sarežģītāks nekā tad, ja suns jau kopš mazotnes ir radināts pie tā, ka saimnieks brīvi skatās suņa mutē un tīra zobus. 

    Ar ko tīrīt?

    Mūsdienās ir pieejami daudzveidīgi līdzekļi suņa mutes dobuma kopšanai, jāizvēlas vien piemērotākais un ērtākais, un tad zobu tīrīšanas process tiks maksimāli atvieglots. Jāsāk ar piemērota tīrīšanas līdzekļa izvēli.

    Suņa zobus nedrīkst tīrīt ar cilvēkiem paredzētajām zobu pastām, jo tās nav domātas norīšanai, kā tas ir ar dzīvniekiem paredzētiem līdzekļiem.

    Turklāt mums mutes dobumā ir atšķirīga mikroflora. Suņiem ir speciālas zobu pastas un tīrīšanas geli, kas paredzēti norīšanai, un bieži tiem ir pievienotas garšas, lai procesu padarītu tīkamāku. 

    Zobus var tīrīt ar speciālām zobu birstītēm – gan uz pirksta uzvelkamām, gan tādām, kas vizuāli līdzīgas cilvēku zobu birstītēm. Arī sariņu materiāls ir dažāds – ar gumijotiem vai standarta sariņiem. Katram jāatrod sev ērtākais un suņa mutei optimāls risinājums. Maza izmēru suņiem ar ļoti mazu muti uz pirksta uzliekamās birstītes var būt par lielu, tad var lieliski noderēt bērniem paredzētās mazā izmēra birstītes. 

    Ja tīrīšana ar birstīti ir ļoti sarežģīta, Anete rekomendē ap savu pirkstu aptīt marlīti un tīrīšanu vadīt ar to. Kā alternatīva ir pieejamas arī speciālas salvetes ar iestrādātu tīrīšanas līdzekli, kas uzliekamas uz saimnieka pirksta. 

    Kāds var nodomāt, ka vienkāršāk ir suni atvest pie veterinārārsta, kur viņam tiks veikta zobakmens noņemšana ar ultraskaņu narkozē. Speciāliste gan uzsver – arī pēc šīs procedūras tiks rekomendēta zobu kopšana mājas apstākļos, lai saglabātu efektu ilgāk un zobakmens neatjaunotos tik ātri. Turklāt – kurš gan vēlas reizi pusgadā vai gadā savu suni pakļaut šādai procedūrai, ja ar savu darbu un ikdienas paradumu maiņu to ir iespējams attālināt?!

    Ko darīt, ja klasiskā zobu tīrīšana ar birstīti un zobu pastu nav iespējama un suns nesadarbojas?

    Tad jāizvēlas kāda no alternatīvām. Suņa zobi ir paredzēti graušanai un plēšanai. Droši var piedāvāt sunim kādu no speciālajiem kārumiem, kas paredzēti mutes dobuma veselības veicināšanai. Mutes dobuma stāvokli palīdz uzlabot arī svaigu kaulu graušana, ja vien kādu iemeslu dēļ tas sunim nav liegts. Ir pieejamas arī ēdienam pievienojamās piedevas, piemēram, uz aļģu bāzes, kas palīdz mazināt zob­akmens veidošanos, kā arī ir ūdenim pievienojami līdzekļi. Tiesa, jāuzmana, vai suns to dēļ nesamazina ūdens patēriņu. Tāpat ir mutē lietojami spreji un geli, kas novērš smaku, uzlabo mutes dobuma mikrofloru un nodrošina antibakteriālu funkciju. 

    Par sausās barības ietekmi

     Attiecībā uz sausās barības nozīmi zobakmens izveidē ir vairāki aspekti, kas jāņem vērā. Graušana tīri mehāniski palīdz tīrīt zobus, tomēr sausā barība būtiski samazina siekalu apjomu mutē, kas savukārt zobakmens izveidi veicina, bet ir pieejamas speciālas mutes dobuma veselībai paredzētas komerciālās diētas, kas var noderēt gadījumos, kad zobu tīrīšana ir neiespējamā misija. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē