• FOTO: Koks, lins un vintāža. 3 omulīgas lauku māju virtuves, no kurām iedvesmoties

    Māja un Dārzs
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    No šīm trim virtuvēm var smelties iedvesmu patiesi mājīgam interjeram. Koks, lins, dabisks akmens un nobružāts ķieģelis. Atvērti plaukti, kuros glabāt no ģimenes mantotus un krāmu bodītēs uzietus dārgumus. Kopīga šo virtuvju iezīme – pannas, katli un pavārnīcas nav noslēptas atvilktnēs un kalpo ne tikai gatavošanai, bet arī skaistumam.

    Mājas Kalna Beigužēni atrodas Vidzemes augstienē, 217 metru augstumā, netālu no Vecpiebalgas un Cēsīm. Dzīvojamā ēka būvēta 1880. gadā, nu tai ir jau 142 gadi. 

    Virtuvē sākotnēji bija klona grīda, bet tā bija nemīlīga, neelpoja un kājas sala pat vasarā. Mājas saimnieks Uldis visu izlauza, izraka, uzlika stingro plēvi, sabēra keramzīta kārtu, tad 3–4 cm betona kārtu un pa virsu betonēja vecos ķieģeļus, kurus paši ar saimnieci Irēnu savulaik bija atraduši pamestā mājā un sakrājuši. Virtuves galds ir liecība no Rīgas Centrāltirgus, kur reiz strādāja Irēnas tēvs, – tas bija krāsots balts, bet Irēna ar skalpelīti krāsu rūpīgi nokasīja. Izšuvumus Irēna priecājās saņemt dāvanā no Rīgas dzīvokļa saimnieces. Atrada tos bēniņos, un saimniece teica: “Ņemiet droši, manas mammas izšūti!”

    Ambāti Aronas pagastā Madonas novadā celtas 19. gadsimta otrajā pusē, precīzs gada skaitlis nav zināms.

    Balto flīzīšu sienas un virtuves iekārtas aizkariņu risinājums raisa sentimentu par septiņdesmito gadu lauku noskaņu. Par šo noskaņu gādā arī vintāžas radio, kas iekārtojies uz virtuves plaukta. Maizes krāsns virtuvē tiek kurināta ikdienas, jo nodrošina apkuri un omulību. Garajā nišā glīti sakrāmētās malkas pagales kalpo ne tikai savam praktiskajam mērķim, bet arī kā raupjš, bet silts dekors.

    Cepļi atrodas Vaives pagastā Cēsu novadā. No trim moduļiem izveidota 60 m2 liela, kā paši saka, rūķīšu mājiņa.

    Telpas ir mazas, tādēļ iekārtotas ļoti praktiski. Te ir veco un jauno mēbeļu sajaukums, gleznas un fotogrāfijas, grāmatas, vāzītes un nieciņi, tas viss piešķir mājīguma un mīļuma izjūtu. Ziemā namiņš tiek kurināts ar Jotul krāsniņu, kas piesilda visus 60 kvadrātmetrus. Lai gan mājā darbojas arī elektriskie radiatori, saimnieki dod priekšroku dabiskam siltumam. Pie sienas Depo pirkta flīžu imitācija. Reprodukcija ar sievieti iegādāta Zviedrijā pirms gadiem pieciem, bet glezna ar piena krūzi un maizi – mantota no vecāsmammas.

    Vairāk par šīm trim mājām vari lasīt šeit:

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē