• FOTO: Kā radoši izmantot trafaretus interjerā?

    Māja
    Krista Lapiņa
    17. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Māris Lapiņš
    Ornamentu izmantošana interjeros visbiežāk asociējas ar vēsturiskām ēkām – kultūrvēsturiskas nozīmes namos līdz mūsdienām saglabājušies gan sienu gleznojumi, gan krāsoti ornamenti. Arī senāk to radīšanai izmantoja trafaretus. Iesaka Ziedonis Safronovs, fotogrāfs un namdaris.

    Ornamentu veidošana ar trafaretiem

    • Ir vairākas iespējas, kā tikt pie sev tīkama trafareta, un veidi, kā interjerā iestrādāt ornamentus. Vienkāršākais veids – sev tīkama ornamenta šablonu iegādāties, piemēram, interneta veikalā. Šobrīd visplašākās izvēles iespējas piedāvā Ķīna. Var arī izdomāt pats savu ornamentu, uzzīmēt to uz plāna, neplīstoša materiāla un izgriezt vai izmantot drukāšanas pakalpojumus. 
    • Ornamenta lielums jāizvēlas atbilstoši telpas plašumam un iecerētajai idejai. Tas pats attiecas uz krāsas toņa izvēli un krāsas sastāvu. 
    • Ornamentu veidošana ir pateicīga arī tad, ja siena nav ideāli gluda vai taisna. Vislabāk krāsu uzklāt ar mīkstu porolona gabaliņu. 
    • Ornamentus var veidot arī uz koka virsmas, uzklājot špakteļmasu ar špakteļlāpstiņu. Šeit var izmantot dažādu biezumu trafaretus atkarībā no tā, cik lielu reljefu gribas veidot. Šī metode dod iespēju pārdomāt un jebkurā brīdī ornamentu nokasīt, tāpēc tas ir paveicams bez lieliem izdevumiem.
    • Sarežģītāka un laikietilpīgāka ir grīdas ornamentu veidošana. Šo metodi var izmantot, piemēram, ja jāatjauno betona grīdas segums. Tad ieklāj betona pamatmasu, sagaida, kad tā sacietē. Ņem trafaretu, kuram ar špakteļlāpstu uzklāj cita toņa masu (grīdas betonam arī var piejaukt toni). Ornamentam jāveidojas apmēram 4–5 mm biezumā. Kad tas sacietē, visu tukšo laukumu  aizpilda ar citas krāsas izlīdzinošo masu vai betonu, lai viss būtu vienā līmenī. Pēc tam virskārtu slīpē nost līdz stadijai, kad pašam patīk. Var arī lakot, taču nav obligāti. 
    • Ļoti radošs process ir ornamentu gleznošana ar roku, bez trafareta izmantošanas. Tad izmanto smalku otiņu un biezākas konsistences krāsu. Košāka toņa iegūšanai klāj vairākas kārtas. 
    • Ornamentus var veidot arī uz ēku fasādēm. Tad jāizvēlas krāsa, kas piemērota āra darbiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē