• Flīzes lievenim un terasei. Kā atrast flīzes, kas ziemā neslīd un neplaisā?

    Māja
    Zanda Jankevica
    19. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ThreeDiCube / Shutterstock
    Lievenim, terasei un ziemas dārzam jāizvēlas raupjas un biezas flīzes, kas ziemas salā neplaisās un uz kurām neveidosies apledojums. Kas jāzina, izvēloties flīzes ārtelpām, lai velti neiztērētu līdzekļus?

    Konsultē Manfrēds Brods, projektu konsultants, Tormans, Laura Augstkaliete-Kaminska, apdares materiālu galvenā speciāliste, HL Studija, Guntis Zirnis, iekšdarbu meistars, Eva Staņeviča, interjera dizainere, ESTA Interiors.

    • Flīzētiem laukumiem ārā svarīgākās flīžu īpašības ir noturīgums pret salu un pretslīdes koeficients.
    • Gan terasēm, gan nojumēm un celiņiem būs piemērotas divus trīs centimetrus biezas akmens flīzes ar augstu pretslīdes koeficientu.
    • Lievenim, terasei derēs arī keramikas flīzes ar reljefu un tādas, kuru koeficients ir vismaz R11 – tās būs ar raupju struktūru.
    • Jāņem vērā, ka, izvēloties raupjas (ar porainu virsējo slāni) flīzes gaišā tonī, ar laiku vietās, pa ko biežāk staigā, sakrāsies vairāk netīrumu un iezīmēsies taciņas. To veicina arī mainīgie laikapstākļi – mitrums mijas ar sausumu, atkusnis ar salu, nokrišņi ar karstiem saules stariem. Tad noderīga būs regulāra kopšana ar augstspiediena tīrītāju.
    • Parastas matētas, āram piemērotas flīzes nesagādās kopšanas problēmas, turklāt tās nebaida arī neliela sāls deva, ja to ziemā nepieciešams uzkaisīt lielākai pārvietošanās drošībai. 
    • Jārēķinās, ka pirms flīžu ieklāšanas ārā obligāti būs vajadzīga virsmas hidroizolācija, būs arī lielāks flīžu līmes patēriņš (jālieto tikai speciālā līme āra darbiem) un šuves ir jāveido platākas (pat 3 mm) nekā iekštelpās. Pastāv risks, ka ar laiku šuves vietām var sākt izskaloties – tās jāpieskata un šuvojums jāatjauno. Taču, ja drīz pēc ieklāšanas flīzes lec nost, pie vainas ir nevis tās, bet, visticamāk, darbā pieļautās kļūdas, piemēram, līme uz flīzes uzklāta nevienmērīgi. Uzmetot to pikās, tukšajās vietās paliek gaiss, un tur var iekļūt ūdens, kas ceļ flīzes uz augšu. 
    • Mūsdienīgs risinājums virsmu apdarei laukā (arī tehniskajām telpām, darbnīcām) ir pacelto grīdu sistēmas – bez līmēšanas un šuvošanas uz īpašiem balstiem tiek liktas divus vai trīs centimetrus biezas akmens masas flīzes. Tās jebkurā brīdī var demontēt, pārveidot, pārvietot un atkārtoti izmantot citviet. Vēl viena šādas sistēmas priekšrocība – to var uzstādīt nelīdzenā vietā, nolīmeņojot ar balstu palīdzību. Tiesa, tas nav lēti – izmantojot, piemēram, divus centimetrus biezas akmens masas flīzes un speciālos balstus, viens kvadrātmetrs var izmaksāt gandrīz 90 eiro.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē