• Dārza iedvesmas TOP 10. Iesaka ainavu arhitekte Ilze Rukšāne

    Dārzs
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    16. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no publicitātes materiāliem
    Žurnāls Mans Dārzs šogad ik mēnesi vaicās dārza profesionāļiem un pieredzējušiem entuziastiem, kas viņus iedvesmo. Šoreiz ar ieteikumiem dalās Ilze Rukšāne, ainavu arhitekte ainavu darbnīcā ALPS.
    1. Man svarīga komanda, kas balstās savstarpējā uzticībā un kuru vieno kopīgas vērtības. Un tāda ir ainavu darbnīcas ALPS komanda. Lai arī mums var atšķirties viedokļi, mēs mākam sarunāties, un tā top rezultāts. Komanda ir mana mīlestība. Ikviens tajā ir izcilība.
    2. Ikvienam iesaku meža terapijas biedrības pastaigas Brīvdabas muzejā. Tā ir iespēja aplūkot muzeju no citas perspektīvas, izzināt un sajust, ko sniedz meža veldze un saikne ar dabu tiem, kuriem ikdienā tās pietrūkst. Jaunumiem var sekot līdzi Facebook lapā Latvijas Meža terapijas biedrība.
    3. Zilsniedzīšu ziedēšana Lielajos kapos. Parasti ziedēšana sākas ap 4.–7. aprīli un ilgst trīs nedēļas. Tā ir telpa, kur kultūrvēsture satiekas ar ikdienu, kur daba ir savienotāja. Krāsu un detaļu burvība. Vieta, kur skaistums satiekas ar godbijību.
    4. Venēcijas mākslas biennālē Latviju šogad pārstāv māksliniece Amanda Ziemele. Gaidu ar nepacietību! Šī gada tēma: Ārzemnieki ir visur. Arī dabā ārzemnieki ir visur, un cits ar citu mācāmies sadzīvot.
    5. Cieņa pret augsni, mūsu Mammas Dabas un Zemes mātes virtuvi un ēdamgaldu. Esiet vērīgi un necentieties pretoties dabai. Ja jums ir mālaina vai smilšainai augsne – pieņemiet to kā dāvanu ar pateicību par iespēju izzināt un cienīt. Uz balkona vai podos man nemainīga vērtība ir Eko Zeme, kas tiek veidota ar lielu cieņu pret mūsu resursiem. Cena – ap 3 eiro (10 l iepakojums), ekozeme.com
    6.  Mīlestība pret dabu un darbu. Cienu Puķu lauku saimniekus Sanitu un Raivi par to, ko viņi dara, un nesavtīgo dalīšanos ar savām zināšanām. Sanitas un Raivja dārzs ir kā liela mācību grāmata – kā kombinēt augus, lai dārzs būtu košs visu gadu un prasītu mazāk rūpju. Katru gadu cenšos aizbraukt ciemos vairākas reizes dažādās sezonās. Laiks tur starp puķēm aizskrien nemanot. Pukulauki.lv
    7. Sjū Stjuartes-Smitas grāmata Rūpīgi kopts prāts. Tā ir par atgriešanos pie saknēm. Psihiatre un psihoterapeite stāsta par savu pieredzi darbā ar pacientiem un saiknes ar dabu nozīmi mentālajai veselībai. 3–5% populācijas Latvijā ir psihiskās veselības problēmas, ko ietekmē stress, pārslodze, izdegšana. Laiks apzināties dabas klātbūtnes nozīmi pilsētvidē. Cena – 28,99 eiro, zvaigzne.lv
      Foto: no publicitātes materiāliem
    8. Grieztie ziedi interjerā. Latvijā audzētas vai pļavā saplūktas puķes. Var pušķī, bet var būt arī tikai viens pats zieds. Piemēram, Tulipa acuminata ir zieds, uz kuru, manuprāt, var skatīties stundām ilgi un atklāt jaunus apvāršņus. Mācīties saskatīt skaistumu arī mazumā. Arī mazāk var būt vairāk. Pamanīt detaļas.
    9. Māls – no pašu zemes nācis materiāls. Novērtēju dārza keramiku kā mākslas darbu un laikmetīgo mākslu ārtelpā. Mums nevajadzētu noniecināt un aizmirst savas spēcīgās tradīcijas, bet gan saskatīt tajās vērtību. Bildē redzamais darbs – Daiņa Krastiņa (1925–2005) Pūces. Diemžēl šamotu izgatavo no māla, kas nav iegūts Latvijā, bet liela mēroga darbus ārtelpai var veidot tikai šajā tehnikā. Mūsdienās lielajā mērogā strādā Maira Karstā.
    10.  Iet dabā. Pabūt ar sevi klusumā. Ieklausīties dabā un sevī. Sadzirdēt dabu un sadzirdēt sevi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē