• Brīvroku pavadas. Kam tās domātas, un kā pareizi lietojamas?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    5. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no publicitātes materiāliem
    Gluži kā cilvēkiem ar apaviem, arī suņiem katrai aktivitātei paredzēta sava pavada. Katra no tām paredzēta, lai izvēlēto aktivitāti padarītu iespējami ērtāku un sunim ergonomiski atbilstošu. Beidzamajā laikā arvien populārākas kļūst brīvroku pavadas, taču – vai tiešām tās der visiem?

    Konsultē Rimi Mājdzīvniekiem kinoloģe Monta Priede.

    Ikdienas gaitās nederēs

    Brīvroku pavadas nereti tiek reklamētas kā lielisks aksesuārs, kas pastaigas ar suni padara ļoti ērtas, jo saimnieka rokas tad var būt brīvas no pavadas turēšanas. Pavada ir piestiprināta pie saimnieka jostas, kas ir atsevišķi iegādājams aksesuārs. Nenoliedzami – šāda pavada lieti var noderēt, ja pastaiga plānota garā distancē un salīdzinoši ātrā tempā. Tomēr ikdienā tā nebūs labākā izvēle, jo, lai brīvroku pavada kalpotu savam mērķim, tai visu laiku jābūt nospriegotai, citādi gan saimnieks, gan suns tajā sapīsies, un beigās tā vienalga tiks turēta rokā. Iespējams, kāda suņa saimnieka ikdienas pastaigas ir intensīvs treniņš, tomēr tam tā nevajadzētu būt. Ikdienā pastaigājoties ar suni, tam ir jāļauj apošņāt apkārtne, un tas paredz apstāšanos. Turklāt nereti ar suni atrodamies vietās, kur mājdzīvnieks pie pavadas jātur tuvu sev klāt (īsā pavadā), jo tā vienkārši ir sabiedrībā pieņemta norma un pareiza suņa audzināšana. 

    Tad kādam mērķim patiesībā ir paredzēta šāda pavada, neskatoties uz tās reklāmas saukļiem? 

     Šīs pavadas ieviešana sporta pasaulē sākās līdz ar kanikrosa un skijoringa parādīšanos un kļūšanu par samērā populāriem sporta veidiem starp suņu entuziastiem. Šo pavadu izmanto, lai, skrienot vai slēpojot ar suni, dzīvnieks būtu drošā sasaistē ar saimnieku, bet saimnieka rokas varētu atrasties brīvi vai, piemēram, turēt slēpošanas nūjas. Šīs pavadas mehānisms paredz, ka tā ir elastīga vai vismaz ar vienu elastīgu elementu, kas aktivitātes laikā pavadai ļauj izstiepties līdz 3 metru garumam. Lai tā efektīvi pildītu savu funkciju, visu aktivitātes laiku pavadai ir jābūt nostieptai. Tās elastīgā daļa nodrošina to, ka uzrāviena brīdī triecienspēks tiek absorbēts jeb amortizēts. Kā jau minēts, šo pavadu izmanto tikai komplektā ar tai speciāli paredzētu jostu, ko saimnieks liek sev ap gurniem un vidukli. Nekādā gadījumā nemēģini pašu pavadu siet sev apkārt vai piekabināt pie drēbēm! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē