• Aizkari. Kā izvēlēties īsto audumu, garumu un stiprinājumus

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    16. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Africa Studio / Shutterstock
    Aizkari jau sen nav tikai auduma gabals, aiz kura paslēpties no saules vai kaimiņu skatieniem. Pareizi izvēlēti, tie acumirklī var radīt telpā iecerēto gaisotni, taču – var to arī pazudināt. Uzzini, kas ir biežākās kļūdas, izvēloties mājai jaunus aizkarus!

    Konsultē Linda Kuķalka, interjera dizainere (dizaina studija Tone).

    • Lauku mājas klasika ir aizkari no lina. Tie mūsdienās pieejami dažāda biezuma un blīvuma – gan kā biezie nakts aizkari, gan trausli un gaisīgi kā tills.
      Lina aizkari (pat tad, ja audums pirms tam jau vienreiz mazgāts), turpmākajās mazgāšanas reizēs vienalga nedaudz sarausies.
      Lins mēdz putēt. Jo īsākas ir lina šķiedras, jo vairāk putekļu tas radīs. Tāpēc, piemēram, lina aizkarus neiesaka pirkt plaša patēriņa mājas preču veikalos – nav zināma ne materiāla izcelsme, ne šķiedru garums. Lins ir izteikti robusts audums.
      Aizkaru kritums būs kokains, un tie burzīsies. Tiesa, lina cienītājiem tieši šīs īpašības patīk.
      Atrodoties tiešos saules staros, lins izbalo, tāpēc jārēķinās, ka loga daļā jau aptuveni pēc gada audums būs kļuvis gaišāks. Sevišķi tas jāņem vērā, izvēloties tumša toņa aizkarus. 
      Lins nav budžeta audums, drīzāk jau ekskluzīvs materiāls, tāpēc šādi aizkari nebūs lēti. Turklāt jāņem vērā apstāklis, ka, šujot aizkarus no lina, audums jāņem ar rezervīti.
    • Jaukta sastāva lina aizkari ar poliestera piejaukumu (50% lina, 50% poliestera) – tie uz aci izskatīsies kā lins, taču kopšana būs ievērojami vienkāršāka.
    • Aizkaru audumi, kas izskatās pēc lina, taču patiesībā ir 100% poliesters. Tādi aizkari dzīvē uzvedīsies pavisam citādi – kritums būs vijīgāks un, visticamāk, bez linam raksturīgā raupjā burzījuma efekta. Toties – nav jābaidās, ka aizkars pēc mazgāšanas sarausies!
    • Šujot aizkarus, poliestera audums joprojām ir praktiskākā no izvēlēm. Ja nezini, kuru izvēlēties – poliesteru, kas maksā divdesmit eiro metrā vai tādu, kas maksā septiņdesmit –, jāatceras, ka atšķirība būs redzama pēc vairākiem gadiem. Labas kvalitātes poliesters arī pēc desmit gadiem izskatīsies lieliski. Zemas kvalitātes poliesteru raksturo, piemēram, fakts, ka gludinot tas rada izteiktu statisko elektrību. Ja vēlas ilgmūžīgus aizkarus, priekšroka dodama Eiropas ražotājiem. Arī poliestera aizkariem precīzi jāievēro ražotāju noteiktā kopšanas instrukcija.
    • Visdrošāk aizkarus, lai kāda materiāla tie būtu, mazgāt ķīmiskajā tīrītavā. Lai tas nesagādātu liekas raizes, jālūko, lai tiem netiktu nogriezta etiķete ar kopšanas instrukciju.
    • Padomju laikā ierastā prakse izmazgātus aizkarus vēl mitrus pakarināt pie stangas nav pareizākais risinājums. Vislabāk tos pēc mazgāšanas izžāvēt un ar gludekli izgludināt. Noderīgs palīgs šajā ziņā ir tvaika gludeklis – lieliski izgludina aizkarus, kad tie jau pielikti pie stangas. Tiesa, tas piemērots vien biezajiem aizkariem, plānajiem tvaiks ies cauri un gludu audumu panākt neizdosies.
    • Plānojot iegādāties aizkarus, jāapsver, vai nepieciešami abi veidi. Ja skats pa logu ir acij tīkams, iespējams, dienas aizkari nemaz nav vajadzīgi. Bet varbūt tieši otrādi – omulības radīšanai izvēlas tikai plānos aizkarus.
    • Lūkojot pēc aizkaru auduma veikalā vai salonā, jāatceras, ka dzīvē tas būs tumšāks, jo atradīsies plaknē pret logu, kur tam nespīdēs virsū gaisma. Piemēram, ja izvēlas aizkarus tumšā antracīta tonī, tie pie loga izskatīsies gandrīz melni.
    • Reizēm gadās, ka mājās stāv vecmāmiņas pūra lādē atrasts rokdarbu elements, piemēram, mežģīnes. Šujot aizkarus, to var izmantot kā detaļu, piemēram, kā aizkaru kanti. Vislabāk gan šādā gadījumā doties uz aizkaru salonu, kur speciālisti piemeklēs piemērotāko audumu un ieteiks dizainu.
    • Lielākā kļūda, ko pieļauj, darinot aizkarus pašu spēkiem, – tie tiek uzšūti par īsu.
    • Vispraktiskākais un arī harmoniskākais aizkaru garums lauku mājā ir centimetrs līdz grīdai – tad aizkari vizuāli paaugstina griestus, izskatās darināti tieši šim mājoklim un slaukot, mazgājot vai grīdas uzkopi uzticot robotam, nav jāiztraucas, ka tiks sasmērēti vai sabojāti.
    • Aizkaru garums rūpīgi jāapsver arī tad, ja mājās ir mājdzīvnieks. Ja vēlas garākus aizkarus, jārēķinās, ka kaķis noteikti izvēlēsies gulēt tieši uz aizkara brīvās malas. Vai esi gatavs to allaž tīrīt ar putekļu rullīti? 
    • Lai aizkari izskatītos harmoniski, svarīgi ir pareizi izvēlēties auduma platumu attiecībā pret stangu. Biezo aizkaru standarts – vismaz pusotras reizes vairāk nekā stangas garums. Piemēram, ja stanga ir 3 metrus gara, tad audumam vajadzētu būt vismaz 4,5 metrus platam (šādā gadījumā aizkariem būs pavisam neliels krokojums). Vislabāk audumu ņemt 1,8–2 reizes vairāk, taču vairāk par šo garumu gan ne.
    • Šujot plānos aizkarus, jāņem 2 reizes vairāk auduma nekā stangas garums. Tomēr jāizvērtē, cik audums ir biezs. Pavisam plānam aizkaram, kas izskatās teju kā migliņa, var droši ņemt pat 2,5 un 3 reizes vairāk auduma.
    • Atceries – jo aizkaru stanga būs tuvāk griestiem, jo tie izskatīsies augstāki. Kļūda ir likt to uzreiz virs loga, tas neizskatīsies harmoniski. 
    • Zelta formula, domājot par aizkaru stangas augstumu, ir izmērīt sienas augstumu posmā no loga augšējās malas līdz griestiem, sadalīt to trijās daļās un stangu likt divas trešdaļas virs loga.
    • Ja ir iespēja, stangu liek pie griestiem. Tiesa, piemēram, pie guļbaļķu griestiem tas nav iespējams, jo, lai to izdarītu, plaknei jābūt vienmērīgai un taisnai.
    • Veikalā izvēloties aizkaru stangu ar domu to likt pie sienas, svarīgi ir pareizi piemeklēt stangas stiprinājumu jeb tā saukto kronšteinu. Ja tas būs pārāk īss, var izrādīties, ka loga palodze vai radiators zem tā ir izvirzīts ārpus sienas un aizkari kritīs uz tiem. 
    • Aizkaru piekarināšanas veids. Mūsdienīgākā un lietošanā ērtākā ir stanga ar slīdelementu, sevišķi, ja ir lieli logi, jo šādai stangai atšķirībā, piemēram, no stangas ar riņķiem var likt vajadzīgo kronšteinu skaitu. 
    • Savilkuma veids. Absolūta klasika ir tā sauktais stabiņu savilkums, taču šobrīd topā ir viļņveida lentes, kas, piešūtas aizkaru augšējai malai, veido dabisku un perfektu aizkaru krokojumu. 
    • Mūsdienīga alternatīva aizkariem lauku mājā ir horizontālās koka žalūzijas. Tās ir ērts risinājums, piemēram, telpās, kurās ir liela cilvēku kustība un nepieciešama regulāra uzkopšana – priekšnamā, virtuvē u. c. Koka žalūzijas pieejamas plašā toņu gammā, vienīgi jāatceras – jo tumšākas tās būs, jo vairāk uz tām būs redzami putekļi. Žalūzijas tīra, katru dēlīti noslaukot ar mitru lupatiņu.
    • Ļoti populāras ir arī dabiskās bambusa žalūzijas. Tās iespējams izvēlēties ar dažādu gaismas caurlaidību – sākot no pavisam caurspīdīgām līdz absolūti sedzošām, kas ir laba alternatīva biezajiem aizkariem. Bambusa žalūzijas tiek izgatavotas individuāli, pēc konkrētā loga izmēriem. 
    • Kas modē? Skandināviski vēsos toņus, kas pie mums valdīja teju visu pēdējo desmitgadi, pēdējās sezonās pārliecinoši nomaina siltās nokrāsas. Smilšu, dzintara, konjaka toņi mājā rada tik būtisko omulības un drošības sajūtu. Pievērs uzmanību šobrīd aktuālajam greyge, kurā sajaucas pelēkās (grey) un bēšās (beige) toņu nianses!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē