• Vai telefona zilā gaisma bojā acis? 5 jautājumi un atbildes

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Visām viedierīcēm ir kas kopīgs – izstarotā zilā gaisma. Vai tā kaitīga un kā ietekmē acu veselību? Lūk, atbildes uz pieciem būtiskiem jautājumiem!

    1. Kas ir zilā gaisma?

    Saules un dažādu gaismekļu izstarotajai mums redzamajai gaismai ir dažādi spektri. Mēs spējam atšķirt silto gaismu, kas ir vairāk dzeltenīga un parādās, piemēram, saulrieta laikā, un vēso (piemēram, LED spuldzēs).

    Redzamās gaismas viļņu garumi, ko spēj uztvert mūsu acs tīklenes fotoreceptori, svārstās no 380 nm līdz 720 nm.

    Zilā gaisma ir tā gaismas spektra daļa, kas atrodas sākuma diapazonā (no 415 nm līdz 455 nm). Saules izstarotajai gaismai tā nav ar izteikti lielu intensitāti, savukārt LED ekrānos (viedierīcēs, datoros, TV ekrānos), arī spuldzēs un mūsdienīgajā ielu apgaismojumā zilās gaismas ir par daudz jeb, kā saka speciālisti, tiem piemīt zilās gaismas pīķis.

    2. Vai tā ir kaitīga?

    Mums nepieciešama katra gaismas spektra daļa, taču tām visām jābūt līdzsvarā. Arī zilā gaisma pati par sevi nav kaitīga, un, ja to uzņemam pareizi un īstajās devās, pat ļoti vajadzīga organismam. Tā nepieciešama cilvēka bioritma regulēšanai.

    Piemēram, no rīta mēs ceļamies, kad aust saule, jo parādās zilā gaisma, bet vakaros ejam gulēt, jo saule riet un gaisma kļūst dzeltenīgāka.

    Mūsu organisms pats saprot, ka brīdī, kad zilās gaismas kļūst mazāk, jāgatavojas gulētiešanai. Ja acs pigmentu apmānām, lietojot viedierīces, smadzeņu daļa saņem nepatiesu informāciju, kas ilgākā laika posmā var radīt nogurumu, miega un pat nervu sistēmas traucējumus.

    3. Vai zilā gaisma ietekmē redzi?

    Pašlaik vēl nav fundamentālu pētījumu par zilās gaismas pīķa ietekmi uz redzi. To vēl nevar būt, jo procesi, kas saistīti ar redzi, nenotiek ātri, bet viedierīču lietošana strauji pieaugusi tikai pēdējos 5–7 gados. Ir gan veikti pētījumi, kuros pērtiķi pastiprināti saņēmuši lielu daudzumu zilās gaismas. Ar laiku dzīvniekiem sākusi bojāties tīklene un veidojušās dažādas patoloģijas.

    Cilvēku redzes pētījumi saistībā ar zilo gaismu bijuši vien netieši.

    Piemēram, pētījums, kurā piedalījās zobārstu asistenti – šajā profesijā ikdienā daudz laika jāpavada, strādājot ar zilo un ultravioleto gaismu (tās izmanto, lai sacietinātu plombas). Arī zobārstu asistentiem tika konstatēta biežākas tīklenes slimības. Līdzīgi rezultāti bija pētījumam, kurā iesaistīti jūrnieki – viņu darbdienas rit tiešā saulē, kas atstarojas no ūdens. Bet tas, kas tiešām ir pierādīts, – zilie pīķi rada redzes nogurumu.

    4. Kā pasargāt acis?

    Redzes nogurumu diezgan vienkārši var novērst, savām viedierīcēm ieslēdzot zilās gaismas filtrus, īpaši vakaros, kad strādājam mākslīgā apgaismojumā, – tad acis mazāk nogurs un nežilbs no zilā pīķa. Turklāt monitoru varam iestatīt tā, ka katru dienu noteiktā laikā, piemēram, septiņos vakarā, tas pats palēnām pāriet uz dzeltenāku gaismu.

    5. Kā vēl varam pasargāt savas acis?

    Lai pasargātu redzi no ekrāna spožuma, vērts atcerēties vienkāršu noteikumu – dabīgā dienas gaismā drīkst strādāt arī ar spilgtu ekrānu, ja tā jūties komfortabli, taču, kad ieslēdz mākslīgo apgaismojumu, tad gan ekrāna spožums jāsamazina.

    Viens no galvenajiem pareizas ekrāna lietošanas likumiem ir pavisam vienkāršs: 20–20–20. Tas nozīmē – 20 minūtes strādājam, 20 sekundes skatāmies pēdu attālumā un vēl 20 – tālumā.

    Turklāt pēc četrām tādām darba stundām vajadzētu paņemt vismaz 30 minūšu pauzi – izstaipīties, izstaigāties, atslēgties no ritma.

    Bet pusdienu pārtraukumā nevajadzētu nodarbināt savas acis ar, piemēram, īsziņu lasīšanu telefonā. Ja pie datora pavadām daudz laika, acis mums sanāk mirkšķināt retāk, un tā rodas sausās acs sindroms – acis ir apsārtušas, nogurušas, sūrst, niez, ir sajūta, it kā acī būtu svešķermenis. Ir speciāli acu pilieni, lai mazinātu šīs nepatīkamās sajūtas, tomēr galvenais ir uzņemt pietiekami daudz šķidruma, tas organismam palīdzēs atjaunoties. Īpaši svarīgi tas ir apkures sezonā, kad telpās gaiss ir ļoti sauss. Tātad – dzer daudz ūdens, un tā tu palīdzēsi arī savām acīm.

    Svarīgi! Tumsā nevajadzētu ne skatīties televīziju, ne spaidīt telefonu, ne strādāt pie datora, jo tas ir kaitīgi redzei. Tumsā acu zīlītes ir paplašinātas, un no ekrāniem tajās ieplūst vairāk zilās gaismas nekā normālā stāvoklī. Līdz ar to zilais pīķis pastiprināti nonāk uz tīklenes un zilo gaismu uzņemam daudz vairāk, nekā vajadzētu. Vismaz fona apgaismojumam jābūt vienmēr, tātad ieslēdz kaut vai mazu lampiņu, tas jau būs labāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē