• Vai skaļums bojā dzirdi, un ko darīt, ja sāp auss? 5 svarīgi jautājumi par ausīm

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: G-Stock Studio/Shutterstock.com
    Ausis īpaši jāsargā un gan ikdienā, gan tad, ja radušās problēmas, jāzina, kā pareizi rīkoties.

    Kā pareizi tīrīt ausis?

    Patiesībā ausis nav jātīra vispār, jo daba paredzējusi, ka auss attīrās pati! Ja nu cilvēks ļoti vēlas to darīt, tad ausi drīkst izslaucīt (nevis izbakstīt!) vien tik dziļi, cik tajā lien mazais pirkstiņš. Sēru, kas ir auss aiz­sar­glī­dzek­lis, ražo auss sēra dziedzeri. Tas aizsargā auss ādu un bung­ādiņu no netīrumiem un pu­tek­ļiem.

    Auss sērs veidojas visiem cilvēkiem – tā veidošanās ir ausu veselības pazīme.

    Pakāpeniski sērs no auss iekšpuses pārvietojas uz ārpusi, nesot sev līdzi visus noķertos netīrumus. Ausī esošās šūnas nepārtraukti veido jaunu sēru, līdz ar to tam ir jāizdalās, lai nenotiktu dzirdes kanāla nosprostošanās. Kad sērs ticis līdz ārējai ausij un sakrājies tās redzamajā daļā, tas vienkārši jāizslauka ar dvieli.

    Vai iespējams, tīrot ausis, pārdurt bungādiņu?

    Ja ausi ar vates kociņiem vai citiem priekšmetiem baksta ļoti enerģiski, tiešām iespējams pārdurt bungādiņu, kas ir ļoti plāna – pat plānāka par papīru. Ja tā noticis, ausī atskan tāds kā paukšķis un jūtamas stipras sāpes.

    Ja plīsusi bungādiņa, iespējams veikt operāciju un to pieaudzēt.

    Dabiskā bungādiņa, kas mehāniski pārdurta, pieaug tikai tad, ja pie speciālista cilvēks vērsies pāris stundu laikā pēc tās plīšanas un saaugšana notiek ārsta kontrolē.

    Taču pēc bungādiņas pārduršanas iespējams arī ausi neoperēt. Tiesa, tad jārēķinās, ka dzirde būs nedaudz pavājināta. Parasti gan cilvēks pie tā pierod un diskomfortu neizjūt. Ja ausi neoperē, tā jāsargā no ūdens iekļūšanas, pretējā gadījumā var sākties iekaisums.

    Kā rīkoties, ja lidojot aizkrīt ausis?

    Lai mazinātu ausu aizkrišanu, lidojuma laikā ieteicams sūkāt, piemēram, ledenes. Dzirdes kanāls iet uz rīkles dobuma augšdaļu jeb aizdeguni. Katras rīšanas kustības laikā pa to no aizdegunes uz bungdobumu plūst gaiss, tāpēc gaisa spiediens vidusausī vienmēr ir vienāds ar apkārtējā gaisa spiedienu.

    Rijot siekalas, atveras dzirdes kanāls, tajā izlīdzinās spiediens – un aizkrišanas sajūta mazinās.

    Lidojuma laikā, norijot siekalas, vai tūlīt pēc lidojuma ausīm būtu jāatlec. Ja tas nenotiek divu stundu laikā pēc lidojuma, jāvēršas pēc palīdzības pie speciālista. Ausu aizkrišanu var veicināt izteikti deguna polipi, izliekta deguna starpsiena un citi iemesli.

    Vai taisnība, ka skaļums bojā dzirdi?

    Tā ir taisnība, ka mūzika, īpaši skaļa, nedaudz bojā dzirdi. Ausis nav paredzētas lielam troksnim, tāpēc ilgstošas skaļas mūzikas vai cita trokšņa dēļ tās nogurst, tādējādi tiek bojāts dzirdes nervs. Ņem vērā, ka arī pārspīlēta jutība pret skaņām ir ausu slimības pazīme. Iespējams, bojāts dzirdes nervs – šādā gadījumā cilvēki sūdzas par nepatīkamām sajūtām, ko izraisa kādas skaņas.

    Ja nepatika pret skaņām parādās pēkšņi, jāmeklē speciālista palīdzība.

    Labākais veids, kā mājās vari pārbaudīt dzirdi, – palūdz, lai kāds tuvinieks nostājas aptuveni sešus metrus tev aiz muguras un čukst dažādus vārdus. Ja ar dzirdi viss ir kārtībā, dzirdēsi katru vārdu. Ja sacīto nedzirdi vai dzirdi tikai daļu vārdu, apmeklē ārstu. Viņš ar speciālu aparātu pārbaudīs dzirdes kanāla caurejamību un ar audiometru – dzirdes nervu.

    Ko darīt, ja sāk sāpēt ausis?

    Ideāli būtu, ja jebkuru ausu sāpju gadījumā vērstos pēc palīdzības pie ārsta. Tā kā ausu sāpes var radīt dažādas slimības, būtu svarīgi tās konstatēt laikus, lai novērstu iespējamo dzirdes zudumu.

    Ja pie ārsta uzreiz netiec, mēģini ar sāpēm cīnīties mājas apstākļos – iedzer kādu pretsāpju zāles.

    Taču nedrīkst ausī pilināt kampareļļu vai citus šķīdumus, arī aptiekās nopērkamos pilienus ne. Ja, piemēram, plīsusi bungādiņa, pilināšana ausī var radīt dzirdes zudumu. Ja sāp auss, aiz tās vari pielikt maigi sildošu kompresi, piemēram, uzsildītu kampareļļu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē