• Tik vērtīgais magnijs. Kā zināt, ka trūkst, un kā nopirkt īsto?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    5. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Šāda doma parasti iešaujas prātā tad, kad kājās arvien biežāk iemetas krampis. Bet ne tikai! Stāsta neiroloģe un manuālā terapeite Anita Djačenko.

    Jā, magnijs ir ļoti vērtīgs minerāls, un mūsu organismā tas piedalās vairāk nekā 300 dažādās bioķīmiskajās reakcijās. Piemēram, magnijs iesaistās enerģijas un olbaltumvielu sintēzē, nervu sistēmas impulsu pārvadē, nodrošina muskuļu saskaņotu darbību, samazina gēnu mutāciju riskus, piedalās asinsspiediena regulācijā, imūnsistēmas kontrolē, D vit­amīna vielmaiņā.

    Tā kā magnijs ir tik svarīgs, pētījumu dati, kas liecina, ka pat pasaules bagātākajās valstīs magnija deficīts ir ap 80–90 procentiem cilvēku, ir patiesi satraucoši.

    Kāpēc trūkst?

    Tāpēc, ka par maz magnija uzņemam ar uzturu, un ir arī dažādi blakus apstākļi, kas kavē tā uzsūkšanos. Jā, magniju satur rieksti, rupja maluma milti, žāvētas aprikozes, plūmes, banāni, brokoļi, vīģes, kakao, kukurūza, zivis, auzas, prosa, griķi, olas, taču jautājums – cik daudz organisms no šiem produktiem saņem.

    Vispirms tos mutē sāk šķelt amilāze, pēc tam kuņģa sula, un atkarībā no organisma vides magnijs tiek vai netiek novests līdz tādai formai, lai uzsūktos organismā.

    Turklāt magnija uzsūkšanos mazina kafija, alkohols, kā arī daži medikamenti, piemēram, bifosfonāti, ko lieto osteoporozes ārstēšanā, urīndzenošie līdzekļi un metforāls, kuru izmanto cukura diabēta slimnieki. Magnijam uzsūkties traucē arī pārtikas produkti, kas satur daudz kalcija, piemēram, siers un biezpiens.

    Būtisks magnija deficīta iemesls ir stress, fiziska vai emocionāla pārslodze, kad tā patēriņš palielinās virs vidējā. Pēc Eurostat datiem, apmēram puse Latvijas ļaužu cieš no izdegšanas un hroniska noguruma sindroma. Visiem, kam ir fiziska un emocionāla pārslodze, būtu jālieto magnijs, jo tad tas tiek patērēts vairāk. Fiziski aktīviem cilvēkiem jāņem vērā arī fakts, ka magnijs tiek zaudēts svīstot.

    Magniju iesaka regulāri lietot tiem, kam ir osteoporoze. Pētījumi liecina, ka, uzņemot magniju trīs mēnešus, migrēnas lēkmes kļūst retākas un vieglākas.

    Pati magniju lietoju, ja man ir saspringta vai gara darbdiena. Tas noņem stresu un rada pozitīvu enerģiju. Arī saviem pacientiem bieži iesaku magnija preparātus, taču sacīt, ka kāds ir labāks par citu gan nevaru. Katram magnija preparātam ir savi plusi, un katram cilvēkam piemērots kas cits. Piemēram, sportistiem iesaku Magne B6 dzeramās ampulas, kas ātri iedarbojas un uzlabo muskuļu enerģiju. Tāpat saviem pacientiem esmu ieteikusi Magne B6 Premium ar palielinātu magnija saturu un Magnesium Diasporal, kas satur magnija citrātu un ātri uzsūcas – šis preparāts ir pulverīšu formā ar dažādām garšām.

    Kas liecina, ka trūkst?

    Magnijs ir katrā organisma šūnā. Lielākā daļa (50–60 procenti) no magnija krājumiem atrodas kaulos, bet 30 procenti muskuļos, šūnu iekšpusē. Asins serumā tas ir tikai 0,3–1 procents, tāpēc asins analīzes nespēj kvalitatīvi atainot magnija līmeni organismā.

    Tā kā asins analīzes ir mazinformatīvas, magnija deficītu organismā nosaka pēc dzīves stila un simptomiem.

    Tie ir muskuļu krampji kājās, trauksme, depresija, osteoporoze (jo magnijs piedalās arī kalcija vielmaiņā), nogurums un muskuļu vājums, paaugstināts asinsspiediens, neregulāra sirdsdarbība, gremošanas traucējumi un aizcietējumi, bezmiegs, migrēna un citi.

    Kuru magniju?

    Atcerēsimies ķīmiju! Tabletēs un pulveros magnijs nav kā atsevišķs elements, organisms to saņem dažādu sāļu veidā. Formulas otra daļa ir tā, kas nosaka biopieejamību jeb uzsūkšanos un iedarbību. Ja, piemēram, lietojam magnija sulfātu kā kristālisku vielu, iespējams, būs caureja, bet, ievadot magnija sulfātu vēnā, tas atslābinās muskuļus.

    Nianses atkarīgas no ķīmiskās formulas un ievadīšanas veida.

    Var gadīties arī tā, ka cilvēks lieto magniju, bet simptomi, piemēram, krampji kājās, nepāriet. Kāpēc? Ir vairākas iespējamās atbildes. Pirmā: varbūt krampji ir saistīti ar selēna, kālija vai kalcija trūkumu. Otra: jātiek skaidrībā, kuru magnija sāli organisms izmanto labāk. Gadās, ka simptomi pāries, magnija laktāta vietā lietojot magnija citrātu, vai otrādi. Trešā atbilde: krampjiem var būt vēl citi iemesli.

    Kā lietot?

    Magniju nav iespējams uzņemt par daudz, un to nevar arī uzņemt rītdienai. Reizēm cilvēki stāsta, ka izdzēruši magnija kursu… Būtu jāzina, ka magnijs organismā neuzkrājas. Tas visu laiku tiek izmantots, un to vajag papildināt. Ja organismā ir lieks magnijs, tas tiek izvadīts caur nierēm.

    Ja vien nav smagu nieru slimību, tas nekādas problēmas nerada.

    Vienīgā magnija blakne, ja deva ir par lielu, būs šķidra vēdera izeja, un tad deva jāsamazina. Kāda paciente stāstīja, ka vīram devusi magniju, un viņam sākusies caureja, taču viņa devu palielinājusi – ar domu, ka viņš ar caureju magniju zaudē. Taču šajā gadījumā būtu jārīkojas tieši pretēji: lai pārtrauktu caureju, jāpartrauc lietot magniju vai vismaz jāsamazina tā deva.

    Lūk, noderīgi padomi magnija lietošanā…

    • Ja ir magnija deficīta simptomi, tas jālieto ilgstošāk, bet profilaktiskos nolūkos epizodiski. Piemēram, ieņem tableti, ja dodies uz sporta zāli, lai muskuļiem būtu spēks, bet, ja brīvdienā lasi grāmatu, papildu magnijs nebūs nepieciešams.
    • Ja tev ir liela fiziskā vai garīgā slodze, magniju uzņem no rīta, bet, ja esi satraukta un slikti guli, tad vakarā.
    • Ja magnijs izraisa nelabu dūšu, vemšanu un caureju, uzņem to ēdienreizes laikā.
    • Ja ārsts tev izrakstījis arī antibiotikas, lieto tās 2 stundas pirms magnija uzņemšanas vai arī tad, kad pagājušas 4–6 stundas.
    • Ja tu lieto bifosfonātus osteoporozes ārstēšanai, magniju uzņem 2 stundas pirms tiem.
    • Ja tev nozīmēti urīndzenoši līdzekļi vai protonu sūkņa inhibitori gremošanas traucējumu novēršanai vai tev ir nieru mazspēja, par magnija preparātu lietošanu konsultējies ar savu ārstu. 
    • Trauksmes mazināšanai un miega uzlabošanai magnijs jālieto regulāri no rīta un vakarā 2–8 nedēļas. Depresijas un izdegšanas sindroma gadījumā rekomendē lielāku devu – 500 mg.  

    Kā tulkot uzrakstus uz magnija kastītes?

    • Magnija laktāts, magnija citrāts un magnija hlorīds ir magnija sāļi ar vispārēju iedarbību, tie labi uzsūcas un der pie visiem simptomiem. Arī pret krampjiem kājās. Lai gan šajā gadījumā īpaši piemērots būs magnija glikonāts, ko iesaka arī pie migrēnas un dažādām zarnu problēmām. 
    • Magnija taurātu vai L-taurātu, magnija glicinātu un magnija glikonātu vēlams izmantot, ja ir trauksme, depresija, miega traucējumi.
    • Magnija taurātu lieto arī sirds un asinsvadu veselības uzlabošanai, pret sirds ritma traucējumiem un paaugstinātu asinsspiedienu. Šim nolūkam derēs arī magnija aspartāts.
    • Magnija citrāts absorbējas daudz straujāk nekā vairums citu magnija uztura bagātinātāju formu. Tas sniegs visus ar magniju saistītos ieguvumus, bet prioritāri izmantojams gremošanas traucējumu novēršanai.
    • Magnija sulfātu visbiežāk izmanto, injekciju veidā ievadot vēnā, lai noņemtu muskuļu krampjus un spazmas. To lieto augsta asinsspiediena un zarnu koliku ārstēšanā, kā arī dzemdību sāpju samazināšanai. Magnija sulfātu kā pulveri (15–30 gramus izšķīdinot 0,5–1 glāzē ūdens) lieto saindēšanās gadījumā. 
    • Magnija orotāta dihidrāts īpaši noderīgs, ja ir augsts asinsspiediens vai sirds ritma traucējumi.
    • Magnija hlorīdu, kas viegli absorbējas organismā, vislabāk izmantot gremošanas traucējumu gadījumā.
    • Magnija oksīdam piemīt spēja neitralizēt kuņģa skābi.                                       
    • Magnija malātu iesaka, ja ir hroniskas veselības problēmas, piemēram, fibromialģija jeb muskuļu sāpes. Šim sālim raksturīga lēna uzsūkšanās organismā.

    Ieteicamās magnija devas diennaktī

    Vecums Vīrieši Sievietes
    Līdz 6 mēnešiem 30 mg 30 mg
    7–12 mēneši 75 mg 75 mg
    1–3 gadi 80 mg  80 mg 
    4–8 gadi  130 mg 130 mg
    9–13 gadi 240 mg 240 mg
    14–18 gadi 410 mg 360 mg
    19–30 gadi 400 mg  310 mg
    31–50+ gadi 420 mg 320 mg

    Kam pievērst uzmanību aptiekā?

    • Pērkot magnija preparātu, skaties uz iepakojuma, kāda ir magnija deva, un parēķini, cik tabletes vajadzēs uzņemt, lai nodrošinātu dienas normu 300–400 mg.
    • Magnija uzsūkšanos veicina B6 vitamīns, tāpēc šie abi elementi ļoti bieži tiek kombinēti vienā tabletē. 
    • Dažiem līdzekļiem nav norādīts, kādu magnija sāli tie satur. Secinājumus izdari pats!
    • Ja lieto magniju, bet nejūti efektu, maini preparātu, jo biopieejamības vai organisma individuālo īpašību dēļ kāda konkrētā magnija forma var nedot vēlamo rezultātu. Ja arī tad simptomi nemazinās, dodies pie ārsta. Iespējams, ka problēma ir nopietnāka un magnija deficīts nav vienīgais veselības traucējumu iemesls. 
    • Tableti, šķīstošu tableti vai pulveri? Tas atkarīgs tikai no gaumes, iedarbības ziņā atšķirības nav.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē