• Sirds pārslodze jau 18 gadu vecumā?!

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    9. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Satrauktas vecmāmiņas bažām par mazdēla veselību atbild kardioloģe Ginta Kamzola.

    Lasītājas vēstule: Manam mazdēlam ir 18 gadu, pusgadu viņš regulāri apmeklē sporta zāli un aktīvi sporto. Kādu dienu viņš sūdzējās par dīvainu sajūtu un sāpēm aiz krūšu kaula, un, kamēr jāgaida rindā pie speciālista, ģimenes ārste ieteica veikt elektrokardiogrammu. Tajā ir rakstīts, ka viņam sinusa ritms ir 87 reizes minūtē, ir abu ātriju pārslodze, nespecifiskas T zoba un ST intervāla pārmaiņas, leņķis alfa 76 grādu normogramma.

    Lūdzu, izskaidrojiet, ko nozīmē abu ātriju pārslodze? Vai tas ir nopietns signāls par ko sliktu? Vai mazdēlam jāierobežo sportošana? Iepriekš ar sirdi nopietnu problēmu nav bijis, bet, kad pirms astoņiem gadiem viņš spēlēja futbolu, sporta ārsts izmeklējumā bija ierakstījis, ka dzirdami trokšņi sirdī, iespējams, funkcionāli. Elita

    Elitas kundze, termins abu ātriju pārslodze elektrokardiogrammas aprakstā varētu liecināt par iespējamu priekškambaru palielināšanos, taču šajā gadījumā precīzāku informāciju noteikti sniegtu ehokardiogrāfija – sirds ultraskaņas izmeklējums, kura laikā tiek izvērtēta sirds anatomija, izmēri, kambaru sieniņu biezums, sirds dobumu tilpumi, kambaru sistoliskā un diastoliskā funkcija, kā arī sirds vārstuļu funkcija.

    Desmit gadu vecumā bērniem tiešām mēdz būt funkcionāli trokšņi, kas nav saistīti ar sirds patoloģiju.

    Taču arī šajos gadījumos būtu labi veikt ehokardiogrāfiju – īpaši, ja bērns aktīvi trenējas kādā sporta veidā.

    Arī regulāru sporta treniņu rezultātā var veidoties fizioloģiskas izmaiņas sirds struktūrā – viegla kreisā kambara hipertrofija jeb palielināšanās vai sirds dobumu, sevišķi priekškambaru, dilatācija jeb paplašināšanās.

    Šādu izmaiņu attīstība atkarīga gan no fizisko slodžu veida, gan to intensitātes.

    Izmaiņas elektrokardiogrammā, protams, var būt arī citu iemeslu – tai skaitā vārstuļu slimību vai kardiomiopātijas – dēļ. Lai varētu objektīvi spriest par ieteicamo turpmāko treniņu režīmu un elektrokardiogrammas izmaiņu iemeslu, es jūsu mazdēlam noteikti iesaku sākt ar ehokardiogrāfiju, īpaši, ja šāds izmeklējums līdz šim nekad nav veikts. Un, pirms ir rastas atbildes uz jūsu uzdotajiem jautājumiem, es rekomendētu uz laiku samazināt treniņu slodzi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē