• Saraksts ar vietām, kur atstāt aprūpējamu tuvinieku, ja kaut kur jādodas

    Padomi
    Arta Lāce
    28. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LightField Studios/Shutterstock.com
    Vai ir kāda vieta, kur savu aprūpējamo tuvinieku atstāt uz trim dienām vai nedēļu, lai tu varētu kaut kur aizbraukt un atvilkt elpu? Pēta žurnāliste Arta Lāce.

    Maza atkāpe

    Daudzi ar lielām cerībām gaidīja, ka no 1. oktobra sāks darboties mobilo komandu nodrošinātā aprūpe mājās par valsts naudu. Lai gan tā nebūtu dežurēšana pie slimnieka diennakts režīmā, tomēr būtiski atvieglotu ikdienu. Diemžēl šis valdības solījums pagaidām tā arī palicis uz papīra, kaut gan Labklājības ministrija bija jau konkursā atlasījusi pakalpojuma sniedzējus un labās ziņas izsludinājusi.

    Dienu pēc tam, kad paliatīvās aprūpes mobilajām komandām vajadzēja sākt darbu, Iepirkumu uzraudzības birojs apturēja līgumu slēgšanu, jo tika apstrīdēta atlases procedūra.

    Tagad konkursu sludinās no jauna. Tas nozīmē, ka, pirmkārt, tev joprojām jāturpina maldīties dažādu iestāžu gaiteņos, lai savam radam, kurš pats nespēj iziet no mājas, sarūpētu medicīnisku, sociālu un psiholoģisku atbalstu. Otrkārt, cerības iegūt kaut nelielu atelpu no nepārtrauktās spriedzes, ko sagādā tuvinieka aprūpe, tā arī nav piepildījušās. Bet – lai neizdegtu, bez brīvdienām neiztikt!

    Jāatzīst, dažs labs, piemēram, pirms došanās īsā ceļojumā, cenšas ar viltu iedabūt savu mīļo cilvēku slimnīcā, saucot neatliekamo palīdzību vai vedot uz klīniku paša spēkiem, bet pēc tam kādu laiku neliekoties par viņu ne zinis. Vēl citi aizmirst pēc slimnīcas nogādāt radinieku atpakaļ mājās. Bet kā tikt pie laika atpūtai ar godīgiem paņēmieniem?

    Reāli un ne tik reāli risinājumi

    • Privāta aprūpētāja nolīgšana. Jāatzīst, man tā arī neizdevās atrast kādu, kurš piedāvā aprūpētāja pakalpojumu diennakts režīmā. Pilotprojektu par diennakts aprūpi mājās pirms neilga laika īstenoja Samariešu apvienība, bet secinājums bija skaudrs.

    Pakalpojuma izmaksas ir pārāk augstas, lai to iekļautu valsts vai pašvaldību apmaksāto klāstā, bet vienkāršam cilvēkam par savu naudu diennakts aprūpe mājās vispār nav paceļama.

    Ja tuviniekam aprūpe nepieciešama tikai dienas laikā, piemēram, astoņas stundas, privāta aprūpētāja atalgojums, kā noskaidrojām, ir no 15–22 eiro par vienu darba stundu.

    • Senioriem īpaši pielāgoti apartamenti. Latvijā tas ir salīdzinoši jauns piedāvājums. Šajā gadījumā izmaksas pilnībā jāuzņemas pašai.
    • Īslaicīga ievietošana pansionātā vai slimnīcas vai medicīnas centra sociālās aprūpes nodaļā. Labā ziņa – šo pakalpojumu iespējams saņemt arī ar pašvaldības atbalstu, bet tas atkarīgs no katras vietvaras rocības un labās gribas.

    Īslaicīgu sociālo aprūpi savas pašvaldības iedzīvotājiem ar pilnīgu vai daļēju līdzfinansējumu, bet visbiežāk – nepārsniedzot 30 dienas gadā, nodrošina vairākas vietvaras, piemēram, Tukuma, Dobeles, Olaines novads.

    Rēzeknes novadā šis laiks sasniedz pat 90 dienas gadā. Tiesa, uz pašvaldību līdzfinansētajiem pakalpojumiem parasti ir garas rindas.

    • Atelpas brīdis – tas ir sociālajām aprūpes gultām līdzīgs pakalpojums, bet to lielākoties attiecina uz tā dēvētajiem mūžīgajiem bērniem, kas arī pieaugot dzīvo ģimenes aizgādībā, jo ir pilnībā atkarīgi no citu palīdzības.

    Šo pakalpojumu saviem iedzīvotājiem pilnībā vai daļēji apmaksā vairākas pašvaldības Latvijā, galvenokārt nepilngadīgiem bērniem.

    Taču, piemēram, Tukuma novadā atelpas brīdis pienākas arī pieaugušajiem ar izteiktiem un smagiem funkcionāliem traucējumiem, turklāt, ja pakalpojumu izvēlas saņemt Jaunpils pagasta Lodēs, tad pašvaldība sedz arī visas izmaksas! Izvēloties citu pakalpojuma sniedzēju, vietvara pēc tam saviem novadniekiem atlīdzina līdz 400 eiro gadā.

    Būtiski padomi

    • Noteikti noskaidro, ko katrs pakalpojuma sniedzējs iekļauj savā piedāvājumā. Lielākoties, savu radinieku uz laiku ievietojot iestādē, ikdienā lietojamās zāles jāņem līdzi pašiem, bet, neraugoties uz identisku pakalpojuma nosaukumu, vieni nodrošina, piemēram, trīs ēdienreizes, bet citi – piecas dienā; vienā iestādē pieņem cilvēkus ar stomu, citā – ne; vieni nodrošina arī ar pamperiem, citi prasa tos sarūpēt pašiem.

    Reizēm par mazāku naudu vari tikt pie plašākām palīdzības iespējām, piemēram, paliatīva kopšana Mazsalacas slimnīcā maksā divreiz lētāk nekā tikai sociālā aprūpe un rehabilitācija Rīgas 1. slimnīcā.

    • Ja tavam tuviniekam nepieciešama īpaša kopšana, piemēram, stomu jeb ķermeņa mākslīgo atveru aprūpe vai barošana ar zondi vai caur gastrostomu, labāk skatīties slimnīcu un medicīnas centru aprūpes nodaļu virzienā, jo tad iespējams nodrošināt specifisku atbalstu, kam vajadzīgas medicīnas zināšanas. Tiesa, īpašo kopšanu piedāvā ne visas slimnīcu aprūpes nodaļas.

    Kur un par cik?

    Saldus medicīnas centra aprūpes nodaļā

    • Šeit ir 25 gultasvietas, parasti aizņemtas 15–18. Tiek nodrošināta ne vien īslaicīga sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija, bet arī hronisku pacientu kopšana, terapeitiska ārstēšana, piemēram, pēc nopietnas operācijas, kad tuvinieks mājās vēl nevar doties, bet universitātes klīnikā vairs nav vajadzības atrasties.

    Šādos gadījumos uzturēšanās ilgst no 4–5 dienām līdz pat trim nedēļām.

    Pašiem jāņem līdzi ikdienā lietojamās zāles, bet pārējo, piemēram, antibiotikas un sistēmu likšanu, stomu aprūpi, nodrošina nodaļā. Ar ģimenes ārsta nosūtījumu jāmaksā tikai valstī noteiktais līdzmaksājums.

    • Ja tuvinieku vajag pieskatīt, kamēr pati vēlies atpūsties, tas būs maksas pakalpojums.
    • Informācija: nodaļas kontakttālrunis 63881052.
    • Cenas: ar ģimenes ārsta nosūtījumu vai pārvedot no citas slimnīcas – 7 eiro diennaktī (no pacienta iemaksām atbrīvotās grupas, piemēram, cilvēki ar 1. vai 2. grupas  invaliditāti un politiski represētie, nemaksā neko).
    • Ja tas ir maksas pakalpojums, tad 30 eiro diennaktī.

    Limbažu slimnīcā

    • Līdzīgi kā Saldū, arī Limbažu slimnīcā tiek nodrošināta hronisko un terapeitisko pacientu aprūpe par valsts kvotām pēc izrakstīšanās no slimnīcas vai ar ģimenes ārsta nosūtījumu. Iespējams saņemt kvalificētu aprūpi, piemēram, ja nepieciešama barošana ar zondi vai caur gastrostomu. Īslaicīga sociālā aprūpe ir maksas pakalpojums, un tajā ietverta ēdināšana, bet ne izmeklējumi, manipulācijas un medikamenti. Pakalpojumu iespējams saņemt nedēļas laikā.
    • Informācija: nodaļas koordinatora tālrunis 25640462.
    • Cena: 30 eiro diennaktī.

    Rīgas 1. slimnīcā

    • Piedāvā īslaicīgas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas gultas. Ikdienā ārsta izrakstītās zāles jāsarūpē pašiem, taču, ja uzkāps temperatūra vai sasāpēsies galva, paracetamolu iedos nodaļas darbinieki. Ja tavam tuviniekam ir traheostoma (caurulīte elpvadā), ja ir akūta psihiska vai infekcijas slimība, ja nepieciešama mākslīga plaušu ventilācija, regulāras bronhoskopijas vai nav pabeigta antibakteriāla terapija pēc ārstēšanās slimnīcā, vieta būs jāmeklē citur.
    • Ja tuvinieks deklarēts Rīgā, ar Sociālā dienesta atzinumu viņš var pretendēt uz pilnīgu vai daļēju pašvaldības finansējumu. Rīga sociālās aprūpes gultas nodrošina tiem, kuriem nepieciešamais pakalpojums Aprūpe mājās pārsniedz 35 stundas nedēļā, kā arī tad, ja ģimene nespēj nodrošināt vajadzīgo aprūpi darba vai citu iemeslu dēļ.

    Ja dienests atbalstīs pakalpojuma piešķiršanu ar pašvaldības līdzfinansējumu, cilvēki ar vidējiem vai smagiem garīgās veselības traucējumiem slimnīcā varēs uzturēties līdz 30 dienām gadā, bet pārējie – līdz 60 dienām. Tiesa, pašvaldības atbalstītais pakalpojums jāgaida garā rindā. Par maksu var tikt ātrāk.

    • Informācija: Rīgas domes Labklājības departamenta interneta vietnē ld.riga.lv.
    • Sociālā dienesta informatīvie tālruņi: 25770080 un 67105048. Rīgas 1. slimnīcas Sociālās īslaicīgās aprūpes nodaļas tālrunis – 25618569.
    • Cenas: pašvaldības līdzfinansējuma apjoms atkarīgs no mājsaimniecībā faktiski dzīvojošo (nevis deklarēto!) cilvēku ienākumiem – jo tie lielāki, jo vietvaras sniegtais atbalsts mazāks.

    Rīgas dome sociālās gultas pakalpojumu apmaksā pilnībā, ja katra pieaugušā rīcībā esošie līdzekļi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz vidēji 620 eiro mēnesī – valstī noteikto minimālo algu.

    Ja ienākumi lielāki, starpība būs jāpiemaksā pašiem, un līdzmaksājums atkarīgs no mājsaimniecības iemītnieku skaita. Piemēram, pēdējo trīs mēnešu laikā vidējie ikmēneša ienākumi bijuši 700 eiro. Tātad, ja tuvinieks dzīvo viens, pašiem būs jāpiemaksā 80 eiro, ja ar viņu kopā dzīvo vēl kāds, tad 160 eiro, ja zem viena jumta mitinās trīs cilvēki – 240 eiro.

    • Pakalpojums pieejams arī par maksu, tad cena ir 45 eiro dienā.

    Latvijas Samariešu apvienības sociālās aprūpes centros Pārdaugava un SenRīga galvaspilsētā

    • Abas iestādes specializējušās to cilvēku ilgstošā aprūpē, kam ir demence un funkcionāli traucējumi, taču, ja tavam tuviniekam ir kāda no šīm diagnozēm, Pārdaugavā un SenRīgā iespējams uzturēties arī īslaicīgi – līdz 2 nedēļām.

    Līdzi jāņem savas zāles, un nepieciešams arī ģimenes ārsta atzinums un, ja ir, izraksts no pēdējās ārstēšanās slimnīcā.

    Piemēram, SenRīga piedāvā ģimenisku pieeju, šeit ir arī vienvietīgas istabas ar atsevišķu dušu un labierīcībām. Tāpat ir kopējas dzīvojamās telpas, veļas telpa, ziemas dārzs.

    • Informācija: sociālās aprūpes centra Pārdaugava direktores Ilzes Ragozinas tālruņa numuri 26346653, 67605131. Centra SenRīga vadītājas Sandras Naidas tālruņa numurs – 20211229.
    • Cena: vidēji 50 eiro dienā. Pašvaldības līdzfinansējums nav pieejams.

    Ķekavas sociālās aprūpes centrā

    • Pakalpojums paredzēts cilvēkiem, kuri vecuma vai veselības dēļ netiek galā ar ikdienas darbiem un paša aprūpi, uz laiku, kamēr apgādnieki vai radi, kas rūpējas ikdienā, dodas atvaļinājumā, darba komandējumā vai tamlīdzīgi. Vienā reizē var uzturēties no 3 dienām līdz 3 mēnešiem. Lai gan raksta tapšanas brīdī rindu nav, tomēr, ja vēlies doties garākā brīvsolī, jau laikus piesaki vietu tuviniekam.
    • Dzīvošana paredzēta pašvaldībai piederošas piecstāvu dzīvojamās mājas telpās, divvietīgās un trīsvietīgās istabās. Tev pašai būs jānodrošina gan pamperi, gan nepieciešamie medikamenti. Vajadzīgs arī ģimenes ārsta atzinums par diagnozi un zāļu lietošanas kārtību.
    • Informācija: ilgstošo sociālo pakalpojumu nodaļas vadītāja sociālā darbiniece Olga Černišova-Stūriška, tālrunis 25604572.
    • Cenas: Ķekavas novadā deklarētajiem aprūpe maksā 32,50 eiro dienā, bet, ja tavs tuvinieks deklarēts citā pašvaldībā, tad 39 eiro dienā. Pašvaldības līdzfinansējums nav pieejams.

    Sociālās aprūpes centrā Rūre Liepājā

    • Aprūpi piedāvā cilvēkiem ar dažādu līmeņu veselības ierobežojumiem – gan tad, ja ir grūtības pārvietoties un bez citu palīdzības ikdienas solis nav iespējams, gan tad, ja tuvinieks ir uz gultas, nepieciešama īpaša aprūpe, veselības uzraudzība un regulāras medicīniskās pārbaudes.

    Rūre piedāvā arī paliatīvo un hospisa aprūpi neizārstējami slimiem cilvēkiem, kam nepieciešamas dažādas manipulācijas, piemēram, traheostomas un citu stomu kopšana.

    Pakalpojums ietver ne tikai mediķu, bet arī psihologa un kapelāna atbalstu, fizikālo terapiju un fizioterapiju.

    • Informācija: www.rure.lv, tālrunis 29396285 vai 8882.
    • Cenas: iespējama sadarbība ar pašvaldībām, un tādā gadījumā senioriem pakalpojums izmaksās 85 procentus no pensijas. Taču pašvaldības nodrošināto vietu skaits ir ierobežots.
    • Maksas pakalpojuma cena atkarīga no nepieciešamā aprūpes līmeņa un no tā, cik vietu ir istabā, kurā cilvēks uzturas. Piemēram, ja tuvinieks nevar patstāvīgi kustēties un dzīvot neatkarīgu dzīvi, diena vienvietīgā istabā izmaksās 70 eiro, divvietīgā – 55 eiro, bet trīsvietīgā – 40 eiro. Savukārt hroniski gulošam cilvēkam cena būs attiecīgi 75, 64 vai 49 eiro.
    • Paliatīvā un hospisa jeb dzīves nogales aprūpe dienā izmaksā 47 eiro par vietu trīsvietīgā palātā, 55 eiro – divvietīgā un 71,50 eiro vienvietīgā palātā.

    SIA Senior Group senioru dzīvokļi Senior Apartments

    • Piedāvā īslaicīgi (un arī ilgtermiņā) īpaši pielāgotos dzīvokļos izmitināt vecāka gadagājuma ļaudis, tostarp, ja ir veselības problēmas, piemēram, kustību traucējumi vai vājums, bet ne tad, ja nepieciešama paliatīva aprūpe un cilvēks ir smagi slims.

    Dzīvokļi atrodas dažādās vietās – Rīgā (centrā, Teikā, Mežaparkā), Jūrmalā (Dzintaros un Majoros) un Babītē. Tātad vari izvēlēties tuvāko dzīvesvietai.

    Pakalpojumā ietilpst vienas guļamistabas īre, koplietošanas telpu izmantošana, komunālie pakalpojumi, uzkopšana, individuāla aprūpe, ēdināšana, ņemot vērā cilvēka vēlmes, veselības un diētas ierobežojumus, trauksmes poga, lai nepieciešamības gadījumā saņemtu palīdzību jebkurā diennakts laikā, kā arī administratīvā palīdzība, piemēram, palīdzot pierakstīties uz konsultāciju pie ārsta.

    • Informācija: www.mama-ok.eu, tālrunis: 26780040.
    • Cena: īslaicīga mitināšanās senioru dzīvoklī maksā 65 eiro diennaktī.

    Mazsalacas slimnīcā

    • Šī iestāde specializējusies darbā tieši ar smagiem pacientiem, kam nepieciešama diennakts paliatīvā aprūpe un specifiska kopšana, piemēram, skābekļa atbalsts, taču ir jāgaida salīdzinoši garā rindā. Slimnīcā iespējams uzturēties gan par maksu, gan ar pašvaldību līdzfinansējumu, bet par to interesējies savā vietvarā.
    • Informācija: tālruņi – 28734467, 64251640.
    • Cena: pirmās 10 dienas pacientu ievieto dienas stacionārā, kur viņu apskata ģimenes ārsts un var palikt pa nakti, un tad cena ir 17 eiro diennaktī. Pēc tam – 28 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē