• Pilsētnieka mugura lauku darbos

    Padomi
    Aija Vīksna
    21. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Arvien vairāk pilsētnieku izvēlas brīvdienas pavadīt laukos vai vismaz piepilsētas vasarnīcā. Un tad nu tajās pāris dienās griež, zāģē, pļauj, skalda un ravē. Bet svētdien knapi no gultas var izkāpt… Kā prātīgi darboties, stāsta sāpju terapeits un anesteziologs reanimatologs Guntis Iļķēns.

    Es šo stāstu nosauktu tā – pilsētnieks uz laukiem un muguras problēmas. Tātad pirmais punkts – pilsētniekam mugura nav trenēta. Otrais punkts – mugura ir nogurusi, sēžot statiskā slodzē pie datora vai kur citur. Trešais – muguru savelk kamolā ikdienas stress, kas gāžas pār pilsētnieka galvu.

    Tātad tāda ir mugura, ar kuru viņš dodas uz laukiem. Un tur pilsētnieks dabū vēl virsū papildu slodzi mugurai.

    Protams, mugura pārgurst, to noslogojot nepareizi. Ļoti bieži pilsētnieks strādājot izmanto statiskas pozas un ilgu laiku pavada saliektā stāvoklī, neatliecot muguru taisni. Sasprindzinājums ir tik kritisks, ka patiešām veidojas muskuļu traumatizācija, kas uzliesmo nākamajā dienā, parasti svētdienā, kad jāatgriežas mājās.

    Ko darīt?

    Pirmkārt, dodoties uz laukiem, visi stresi un domas par naudas darbu apzināti jāatstāj pilsētā. Vismaz šo slodzi vajag no muguras ņemt nost. Atceries: mērķis braucienam uz laukiem ir – izvēdināt galvu! Tas jau atslogos muguru.

    Ravējot vai malku krāmējot, neplāno nākamās nedēļas darbus, nezīmē grafikus, neraksti tabulas – mācies baudīt dabu.

    Otrkārt, jācenšas strādāt ar pauzītēm. Ja skalda malku, tad pēc katra cirtiena atliekt muguru, nevis palikt salīkušā stāvoklī. Ja ravē vai stāda noliecoties, tad vismaz, tikko sajūt sagurumu mugurā, tā atliekties, paklausīties, kā putni dzied, un paskatīties, kā puķes apkārt zied. Un tad, kad mugura atpūtusies, atkal var noliekties.

    Visu darīt cikliski: mazliet paskaldām malku, tad pastaigājam pakaļ zāles pļāvējam, paravējam, aplaistām tomātus siltumnīcā un atkal paskaldām malku…

    Ja šādā veidā mēs būsim pareizi darbinājuši muguru, tad svētdienas vakarā brauksim uz pilsētu reāli atpūtušies, jutīsimies labi, nevis slimi un beigti. Tā būtu tā galvenā fabula, kas pilsētniekam pirms došanās uz laukiem jāpatur prātā.

    Treškārt, ja mugura pēc papildu slodzes tiešām ir savilkta, sāpīga, tad jāiedzer ibuprofēns. Jo pēc statiskām pārslodzēm muguras muskuļos veidojas mikrotraumas.

    Tie ir iekaisuma perēklīši, un ibuprofēns ir medikaments, kas ārstē iekaisumu un mazina sāpes.

    Būtiskais būtu iedzert zāles pēc iespējas drīzāk – tūdaļ, tikko sāpes parādījušās –, nevis gaidīt, kad smeldze pāries vai kad sāpes būs kļuvušas neizturamas. Jo sāpes vēl papildus savelk muskulatūru, un, ja tās ātri un efektīvi nenoremdēs, tad var iegūt to, ko sauc par hroniskām muguras sāpēm. Ibuprofēns jālieto divas vai trīs dienas, ilgāk ne.

    Lieto zāles pareizi!

    Ibuprofēns ir bezrecepšu līdzeklis, līdz ar to drošākais, visvairāk pārbaudītais, un kā sāpju terapeits varu teikt – sāpju remdēšanas ziņā arī efektīvākais. Deva: pieaugušam spēcīgam cilvēkam būtu vēlams pa 400 miligramu tabletei divas reizes dienā – ja lieto mazāku devu, tā nedos gaidīto pozitīvo rezultātu un mēs jutīsimies vīlušies.

    Pretsāpju līdzeklis tik tiešām jāieņem pietiekamā devā, tas ir ļoti svarīgi. Un – pietiekami ilgi, kursu veidā, nevis vienu reizi.

    Tātad, ja otrā dienā jau jūti «O, sāpes mazinājušās…» – tik un tā turpini lietot tabletes. Medikamenta aktīvajai vielai asinīs jāsasniedz zināma koncentrācija, un zināmu laiku tā arī jānotur, lai likvidētu iekaisumu. Savukārt, ja ieteiktos zāļu dzeršanas intervālus un devas neievēro, aktīvā viela asinīs te uzskrien augšā, te atkal nokrītas, un maksimālā ārstnieciskā efekta nebūs.

    Tie, kuri nedrīkst lietot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, pie kuriem pieder ibuprofēns, tikpat veiksmīgi to var aizstāt ar 1 gramu jeb divām tabletēm paracetamola, kuru lieto divreiz dienā.

    Paracetamols arī ir drošs bezrecepšu medikaments, darbojas mazliet citādi nekā ibumetīns, bet palīdz.

    Jāpalieto divas vai trīs dienas, varbūt četras. Tad iekaisums būs sadzijis un sāpes rimušās.

    Reizēm, lai gūtu labāku efektu, medikamentus kombinē. Piemēram, akūtu sāpju remdēšanai izmanto gan ibuprofēnu, gan paracetamolu, bet tad iepriekš vajadzētu konsultēties ar ārstu.

    Vēl svarīgi neiegulties gultā, bet – kustēties!

    Saspringušā muskulī sāpes rodas no tā, ka tajā necirkulē asinis un muskulis ir skābekļa badā. Savukārt, kad muskuli kustina, tajā sāk cirkulēt asinis un sāpes mazinās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē