• Pēc zoba izraušanas — nejūtīgs žoklis

    Veselība
    Ginta Auzniece
    23. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Zobs izrauts, narkoze izgājusi, bet — žoklis joprojām nejūtīgs. Ko darīt? Konsultē zobu ķirurģe Ilze Akota, mutes, sejas un žokļu ķirurģe Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā, Rīgas Stradiņa universitātes profesore.

    Lasītājas jautājums: Man pēc zoba izraušanas žoklī bija palicis saknes gabaliņš, kuram nekā citādi nevarēja tikt klāt, tāpēc to izņēma operācijā ar narkozi. Problēma, ka žoklī narkoze neizzuda. Daktere ieteica adatu terapiju. Žokļa vienā pusē, kur nebija operēts, narkoze atgāja pēc piecām adatu terapijas reizēm, bet pārējā daļā ne. Vēl šo procedūru veicu trīs reizes, bet bez rezultātiem – visa kreisā apakšžokļa puse ir stīva, nejutīga, jūtu lielu diskomfortu. Ko vēl varētu darīt, kādas procedūras palīdzētu? Kopš operācijas pagājuši četri mēneši. Rita

    Atbild Dr. Ilze Akota:

    Ar narkozi šajā gadījumā saprotu, ka manipulācija ir veikta lokālajā anestēzijā – ar šprici smaganās. Kāpēc žoklī palicis notirpums? Tam var būt vairāki cēloņi… Viens no iemesliem – anestezējošā līdzekļa toksiska iedarbība. Zinātniskajā literatūrā šāda blakne aprakstīta mūsdienās zobārstniecībā visbiežāk lietotajam lokālajam anestētiķim – artikaīnam.

    Otrs iemesls, kāpēc žoklis ir notirpis un nejutīgs, varētu būt elektrotrauma vai mehāniska trauma, kas radusies manipulācijas laikā. Uzreiz gan gribu teikt – tas nebūt nenozīmē, ka ārsts ir kļūdījies vai izdarījis savu darbu nekvalitatīvi, nē. Bieži vien šādas mehāniskas nervu traumas ir neizbēgamas nerva anatomiskā novietojuma un manipulācijas lokalizācijas dēļ.

    Labā ziņa abos gadījumos – parasti jušanas sajūta atjaunojas.

    Tiesa, tas var prasīt laiku – no diviem līdz divpadsmit mēnešiem. To, cik ilgā laikā jutība žoklī varētu atgriezties, ietekmē gan manipulācijas apjoms, gan nerva traumas smagums, gan dažādas individuālas nianses. Pozitīvs rādītājs, kas liecina, ka jušana sāk atjaunoties, ir sajūta, ka lūpā skraida skudriņas. Arī sajūta, ka pēkšņi iesit it kā ar elektrību, liecina, ka nerva darbība atjaunojas. No tā nevajag nobīties, tas ir labi!

    Ja jušana neatjaunojas gada laikā, tad gan ir pamats uzskatīt, ka traucējums ir pastāvīgs, bet tā notiek vien tad, kad nervs ir pilnībā pārrauts.

    Visos citos gadījumos jušanas sajūtai vajadzētu atjaunoties. To, cik ļoti nervs ir traumēts, var izvērtēt tikai tas ārsts, kurš veicis manipulāciju, – viņš zina, kāda bija situācija manipulācijas brīdī, cik sarežģīti bija piekļūt zoba saknes gabaliņam un citus apstākļus.

    Ko vēl varētu darīt, lai nepatīkamo sajūtu mazinātu? Pārliecinoša efekta tādā situācijā nav nevienai metodei. Tomēr pierādīts pozitīvs efekts ir B grupas vitamīniem. Vari palietot, piemēram, Neurorubine Forte, kas ir bezrecepšu medikaments. Nerva atjaunošanos veicina arī asinsriti uzlabojošas darbības, piemēram, lokāla sildīšana, masāža. Līdzīgs efekts varētu piemist arī adatu terapijai. Tomēr galvenais dziedētājs šajā situācijā ir laiks, jo tas vislabāk par visām citām metodēm ļauj traumētajam nervam atjaunot darbību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē