• Vai elektriskā zobu suka der visiem? 

    Padomi
    Aija Bērziņa-Zaltāne
    23. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Reklāmās sola, ka elektriskās zobu sukas ir gluži vai brīnumslotiņas. Vai tā ir? Un – kuras tiešām labas? Skaidro zobu higiēniste Anda Mironova.

    Vai elektriskā zobu suka der visiem? Uzreiz jāsaka – jā un nē! Elektriskās zobu sukas sākotnēji izgudroja, lai atvieglotu ikdienu gados vecākiem cilvēkiem, jo viņiem ir grūtāk noturēt rokā parasto mazo birstīti un vēl ar to vienlaicīgi manipulēt. Taču ar laiku ražotājiem radās ideja, ka šāda zobu suka var būt noderīga ikvienam. Un tā patiešām ir! Tomēr jāņem vērā kāds ierobežojums, un tas ir vecums – neiesaku lietot elektrisko zobu birstīti maziem bērniem.

    Jā, ražotāji piedāvā daudzus dažādus variantus arī viņiem, tomēr ir svarīgi apzināties, ka bērniņam ir daudz grūtāk sajust un rīkoties ar suku.

    Tāpēc es mazajiem pacientiem iesaku elektriskās zobu birstes no 11 vai 12 gadu vecuma, jo tad bērns jau mācēs to izmantot.

    Būtībā elektriskā zobu suka ir kā maza mašīnīte, ar kuru jāmāk braukt. Lai gan daudzi vecāki domā, ka elektriskā zobu suka palīdzēs mazajam zobus padarīt tīrākus, jāapzinās, ka tā nav burvju nūjiņa, kas visu izdarīs bērna vietā. Tomēr – elektriskās zobu birstītes var būt noderīgas, lai padarītu zobu tīrīšanu interesantāku un mazāk biedējošu, jo tām ir gaismiņas, tās maigi dūc un vibrē, kas var piesaistīt mazā uzmanību. Tātad elektriskā zobu suka mazam bērnam ir kā uzmanību piesaistoša rotaļlieta, tomēr pēc tīrīšanas ar šādu zobu suku zobi tāpat būtu jāpārtīra ar vecāku līdzdalību, izmantojot parasto zobu birsti.

    Savukārt pieaugušam cilvēkam elektriskā zobu suka ir piemērota un var būt ļoti noderīga. Bieži vien mani pacienti tiešām atzīst, ka pēc zobu tīrīšanas ar elektrisko birsti mutē jūtama izteiktāka tīrības sajūta.

    Taču arī te ir kāds faktors, kas jāņem vērā, proti – cilvēka temperaments. Ja tu pēc dabas esi strauja, nepacietīga, tad elektriskā zobu suka tevi sadusmos.

    Kāpēc? Jo elektriskās zobu sukas pamatnosacījums ir to precīzi pielikt pie zobiem un spēt noturēt noteiktu laika periodu. Un straujākas dabas cilvēkam šis uzdevums var šķist pārāk garlaicīgs.

    Kā izvēlēties īsto?

    Elektrisko zobu suku piedāvājums ir ļoti plašs, un tajā tiešām var viegli apjukt. Tāpēc, lai tā nenotiktu, svarīgi ņemt vērā dažas nianses.

    1. Lai iegādātos zobu suku, kas, pārcenšoties ar tīrīšanu, nenodarīs kaitējumu un neizdeldēs tavu zobu emalju, pārliecinies, ka zobu birstītei ir spiediena sensors, kurš dod ziņu, ja zobus tīri pārāk stipri. Uzreiz gan jāteic, ka pavisam lētajiem veikalu Drogas elektrisko birstīšu variantiem šādas sensora funkcijas nebūs.
    2. Elektriskās zobu sukas ir divu tipu: oscilējošās, kuru galviņa ir apaļa un kuras darbojas grozoties; soniskās jeb skaņas birstes, kuru vibrācija ir ļoti ātra un kustība šūpojoša. Nav iespējams pateikt, kura no šīm birstītēm ir labāka un kura sliktāka, izvēle atkarīga no tā, cik daudz esi gatava tērēt. Jo dārgāka birste, jo vairāk tehnoloģiju, bet būtībā tas ir tāpat kā ar mobilajiem telefoniem – liela daļa cilvēku neizmanto visu, kas tiem piedāvājams, un daudzas iespējas izrādās liekas. Tāpat var iegādāties elektrisko zobu birsti, kurai ir vairāki režīmi, piemēram, tīrīšana, dziļā tīrīšana, baltināšana, – dažai kopā ir ap kādiem septiņiem astoņiem režīmiem. Tāpēc jāizvērtē vai daudzās funkcijas ir kas tāds, kas tevi interesē un ko tiešām izmantosi.
    3. Cena! Elektrisko zobu suku var iegādāties par ļoti atšķirīgām cenām – sākot no pāris desmitiem līdz pat vairākiem simtiem eiro. Es bieži pacientiem iesaku sākumā nopirkt lētāku elektrisko suku, lai saprastu, kā tā darbojas un kādas ir sajūtas, to lietojot, un tad izlemtu – vai gribas turpināt šādu suku lietot un iegādāties ko modernāku. Sajūtas, tīrot zobus ar elektrisko suku, var būt ļoti individuālas – ir cilvēki, kam ļoti kut, ir arī tādi, kam zobi kļūst jutīgi. Tas viss jāņem vērā!

    Kā pareizi rīkoties?

    • Gluži tāpat kā parastā zobu suka, arī šī, elektriskā, tīrot zobus, jānovieto slīpi pret smaganām jeb četrdesmit piecu grādu leņķī. Neievērojot šo nosacījumu, zobu tīrīšanas rezultāts nebūs kvalitatīvs arī tad, ja izmantosi visdārgāko un tehnoloģijām bagātāko elektrisko zobu birsti.
    • Tīrot zobus, turi birstīti uz vietas, jo tās galviņa kustas pati. Saviem pacientiem iesaku noskaitīt līdz pieci un tad bīdīt zobu suku tālāk uz nākamajiem zobiem. Noteikti nedrīkst apļot un slaucīt, jo tas jau tiek izdarīts tavā vietā.
    • Vienu elektrisko suku var izmantot visa ģimene, jo to galviņas ir maināmas. Līdz ar to var nopirkt vienu birstīti ar vairākām galviņām – katram ģimenes loceklim savu.
    • Kopšana elektriskajām sukām ir tāda pati kā parastajām – galviņa jāizskalo, jāizsit ūdens pret izlietnes malu un suka jāatstāj žūt vertikāli.
    • Elektrisko zobu suku galviņas jāmaina tāpat kā parastās zobu sukas – reizi trīs mēnešos, piepērkot tikai pašas galviņas. Tās maksā no 10 līdz 30 eiro atkarībā no ražotāja un uzgaļu skaita iepakojumā.
    • Daļai zobu suku lādēšanai tiek izmantota sukas kātā ievietojama baterija, daļai ir lādētāji. Lādēšanas un baterijas nomaiņas biežums ir atkarīgs no tīrīšanas intensitātes – viens tīrītājs tērē enerģiju mazāk, taču, ja vienu sukas kātu izmantos visa ģimene, tā būs jālādē biežāk.
    • Šīs zobu sukas nederēs, lai tīrītu izņemamās protēzes!

    Ņem vērā!

    Sākot izmantot jebkuru elektrisko zobu suku, tās lietošanas sākumā zobi un smaganas var kļūt jutīgi, bet svarīgi, lai tas dažu dienu laikā pārietu.        

    Zobārstes viedoklis

    Elektriskā zobu suka paveic lielāko darba daļu

    Dr. INGRĪDA KRASTA, zobārste un mutes gļotādas slimību speciāliste, strādā Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā un klīnikā Adenta:

    – Saviem pacientiem labprāt iesaku elektriskās zobu sukas, jo ar tām patiešām iespējams zobus iztīrīt kvalitatīvāk. Turklāt to izdarīt ir arī vieglāk, jo lielāko darba daļu zobu suka izdara pati. Ar nosacījumu, ka to pieliek pie visām zobu virsmām visās mutes dobuma vietās. Lai zobu tīrīšana ar šo suku būtu efektīva, jādomā par katru zobu, ko tajā brīdī tīri, neļaujoties paviršībai. Visbiežāk, zobus tīrot, ir grūtāk pielikt zobu suku pie pēdējiem sānu zobiem no vaiga puses, tomēr ir svarīgi šajās vietās tikt klāt un notīrīt katru zobu no visām pusēm.

    Saviem pacientiem iesaku Philips Sonic zobu sukas, kas darbojas ar vibrējošām kustībām, vai Braun Oral-B elektrisko zobu suku, kuras galviņa zobu tīrīšanas laikā grozās uz riņķi. Pieliekot Braun Oral-B zobu suku ar apaļo galviņu pie zobu virsmas, tā pati izrotē un notīra, savukārt, izmantojot Philips Sonic, jāveic vieglas kustības, kas līdzinās tām, ko mēs veiktu ar parasto zobu birsti. Abas šīs sukas ir vienlīdz efektīvas, izvēle par labu vienai vai otrai ir vairāk gaumes jautājums.

    Šīs ir tiešām labas!

    Lētākas

    • Violife Slim Sonic zobu suka. Cena – ap 16 eiro.
    • Gum ActiVital Sonic zobu suka. Cena – ap 18 eiro.

    Dārgākas

    • Braun Oral-B ­zobu suka ar vairākām maināmām galviņām, kas grozās. Cena – ap 220 eiro.
    • Philips Sonic zobu suka. Darbojas ar vibrējošām kustībām, komplektā vairākas galviņas. Cena – ap 270 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē