• Kuras ir biežākās kuņģa problēmas?

    Slimības
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    20. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ar kurām kuņģa kaitēm visbiežāk sirgstam, stāsta internists un gastroenterologs Aleksejs Derovs.

    – Tipiskākās raizes, kuras mums sagādā kuņģis? Un jums, dakteriem, darbu!

    – Pirmkārt, ir problēmas, kas norit bez simptomiem, un cilvēks tās bieži vien nemaz neizjūt. Klasiski tās konstatē nejauši, veicot augšējās endoskopijas izmeklējumu jeb tā dēvēto kobru citu iemeslu dēļ. Ārsts paskatās kuņģi no iekšpuses, paņem biopsiju jeb mazu audu paraudziņu, lai to izpētītu laboratorijā, un secina, ka ir, piemērām, atrofisks gastrīts, kad kuņģa gļotāda zaudē dziedzeraudus un kļūst plānāka, līdz ar to mazāk izdala kuņģa sulu, fermentus.

    Plus atrod arī helikobaktērijas uņģa gļotādā.

    Jāņem vērā, ka helikobaktērijas teju vienmēr radīs gastrītu, kas, visticamāk, simptomātiski nekādi neizpaudīsies. Bet, protams, helikobaktērijas spēj radīt arī lielākas briesmas, kaut gan stipri retāk. Tā var būt peptiskā čūlas slimība (tā medicīnā dēvē kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu) vai pat onkoloģisks process. Tad gan jau varētu izpausties simptomi – mazasinība, vājums, slikta dūša. 

    Otrkārt, ir kuņģa problēmas, kas uzreiz sevi piesaka tā, ka cilvēks nekādi nevar to nepamanīt. Klasiskākā situācija, ar ko mēs, gastroenterologi, sastopamies, ir funkcionāla dispepsija.

    – Funkcionāla dispepsija nozīmē…?

    – Funkcionāli kuņģa un zarnu trakta traucējumi ir hroniski periodiski traucējumi gremošanas sistēmā, kuriem nav raksturīgas strukturālas orgānu novirzes. Tāds ir kairinātās zarnas sindroms, funkcionāls aizcietējums, funkcionālas grēmas un arī funkcionāla dispepsija. Kā tā izpaužas? Te varētu būt visvisādas variācijas par tēmu – ātra pilnuma sajūta pakrūtē, kas iestājas pat tad, ja apēsts nedaudz, bet cilvēks jūtas tā, it kā būtu pieveicis pirmo, otro ēdienu, saldo un vēl kompotu izdzēris.

    Izmeklējot kuņģi, redzams, ka peristaltika jeb kustības nav tādas, kā jābūt, kuņģa saturs nevirzās uz priekšu, un arī divpadsmitpirkstu zarna nepieņem šo saturu.

    Respektīvi, starp kuņģi un divpadsmitpirkstu zarnu atrodas sfinkters, un tas neveras vaļā, kā vajag. Līdz ar to kuņģī it kā nav tik daudz apēstā, bet tas nespēj no tā tikt vaļā. Šajā gadījumā varētu būt arī slikta dūša, smaguma sajūta pēc ēšanas, sāpes pakrūtē, retos gadījumos pat vemšana. Tātad funkcionāla lieta.

    Bet! Ar līdzīgiem simptomiem var izpausties arī peptiska čūla, un, protams, komplikāciju gadījumos, kad sākas izteiktāki procesi, tā varētu sākt asiņot, varētu būt melēna (melni, darvai līdzīgi izkārnījumi) vai vemšana ar asinīm.

    Tāpēc nevajadzētu nodarboties ar pašārstēšanos!

    Ja problēma atkārtojas vai sākusies un nerimstas, noteikti jāmeklē mediķu palīdzība, lai saprastu, kas notiek. Atkarībā no iemesla – vai nu tur būs kāda organiska problēma vai funkcionāla kaite – atšķirsies gan ārstēšana, gan ārstēšanas ilgums un arī prognoze.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē