• Kuņģa čūla – tipiskās pazīmes un profilakse

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: PopTika/Shutterstock.com
    Sāp vēders? Vai tā var būt kuņģa čūla? Lai gan īsta izskaidrojuma zinātniekiem nav, tomēr ārstu pieredze liecina, ka aukstajā sezonā saasinās hroniskas kaites, to skaitā arī kuņģa čūlas slimība.
    • Kādas ir tipiskās pazīmes, ja sācies čūlas saasinājums?

    Lielākoties tās ir sāpes, parasti vēdera augšdaļā vai ap nabu, virs nabas, uz labo paribi – iespējami dažādi varianti. Var būt arī slikta dūša un vemšana. Bet var arī vispār nesāpēt, cilvēks vienkārši jūt izteiktu diskomfortu vēderā. Tad noteikti jādodas pie ārsta un jāveic izmeklējumi.

    • Kad nepieciešama steidzama palīdzība?

    Ja parādās neciešamas, asas, durošas sāpes vēderā, kas, pat nedaudz pakustoties, pastiprinās, kā arī, ja ir vemšana ar asinīm. Tas nozīmē, ka saasinājumam, iespējams, pievienojusies kāda bīstama komplikācija. Piemēram, asiņošana, arī kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas sienas plīsums, kas ir bīstami.

    • Vai cilvēks pats var kaut kā atšķirt, kad viņam ir tikai parasti gremošanas traucējumi, kas pāries, un kad kaut kas jau nopietnāks?

    Ja cilvēks pats zina, ka, piemēram, gadījies pārēsties, tāpēc vēderā radies diskomforts, kas turpinās dažas dienas, tam var nepievērst sevišķu uzmanību. Farmaceits aptiekā varbūt ieteiks kādu medikamentu, kas palīdz kuņģim. Tāpat jāpakoriģē uzturs, jāizvēlas kuņģim saudzīgāka pārtika.

    Var iedzert kumelīšu vai vērmeļu tēju.

    Bet, ja sāpes vai diskomforts regulāri atkārtojas un saglabājas ilgstoši, tad gan jāiet pie ārsta un jāmeklē, kas par vainu. Ārsts izvaicās, vai bijusi čūla, vai veiktas kādas analīzes. Palīdzēt noteikt diagnozi var asins analīzes, gastroskopija. 

    • Cik liela nozīme ir dzīvesveidam un uzturam? 

    Ja iekaisums jau ir sācies, nepareizs, neveselīgs uzturs slimības gaitu var pasliktināt. Kuņģi un esošu čūlu kairina visi skābie produkti, piemēram, svaigi augļi un dārzeņi, kas stimulē kuņģa sulas izdali.

    Tāpat vēderam nepatīk kečups, majonēze, ļoti trekni ēdieni.

    Arī smēķēšana par labu nenāks. Čūlas rašanos var veicināt gan ikdienas sadzīves stress, gan fizisks organisma stress, kādu cilvēks piedzīvo pēc traumām, operācijām. Čūlu mēdz izraisīt arī nepareizi lietoti medikamenti.

    • Ko ēst, lai nebūtu čūlas slimības saasinājuma, ja tāds kaut reizi bijis?

    Vēlams izslēgt no ikdienas uztura svaigus augļus un dārzeņus, toties neierobežotā daudzumā tos var ēst termiski apstrādātus – tvaicētus, vārītus, sautētus. Kartupeļi gan nebūs laba izvēle, jo tajos esošās cietes dēļ gremošana norit ilgi.

    Jāatsakās no treknas, grūti sagremojamas gaļas, tās vietā izvēloties vistas, tītara filejas, jaunlopa vai truša gaļu.

    Laba izvēle ir zupas, rīsi, griķi, auzas. Vēlams izvairīties no sālītiem, marinētiem un kūpinātiem ēdieniem, jāaizmirst par majonēzi un kečupu. Vēderam patīk biežas ēdienreizes pa nelielām porcijām – tātad četras piecas dienā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē