• Kā pareizi sadziedēt aukstumpumpu?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: BLACKDAY/Shutterstock.com
    Rudenī un ziemā daudziem nākas domāt ne vien par to, kā ģērbties siltāk, bet arī par to, ko iesākt ar to nejauceni aukstumpumpu, kas neliek mieru atkal un atkal.

    1. stadija

    Pirms aukstumpumpas parādīšanās ir kņudinoša, niezoša, dedzinoša, sāpīga sajūta, var būt ādas apsārtums.

    • Šis ir īstais brīdis sākt rīkoties! Vari lietot aciklovīru saturošus krēmus, kas nopērkami aptiekās, kā arī Larifan pretvīrusu ziedi vai lūpu balzamu, lai vīruss neizplatītos pa lūpu ādu un gļotādu tālāk. Aptiekās ir pieejami arī speciāli plāksteri aukstumpumpām, ko arī vari lietot šajā stadijā.
    • Niezi un diskomfortu vari mazināt ar atvēsinošām kompresēm vai nomierinošiem līdzekļiem, kuru sastāvā ir, piemēram, mentols vai alveja.

    2. stadija

    Parādās ar šķidrumu pildīti pūslīši, āda ir apsārtusi.

    • Lieto aciklovīru saturošu pretvīrusu krēmu, lai gan tas vairs nepalīdzēs tik labi kā pašā sākumā. Ja uzklāj pretvīrusu krēmu ar pirkstu, pēc tam nomazgā rokas vai arī krēma uzklāšanai izmanto vienreizlietojamo vates kociņu.
    • Nemēģini pārdurt pūslīšus, jo šķidrumā ir vīruss. It īpaši, ja pēc tam aizskar citas ķermeņa vietas, piemēram, acs gļotādu.
    • Neskūpsties, neaizdod draudzenei savu lūpukrāsu, dvieli vai krūzi, jo šādi vari savu vīrusu ļoti viegli uzdāvināt.
    • Šajā periodā nelieto dekoratīvo lūpukrāsu – aukstumpumpu tāpat ar to neizdosies notušēt. Turklāt atceries, ka, pūslītim plīstot, izveidojas brūce, kurā var iekļūt citi mikroorganismi, un, lietojot lūpukrāsu, var pievienoties bakteriāla infekcija.
    • Iekaisušajai vietai vari uzlikt vēsu kompresi, lai sašaurinātos asinsvadi, mazinātos tūska un iespējamība vīrusam izplatīties tālāk.

    3. stadija

    Pūslīši pārplīst un sākas dzīšanas process.

    • Tā kā brūcīte ir mitra, lieto sausinošus līdzekļus, lai šķidrums neizplatītos tālāk. Lai mazinātu simptomus, sausinātu šo vietu un atjaunotu ādas aizsargbarjeru, vari lietot tējaskoka, lavandas vai citu eļļu, briljantzaļā šķīdumu vai citu spirtu saturošu līdzekli. Dezinficējoša un sausinoša iedarbība būs arī cinku saturošam krēmam vai gelam.
    • Kad pūslīšos vairs nav šķidruma un nemetas jauni, vari sākt lietot ādas aizsargbarjeru atjauninošus līdzekļus, piemēram, lūpu balzamu.

    4. stadija

    Izveidojas dzeltenīga vai brūna krevelīte.

    • Lieto dzīšanu veicinošus, reģeneratīvus līdzekļus – mitrinošus, mīkstinošus, dziedinošus krēmus, piemēram, Bepanthen, La Roche- Posay Baume B5, ziedi Larifan vai arī lūpu balzamu ar vitamīnu kompleksu. Noteikti nemēģini kreveli nokasīt!

    5. stadija

    Kad krevelīte nokrīt, vari atviegloti uzelpot!

    • Turpmākajai profilaksei vari lietot vitamīniem bagātu, mitrinošu, nomierinošu lūpu balzamu lūpu ādas aizsargbarjeras stiprināšanai, piemēram, Bioderma Atoderm, La Roche-Posay Cicaplast lūpu balzamu un zīmuli, URIAGE Bariederm Cica lūpu balzamu, URIAGE Xemose lūpu zīmuli un citus.

    Tā labāk nedari!

    • Kamēr ir aukstumpumpa, nemazgā seju ar ūdeni, neapmeklē pirti, ilgstoši nekarsējies un nemērcējies vannā, jo infekcija var izplatīties tālāk.
    • Netīri ar vienu vates tamponu gan aukstumpumpas apvidu, gan visu seju.
    • Nelīmē pumpai virsū plāksteri, jo tā var iekaist.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē