• Kā ārstē stomatītu?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Stomatīts ir mutes dobuma gļotādas (smaganu, vaigu, lūpu, mēles un aukslēju) iekaisums. Ļoti nepatīkama lieta, bet ārstējama.

    Mutes dobuma iekaisums ir ļoti nepatīkams, tāpēc svarīgi mazināt sāpes, lai bērns varētu paēst. Bērnam jādod mīkstas konsistences ēdiens, ieticams – auksts. Svarīgi, lai mazais uzņemtu pietiekami daudz šķidruma.

    • Ja bērnam sāp mute, nevajadzētu uzstāt, lai viņš tīra zobus ar suku. Pilnīgi pietiks, ja bērns izskalos muti ar ūdeni.
    •  Tieši uz sāpīgajām vietām mutē var smērēt dažādas aptiekās nopērkamās ziedes un pastas. Tās satur gan atsāpinošas vielas, gan palīdz dziedēt bojājumus, tāpēc sniedz dubultu efektu. Palīdz arī ziedes, kas mazuļiem atvieglo zobu šķilšanās sāpes – tās visas atsāpina un dezinficē, turklāt nopērkamas aptiekās bez ārsta receptes. Ziedes uzmanīgi jāsmērē uz čūlām vairākas reizes dienā (pirms lietošanas rūpīgi jāizlasa instrukcija, un ziede jālieto tieši tā, kā rakstīts pamācībā!
    •  Lai nepieļautu citas infekcijas attīstību, mutes dobumu iesaka skalot ar kādu dezinficējošu mutes skalojamo līdzekli, piemēram, hlorheksidīna šķīdumu. Skalot muti vajadzētu vairākas reizes dienā. Ja bērns ir mazs un neprot to darīt, šķīdumu var iesmērēt mutē. Tas jādara saudzīgi, jo bērnam ļoti sāp. Var izmantot arī aptiekās nopērkamās sūkājamās tabletes, kas satur gan antibakteriālas, gan viegli anestezējošas vielas, taču tās bērniem, jaunākiem par trīs četru gadu vecumu, lietot neiesaka.

    Mutes dobumu var smērēt vai skalot ar kumelīšu tēju (kumelītes satur arī daudzas ārstnieciskās ziedes). Tēja jāgatavo mazliet stiprāka nekā dzeršanai. Ja bērns tēju norij, nekas slikts nenotiks, tomēr labāk, ja viņš to izspļauj. Mutes dobumu vairākas reizes dienā var izsmērēt arī ar olīveļļu vai smiltsērkšķu eļļu.

    • Ja bērnam ir augsta temperatūra, pēc konsultācijas ar ģimenes ārstu mazajam var dot kādu pretsāpju vai pretdrudža līdzekli. Ja bērnam ir stomatīts, antibiotikas parasti nav nepieciešamas.
    • Ja čūlas mutē ir vējbaku dēļ, ārstē vējbakas, neaizmirstot kopt arī mutes dobumu. Izslimojot vējbakas, pāriet arī stomatīts.
    •  Pēc stomatīta izslimošanas zobiņi jātīra cītīgāk. Ja iespējams, vajadzētu aiziet pie zobārsta, jo slimības laikā, iespējams, attīstījies smaganu iekaisums vai bojāta zobu emalja.
    •  Pēc slimošanas mutes dobumu kopj kā ierasts – divreiz dienā tīra zobiņus ar bērna vecumam atbilstošu zobu pastu.
    •   Lai gan izvairīties no stomatīta ar higiēnu un mutes dobuma kopšanu nav iespējams, var stiprināt mazuļa imūnsistēmu, lai infekcijas tik viegli netiktu klāt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē