Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • Kā viegli pagatavot tvaicētus ēdienus?

    Tvaicēti ēdieni
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    23. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Tvaicēti dārzeņi.
    Foto: Jānis Kairis
    Tvaicēti dārzeņi.
    Kādam ir diēta, kādam vienkārši gribas ēst veselīgāk. Tāpēc receptēs tvaicēti ēdieni – ātri, ērti un veselīgi.

    Tvaicētu dārzeņu izlase

    Tvaicēti dārzeņi ir lieliski – tie ir gatavi 10–15 minūtēs un saglabājuši sevī gan vitamīnus un minerālvielas, gan arī krāsas! Zināms, ka vārīšanas laikā, piemēram, zaļie dārzeņi kā brokolis un Briseles kāpostiņi kļūst tādi ne visai glīti, bet tvaicējot krāsa saglabājas daudz labāk. Un vēl viens bonuss – tvaicējot dārzeņus, tiem var dabūt izcilu al dente konsistenci (tas nekas, ka šis termins attiecas uz pastu!), tie sanāk tādi tvirti un it kā pat mazliet kraukšķīgi, ne miņas no ūdeņainības!

    Sastāvdaļas

    (2–3 porcijām)

    • 10 mazu kartupelīšu
    • 10–15 Briseles kāpostiņu
    • 2 vidēji burkāni
    • 4–6 mazi sarkanie sīpoliņi (3–4 cm diametrā)

    Šī ir tikai viena izlases versija, var tvaicēt arī citus dārzeņus – bietes, ķirbjus, ziedkāpostus utt.

    1. Kartupelīšus noberž ar suku zem tekoša ūdens (šoreiz izmantoti mazie, jaunie, bet, ja pieejami tikai pērnie un lieli, var mizot un sagriezt mazākos gabalos).
    2. Burkānus nomizo un sagriež gabaliņos.
    3. Briseles kāpostiņiem nogriež kātiņu un noņem pāris nesmukākās virsējās lapas. Sīpoliņus nomizo – ja tie ir lielāki par minēto izmēru, pārgriež uz pusēm.
    4. Katlā ielej mazliet ūdens, ievieto sietu.
    5. Apakšējā kārtā uz sietiņa liek vairāk burkānus un Briseles kāpostiņus, virsū kartupeļus un sīpolus.
    6. Vāku virsū un apmēram pēc 10–12 minūtēm gatavs!

    Jaunais bezatkritumu kustības entuziastu paradums, kas rada mazāk atkritumus, ir burkānus nevis mizot, bet tikai noberzt ar birstīti!

    Īsā tvaicēšanas instrukcija

    • Tvaicēšanas sietiņam apakšpusē ir mazas, apmēram pusotra centimetra garas kājiņas – tas nozīmē, ka ūdens katlā jāielej tik daudz, lai tas sniegtos līdz caurumotajam sietiņam. Kad to dara pirmo reizi, rodas šaubas, vai tik mazs ūdens daudzums neiztvaikos pārāk ātri, bet neraizējies, 10–15 minūšu tvaicēšanai uz nelielas uguns būs tieši atbilstoši. Ja nu tomēr iztvaiko, var pieliet klāt.
    • Tātad ielej katlā ūdeni, ievieto sietiņu un liek iekšā tvaicējamos produktus. Zivs steiku/fileju vai vistas gabaliņus labāk likt vienā kārtā, bet dārzeņus var likt arī vairākās kārtās – iztvaicēsies visas. Pārkaisa sāli, garšvielas – ko vēlas.
    • Tvaicēšana notiek zem vāka, kuru bez iemesla cilāt nevajag. Ja nu vienīgi, lai pēc dažām minūtēm pārbaudītu, vai gatavs. Starp citu, tvaicēšana ir gana zaļš un taupīgs gatavošanas veids, jo ūdens nepieciešams ļoti nedaudz. Tvaicēt var arī uz grila – liek katlu uz restēm un aiziet!

    Glābējs – tvaicējamais sietiņš

    Nē, nav nepieciešams iegādāties speciālu tvaicēšanas katlu! Derēs tas pats katliņš, kas jau ir mājās, – veikalā jānopērk tikai tvaicējamais sietiņš. Apskatot piedāvājumu, secināju, ka šis ir labākais, ērtākais un arī lētākais variants: nerūsējošā tērauda sietiņš, kuru var pielāgot dažāda izmēra katliem, jo sietiņam ir tādas maliņas, kas sabīdās un atbīdās, atkarībā no katla izmēriem. Arī paši sietiņi nopērkami dažādos diametros. Vēl labāk ir iegādāties divus šādus sietiņus, jo, ja maltīti gatavo vairākiem cilvēkiem, būs ērtāk tvaicēt reizē divos katlos.

    Laša steiks ar brokoļiem

    Lai arī tvaicēts lasis ir gana sulīgs tāpat, zivi pirms tam var iemarinēt. Šoreiz izmantota tikai citrona sula, bet variāciju marinādēm netrūkst. Piedevās košie brokoļi, bet var arī kādus citus dārzeņus – piemēram, no dārzeņu izlases receptes.

    Sastāvdaļas:

    (2 porcijām)

    • 2 laša steiki
    • Svaigi spiesta citronu sula
    • Sāls, pipari
    • Neliels brokolis
    • Ķirštomātiņi un mikrozaļumi pasniegšanai
    1. Šis ir tas gadījums, kad ērtāk tvaicēt divos katlos: vienā – zivi, otrā – brokoļus. Gan tādēļ, lai aromāti nesajaucas, gan tādēļ, ka steiki jātvaicē mazliet ilgāk.
    2. Laša steikus apsāla, pārkaisa piparus un apslaka ar citronu sulu.
    3. Liek abus uz sietiņa katlā – ērti var ieguldīt iņ un jan formātā.
    4. Uzliek vāku uz tvaicē uz nelielas uguns 15–20 minūtes (atkarīgs no lieluma) – vienu reizi puslaikā steikus var arī apgriezt uz otru pusi, bet tas nav obligāti, tāpat labi iztvaicējas.
    5. Otrā katlā tvaicē brokoļu rozetītes – ar 7–10 minūtēm būs gana. Ja gribas tikai tādas viegli blanšētas, pietiks pat ar mazāku laiku.
    6. Pasniedzot rotā ar ķirštomātiņiem un mikrozaļumiem.

     

    Vistas fileja ar pākšu pupiņām

    Tāpat kā zivij, arī vistai tvaicēšanas laiks ir tikai mazliet ilgāks nekā dārzeņiem, bet, lai būtu pavisam droši un bez salmonellas draudiem, labāk vistu tvaicēt, sagrieztu mazos gabaliņos, lai vajadzīgā temperatūra iziet gaļai cauri.

    Sastāvdaļas

    (2 porcijām)

    • 1 liela vistas fileja
    • 1 ēdamkarote sojas mērces
    • Sula no pusītes laima
    • Liela sauja zaļo pākšu pupiņu
    • Saldā čili mērce (vai kāda cita pēc izvēles) pie pasniegšanas.
    • Dīgsti
    1. Vistu sagriež strēmelītēs vai kubiciņos, ieliek bļodā, pievieno sojas mērci un svaigi spiestu sulu no pusītes laima.
    2. Ja vēlas, var pielikt arī karotīti šķidra medus.
    3. Visu apmaisa un kādu pusstundiņu ļauj iemarinēties.
    4. Tad atkal ņem divus katlus ar tvaicējamiem sietiņiem un vienā liek vistas gabaliņus (tvaicē apmēram 15–20 minūtes, var vienreiz apgrozīt)
    5. Otrā katlā liek noskalotas zaļās pākšu pupiņas, kurām nogriezti kātiņu gali.
    6. Pupiņas būs gatavas pēc 10–15 minūtēm – atkarībā no tā, vai vēlas kraukšķīgākas vai mīkstākas.
    7. Pasniedz ar kādu interesantu mērcīti gaļai, bet tas nav obligāti, var arī ēst tāpat!

     

    Atceries!

    Tvaicējot gan gaļa, gan zivs kļūst tāda bālgana – protams, nav nekādas zeltainās apcepšanas! Tomēr nez vai šai niansei vajadzētu atturēt no veselīgā pagatavošanas veida, tāpēc, ja gribas, lai ir smuki, lūdzu – var uzpilināt krāsainu mērcīti, pārkaisīt mikrozaļumus utt. Labu apetīti un skaistu pavasari!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē