• 5 svarīgi jautājumi par ingveru

    Ingvers
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Daudziem ne tikai gada aukstais laiks nav iedomājams bez ingvera, arī vasarā viņi no tā neatsakās. Kas tad ir tik labs šajā teju brīnumaugā? Lūk, pieci jautājumi un atbildes!

    1. Kāpēc ingvers ir tik vērtīgs?

    Ingveram piemīt izteikti sildoša iedarbība, kas ļoti labi palīdz, kad cilvēks saaukstējies, – tas izsilda visu organismu no iekšpuses. Vai arī – perifērās asinsrites traucējumu gadījumos, kad cilvēkam ir aukstas rokas un kājas, tad ingvers paplašina mazos asinsvadiņus un uzlabo asinsriti ekstremitātēs. Šis garšaugs ir unikāls ar to, ka spēj stimulēt imūnsistēmu. Tāpat to var izmantot gremošanas veicināšanai.

    2. Kādu labāk – svaigu vai pulverī?

    Svaigā veidā lietojot, protams, uzņemsi visvairāk vērtīgo vielu, bet var arī izmantot kaltēta ingvera pulveri, kas gatavots rūpnieciski. Izmantojot pulveri, jāatceras, ka tas ir koncentrāts un tātad jālieto daudz mazākās devās.

    3. Vai karstums ingveram nekaitē?

    Karstuma ietekmē samazinās ēteriskās eļļas daudzums ingverā, bet šajā garšaugā ir arī citi, daudz vērtīgāki savienojumi, kuriem sildīšana vai vārīšana būtiski nekaitē. Tomēr veselībai svarīgo vielu saglabāšanas nolūkos sautējumiem un zupām ingveru varētu pievienot vārīšanas beigās, lai tas karstumā pavadītu iespējami īsāku laiku.

    Vislielāko efektu no ingvera tomēr iegūsi, ja to izmantosi svaigu un kārtīgi sasmalcinātu – sarīvētu, saspaidītu vai smalki sakapātu –, lai ingvera saskares virsma ar ūdeni, tēju vai ēdienu būtu daudz lielāka un vērtīgās vielas no tā varētu izdalīties lielākā apjomā.

    4. Vai iespējams ingveru pārdozēt?

    Jā, tas ir iespējams! Turklāt dienas deva katram ir individuāla. Ja saknenis ir aptuveni īkšķa resnumā, dienā pietiekami apēst 1­–1,5 centimetrus mazu gabaliņu. Sākot lietot ingveru, katram individuāli jāpiemeklē sev patīkamā un optimālā deva, kas dod vēlamo rezultātu. Pašā sākumā tā varētu būt viena šķēlīte dienā, pēc kāda laika, kad organisms jau pieradis pie ingvera iedarbības, var lietot jau divas šķēlītes un vairāk.

    Ir cilvēki, kuriem ingvera garša ļoti patīk un kuri var apēst visu sakneni vienā dienā, taču citi ir jutīgāki, un viņiem ingvers var radīt pārāk spēcīgu kairinājumu kuņģa gļotādai, izraisot pat spazmas un sāpes.

    Pārspīlēt noteikti nevajadzētu, jo viss, ko mēs uzņemam par daudz, organismā tomēr izjauc zināmu kārtību.

    Vēl ingvers būtu jālieto piesardzīgi tiem, kam izrakstīti antikoagulanti jeb asins šķidrinātāji, jo ir avoti, kuros minēts, ka ingveram piemīt asins trombus šķīdinošas īpašības, un var gadīties, ka ingvers varētu pastiprināt šo medikamentu iedarbību.

    Apēdot ingveru pārlieku daudz, cilvēkam var rasties arī pretējs efekts gaidītajam mundrumam – izteikta miegainība.

    5. Vai ingveru drīkst dot bērniem?

    Bērniem līdz triju gadu vecumam uzturā nevajadzētu izmantot spēcīgas garšvielas, jo tas ir laiks, kad mazuļi vēl tikai iepazīst garšu un ēdienu pasauli. Pēc triju gadu vecuma var piedāvāt bērnam pagaršot ingvera tēju – ja mazajam tā garšo, tad to var vēl nedaudz atšķaidīt ar ūdeni un dot padzerties. Tomēr ne tik daudz kā pieaugušajiem.

    Vērts zināt!

    Ja cilvēks saslimis vai jūt, ka tūliņ saslims, ingvera tējai var pielikt klāt nažagalu maltu melno piparu un maltu koriandru, kas kopā vēl vairāk stimulēs imunitāti un palīdzēs cīņā ar vīrusiem. Ingvers labi saderēs arī ar citām sildošām garšvielām – izņemot čili piparus, kas kopā ar ingveru varētu radīt pārāk lielu asumu. Ingvera tējai var pievienot arī citrona sulu, bet, piemēram, medu labāk ne, jo karstumā tas zaudēs savas vērtīgās ārstnieciskās īpašības. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē