• Pelēm garšo siers. Mīts vai patiesība?

    Peles
    Santa Kraukle
    5. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock (Sebastian Duda)
    Pasaku grāmatas un multfilmas mūsos radījušas pārliecību, ka peļu un žurku lielākais kārums ir siers un, lai to dabūtu, viņas ir gatavas uz visu. Šī informācija mūsos iesakņojusies tik dziļi, ka uz jautājumu, ko šie dzīvnieki ēd, pirmais, kas nāk prātā, ir paliela izmēra siera klucis ar gaisīgiem caurumiem. Bet vai tiešām peles ir tik kāras sieru?

    Vieglākais guvums

    Ja līdz šim esi bijis pārliecināts, ka žurkām un pelēm garšo siers, tad saturies, jo, iespējams, šis, tāpat kā fakts, ka neeksistē zobu feja, var satricināt tavu pasauli. Patiesībā šiem grauzējiem siers tik ļoti nemaz neiet pie sirds, un, ja vien viņiem būtu iespēja izvēlēties, dotu priekšroku citiem produktiem – labprātāk paniekotos ar kādu augli, gaļas gabalu vai dārzeni. Izrādās, vēsturiski peles sieru iecienījušas ne jau tā izsmalcinātās garšas dēļ, bet gan tāpēc, ka tas bijis viegli pieejams. Viduslaikos cilvēki nogatavināja sieru, iekarot to aukliņā kādā augstākā vietā vai turot tumšā un vēsā telpā, kas ideāli piemērota grauzējiem. Ņemot vērā, ka cilvēki tumšajā telpā iegāja tikai retu reizi un paskatīties augšup neiedomājās, mazie zaglēni ātri un nemanāmi varēja nočiept sieru un ar to netraucēti našķoties. No tā arī cēlies uzskats, ka pelēm un žurkām garšo siers.

    Ne visus sierus var dot

    Kaut arī mazajiem grauzējiem siers nemaz tik ļoti negaršo, ja esi peles vai žurciņas saimnieks, tu ik pa laikam vari pacienāt savu mīluli ar šo piena produktu. Svarīgākais, kas jāņem vērā, ka ne visi veikalā nopērkamie sieri būs piemēroti šiem mājdzīvniekiem. Pirmkārt, vajadzētu izvēlēties sieru, kas gatavots bez dažādām papildu garšvielām, piemēram, ķimenēm, asajiem pipariem un riekstiem. Tas nozīmē, ka Jāņu siers pelei nebūs tas piemērotākais. Otrkārt, liela nozīme ir arī siera konsistencei. Par spīti tam, ka peles un žurkas sauc par grauzējiem, viņu zobu uzbūve nav piemērota ēdiena sasmalcināšanai. Šī iemesla dēļ nav ieteicams tās barot ar sieru, kas pēc konsistences ir ļoti mīksts, kā brī, mocarella vai kamambērs, kas pirms norīšanas kārtīgi jāsakošļā. Apēdot šādu sieru, grauzējs var aizrīties un kāruma ēšana var beigties letāli. Arī zilais siers, maskarpone, feta, rikota un citi krēmīgie sieri mazajam astainim var izraisīt tādu pašu reakciju. Lai izvairītos no aizrīšanās riska, izvēlies kādu no cietajiem vai vidēji cietajiem sieriem. Turklāt šiem sieriem parasti ir zemāks tauku saturs.

    Viss labs, kas ar mēru

    Par spīti sierā esošajām uzturvielām, būtu muļķīgi ignorēt faktu, ka tas ir kalorijām bagāts produkts. Ja tavam mājas mīlulim ir problēmas ar lieko svaru, siers no viņa ēdienkartes jāizslēdz. Taču, ja tomēr vēlies pacienāt pelēnu vai žurciņu ar kādu siera gabaliņu, laba alternatīva ir vegāniskais siers.

    Arī tiem grauzējiem, kuru svars ir normas robežās, jāuzmanās ar apēstā siera daudzumu. Sieram vajadzētu kalpot kā kārumam, nevis daļai no ikdienas uztura. Ideālajā gadījumā mājdzīvniekam sieru var dot ne vairāk kā reizi nedēļā. Te lieku reizi gribas atgādināt latviešu veco labo teicienu – viss labs, kas ar mēru.

    Tomēr, lutinot mājas mīluli ar sieru, vajadzētu ņemt vērā arī pašas peles vai žurkas gastronomisko gaumi. Iespējams, tevis izvēlētais siers neraisīs viņas interesi. Ja pēc vairākām stundām pamani, ka grauzējs kārumam ir knapi pieskāries, visticamāk, viņam tas negaršo. Šādā gadījumā nemēģini atkārtoti dot to pašu sieru. Tā vietā uzgriez pelēnam kādu citu siera marku, kas iekļauta pelēm drošo sieru sarakstā.

    Pelēm drošo sieru saraksts

    Lūk, saraksts ar sieriem, ko bez sirdsapziņas pārmetumiem vari nelielās devās pasniegt kā kārumu savai pelītei vai žurciņai.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē