• Latvijas musulmaņu kopienas vadītājs: Noteikti vajag celt mošeju, lai visi redz

    Islāms
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Vai Musulmaņu Latvijā ir tik daudz, lai viņi celtu klasisko mošeju? Šāds jautājums kļuvis aktuāls, jo šā brīža Islāma centrs Brīvības ielā sen kā kļuvis par šauru visiem. Tik ļoti, ka kolektīvās lūgšanas jāorganizē divās maiņās. Un pat vairāk, ja reizēm atnāk tūkstoš musulmaņu. Kopiena cer līdz gada beigām pārcelties uz izremontētajām papildus telpām Rīgā, Avotu ielā. Kāds ir Latvijā dzīvojošo musulmaņu viedoklis par esošo situāciju, devās noskaidro raidījums «360TV ZIŅneši».

    Kā atzīst Latvijas Islāma kultūras centra valdes priekšsēdētājs Zufars Zainuļins, tad nepieciešamība pēc kopējas lūgšanu vietas ir liela.

    «Mums bija plāns izremontēt šo vietu un pēc tam domāt par mošeju. Noteikti vajag celt mošeju klasisko Latvijā. Brīvajā Latvijā, lai visi redz un saprot, kas tas ir. Pagaidām mums pietiek ar šo telpu. Nav tāda iemesla, ka vajag mošeju un viss. Vajag vietu, kur var lūgties un viss,» saka viņš.

    360TV ZIŅneši piedalījās vienā no musulmaņu lūgšanām. Tur uzrunātie skaidrāk par skaidru saka – vajag celt mošeju. Nevis pielāgot kādas telpas, bet celt no jauna. Tādu, kā jāizskatās mošejai, tostarp ar minaretiem. Uzrunātais islāmticīgais Jaykhun no Uzbekistiānas ir pilnībā pārliecināts, ka Latvijā nepieciešama mošeja.

    «Es domāju, tas būtu labi, pirmkārt, tūristiem. Tā būtu vieta, ko apmeklēt. Mums ir ļoti skaistas baznīcas, bet mums nav pat viena mošeja – tas būtu skaisti. Tas arī parādītu demokrātisku ceļu priekš cilvēkiem ar jebkādu reliģiju, lai arī esmu no Uzbekistānas, Taškentas. Mums ir daudz skaistu baznīcu – tai skaitā pareizticīgo un katoļu,» norāda islāmticīgais.

    Šobrīd Latvijā ir aptuveni 10 tūkstoši musulmaņi. Lielākā daļa ir ārzemnieku, taču daudz ir arī pašu latviešu, kuri pārgājuši šajā reliģijā. Kā 360TV ZIŅnešiem stāsta Islāma kultūras centrā, tad aptuveni divi latvieši katru mēnesi pāriet Islāmā. Piemēram, Didzis nu ir Dawood abu Jibrael.

    «Tā nebija mana brīva izvēle. Tas nāca no Dieva. Šobrīd jau ir desmit gadi kopš esmu Islāmā. Nav nekas jauns. Ir palikuši vairāk cilvēku. Es nezinu, cik ir vietējo. Man liekas, ka nav tik daudz kā vairāk visādi studenti un iebraucēji. Tie lielāko daļu sastāda, protams.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē