• Meklēju poti pret gripu! Vai tiešām tikai par maksu?!

    Aktuāli
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    3. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock.com
    Šī nu ir tā reize, kad vecu vecais teiciens «Kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ!» itin precīzi raksturo situāciju. Straujais pieprasījums pēc valsts apmaksātajām gripas vakcīnām jau ir licis daudziem palikt bešā. Stāsta ģimenes ārste un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Alise Nicmane-Aišpure.

    Kāda bija situācija gada nogalē

    Latvijā ir apmērām 1200 ģimenes ārstu prakses, un ļoti daudzās vairs nav valsts apmaksāto gripas vakcīnu, ar ko potēt savus pacientus. Ja kādas vakcīnas ledusskapī vēl glabājas, tās ir rezervētas tiem pacientiem, kuri ļoti laikus pierakstījās, ka viņi vēlas vakcinēties, un kuriem ir arī medicīniskas indikācijas šo valsts apmaksāto vakcīnu saņemt, tikai šobrīd viņi ir saslimuši un fiziski nevar atnākt sapotēties. Kad cilvēks izveseļosies, viņu vakcinēs.

    Pēc likuma, šosezon valsts apmaksātas gripas vakcīnas pienākas visiem bērniem no 6 līdz 23 mēnešu vecumam ieskaitot.

    Arī bērnus, kuriem ir hroniskas slimības (plaušu, vielmaiņas, nieru, sirds un asinsvadu, imūndeficīts vai saņem imūnsupresīvu terapiju), mēs drīkstam vakcinēt par valsts naudu. Proti, bērniem no 2 līdz 7 gadu vecumam šim nolūkam paredzēta gripas vakcīna, kas nav durama, bet iepūšama degunā, savukārt pārējiem bērniem, līdz 17 gadiem ieskaitot, der klasiskā injicējamā vakcīna.

    Vēl valsts nodrošina apmaksātu gripas vakcīnu grūtniecēm, visiem senioriem no 65 gadu vecuma un ikvienam pieaugušajam ar hroniskām plaušu, sirds, vielmaiņas, nieru slimībām, ar psihiskām kaitēm, ar imūndeficītu vai ja saņem imūnsupresīvu terapiju. Tā Veselības ministrija un Slimību kontroles un profilakses centrs noteicis. Vēl valsts apmaksāta gripas vakcīna pienākas mediķiem un ilgstošas sociālās aprūpes centru darbiniekiem – kā riska grupai, kas var izplatīt infekciju neaizsargātākajiem.

    Kopējais šādu iedzīvotāju skaits Latvijā ir liels, bet valsts apmaksātās vakcīnas visiem iepirktas netika.

    Piemēram, uz mūsu ģimenes ārsta praksi gripas vakcīnas atveda mazāk par pusi no pasūtītā daudzuma vienam mēnesim. Sākumā teica, ka būs vēl. Bet nebija! Valsts apmaksātās Influvac Tetra vakcīnas beidzās ļoti ātri lielākajā daļā iestāžu un ģimenes ārstu prakšu. Efluelda vakcīnas, kas paredzētas tieši senioriem, piegādāja vairāk, tās bija pieejamas ilgāk. Līdz ar to tad, kad, Influvac Tetra vakcīnas beidzās, Efluelda vakcīnai samazināja vakcinēšanas vecuma slieksni. Proti, valsts pieņēma lēmumu, ka ar Efluelda vakcīnu drīkstam vakcinēt arī hroniski slimus pacientus no 60 gadu vecuma.

    Mēs gaidījām, ka vakcīnas pievedīs vēl, bet tad visiem ģimenes ārstiem pienāca vēstule, ka noliktavas diemžēl ir tukšas un arī Efluelda vairs nav.

    Līdzīga pieredze ir daudziem maniem kolēģiem, ģimenes ārstiem. Kad mēs izrādījām savu milzīgo sašutumu par to, ka esam speciāli apzinājuši savus pacientus, veidojuši rindas, lai viņi saņemtu gripas vakcīnu, esam pasūtījuši arī konkrētu skaitu vakcīnu, bet mums piegādā krietni mazāk, ierēdņi mums sāka stāstīt, ka vakcīnu daudzums esot rēķināts, vadoties pēc tā, kā mēs pacientus esam vakcinējuši pagājušajā gadā.

    Bet! Arī pagājušajā gadā gripas vakcīnas beidzās uzreiz pēc pirmā pieveduma, un pēc tam to vienkārši vairs nebija – ne valsts apmaksāto, ne par naudu nopērkamo, tāpēc paļauties uz pagājušā gada vakcinācijas datiem nav korekti. Diemžēl šos mūsu iebildumus neviens nedzird.

    Kad ģimenes ārstu praksēs valsts apmaksātās gripas vakcīnas bija praktiski beigušās, sākās reklāma televīzijā, ka jānāk vakcinēties. Kolēģi, protams, ir izmisuši, jo pacientu dusmas ir jānoklausās mums, ģimenes ārstiem, savās praksēs.

    Turklāt bērniem, ja viņi nekad iepriekš nav slimojuši ar gripu un nekad nav potēti pret gripu, vakcīna jāievada divas reizes ar mēneša intervālu.

    Proti, mani kolēģi ģimenes ārsti ir izmisuši arī par to, ka bērniem, kuriem jau pagūts ievadīt pirmo gripas vakcīnu, šobrīd trūkst otras vakcīnas, ko ievadīt, lai iegūto imunitāti pret gripas vīrusiem nostiprinātu. Šie bērni paliek pusvakcinēti. Bet tas ir ļoti slikti! Tieši viņi gripas vīrusus ļoti bieži no skolas vai bērnudārza atnes mājās un aplipina gan vecākus, gan vecvecākus.

    Ar maksas vakcīnām šobrīd problēmu nav

    Tās ir pieejamas. Savā ģimenes ārsta praksē mēs ar maksas vakcīnām esam vakcinējuši vairāk pacientu nekā ar valsts apmaksātajām. Vakcinējam gan tos, kas paši vēlas, gan tos, kuriem – redzu – ir liels risks saslimt ar gripu. Piemēram, zinu, ka cilvēks dosies uz slimnīcu operēties. Vai – viņam ir onkoloģiska slimība un būs jāveic izmeklējumi, viņš saņems ķīmijterapiju un būs vēl uzņēmīgāks pret vīrusinfekcijām.

    Arī tad, ja cilvēkam mēdz būt hronisku slimību paasinājumi un nepieciešams bieži apmeklēt medicīnas iestādes, šādiem pacientiem mēs rekomendējam vakcinēties kaut vai par savu naudu.

    Daļai gripas vakcīnu apmaksā veselības apdrošināšanas polise. Patiesībā arī manas ģimenes ārstes prakses darbinieki, lai ietaupītu valsts apmaksātās vakcīnas, potējās par savu naudu un pēc tam čeku atdeva apdrošinātajam, līdz ar to šīs darbiniekiem paredzētās valsts apmaksātās gripas vakcīnas mēs varējām izpotēt saviem pacientiem, kas ir hroniski slimi.

    Ar ko atšķiras gripas vakcīnas?

    Valsts apmaksātas un par paša naudu

    • Influvac Tetra – standarta injicējama vakcīna bērniem no 6 līdz 23 mēnešu vecumam un visiem no 8 līdz 64 gadu vecumam. Hermētiska šļircīte.
    • Efluelda – stiprā jeb augstas devas injicējamā vakcīna senioriem no 65 gadu vecuma. Arī hermētiska šļircīte.
    • Fluenz Tetra – degunā pūšamā vakcīna, paredzēta bērniem ar hroniskām slimībām no 2 līdz 7 gadu vecumam. Hermētiska šļircīte ar fiksatoru: vienā nāsī iesmidzina pirmo daļu līdz fiksatoram, tad fiksatoru noņem un otrā nāsī ielaiž atlikušo daļu.

    Tikai maksas

    • Vaxigrip Tetra – klasiska vakcīna pret 4 gripas vīrusu tipiem. Bērniem no 6 gadu vecuma un pieaugušajiem. Hermētiska šļircīte.

    Gripas maksas vakcīnu cenas. Ieskatam!

    • Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca: trivalentā vakcīna – 10 eiro, tetravalentā vakcīna – 18 eiro.
    • MFD vakcinācijas kabinets: Influvac Tetra un Fluarix Tetra – 18,70 eiro, Vaxigrip Tetra – 22 eiro.
    • Veselības centra 4 vakcinācijas kabinets: Vaxigrip Tetra – 21 eiro.
    • Medicīnas centrs ARS: pirmsvakcinācijas apskate – 7,50 eiro, vakcinācija – 23 eiro.
    • Klīnika Premium Medical: 29 eiro.
    • Salaspils veselības centrs: Vaxigrip Tetra – 21 eiro.
    • Ventspils poliklīnika: Vaxigrip Tetra – 16,50 eiro, Fluarix Tetra – 14 eiro.
    • Kauguru veselības centrs: Vaxigrip Tetra – 16 eiro.
    • Rēzeknes slimnīca: 20 eiro.
    • Jēkabpils reģionālā slimnīca: 24 eiro.

    Svarīgi!

    Kur vēl ir pieejamas valsts apmaksātas gripas vakcīnas, meklē šeit: www.spkc.gov.lv/lv/valsts-apmaksata-vakcinacija-pret-sezonalo-gripu.

    Bet vispirms piezvani un precizē, vai rakstītais atbilst patiesībai. Piemēram, 1. decembrī no šajā vietnē uzrādītajām 60 vakcinācijas iestādēm (pamatā ģimenes ārstu praksēm, vakcinācijas kabinetiem, poliklīnikām) tikai divās bija visas trīs vakcīnas. Stiprā senioru vakcīna – 35 vakcinācijas iestādēs. Bērniem degunā ievadāmā vakcīna – 3 iestādēs. Standarta vakcīna – 41 iestādē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē