• Kurini un sildies prātīgi!

    Aktuāli
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    6. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock/New Africa
    Kā katru apkures sezonu, arī šogad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus parūpēties par ugunsdrošību mājokļos – iztīrīt dūmvadus, pārbaudīt apkures ierīces, nodrošināties ar kvalitatīvu malku, briketēm, granulām.

    Lai, kurinot apkures ierīci, neaizdegtos sodrēji, tie no dūmvadiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem jāiztīra pirms apkures sezonas sākuma (tam jau bija jābūt izdarītam vai var vēl pagūt līdz 1. novembrim). Šo darbu ieteicams uzticēt skursteņslaucītājiem, bet, ja zināšanas un prasmes to ļauj, privātmāju īpašnieki paši var veikt sodrēju tīrīšanu no dūmvadiem. Savukārt ilgdedzes cietā kurināmā ierīces un iekārtas dūmvadi jātīra vēl papildus vienu reizi apkures sezonas laikā (no 1. novembra līdz nākamā gada 1. martam). Apkures iekārtas un ierīces, kurās par kurināmo izmanto gāzi, tīra un tehnisko apkopi un tehniskā stāvokļa pārbaudi veic ne retāk kā reizi gadā, ja ražotājs nav noteicis citādi.

    Ja gāzes apkures ierīce bijusi atslēgta ilgāk par sešiem mēnešiem, jāveic ārpuskārtas dūmgāzu novadīšanas un ventilācijas kanālu pārbaude.

    Sadegot cietajam kurināmajam, uz skursteņa iekšējās vir­smas veidojas kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, kas, laikus nenotīrīti, labākajā gadījumā samazina apkures ierīces darbības efektivitāti, bet sliktākajā – var izraisīt intensīvu šo produktu degšanu. Tas var radīt plaisas visa mūrētā dūmeņa korpusa biezumā, ārējo apvalku ieskaitot, tādējādi paverot ceļu karstajām dūmgāzēm un liesmām uz degtspējīgām sienu, griestu un jumta konstrukcijām, kas var izraisīt ne tikai dūmvada, bet arī visas ēkas aizdegšanos. Ugunsdzēsēji glābēji atzīst, ka sodrēji pastiprināti veidojas dūmvadā, ja tajā dedzina sliktas kvalitātes kurināmo, piemēram, slapju malku, kā arī sadzīves atkritumu­s.

    Aizvadītajā apkures sezonā ugunsdzēsēji glābēji saņēma 571 izsaukumu uz sodrēju degšanu māju dūmvados un nepareizas apkures sistēmas ekspluatāciju.

    Visvairāk izsaukumu saņemts Rīgā un Rīgas reģionā, vismazāk Latgalē un Kurzemē, liecina VUGD apkopotā informācija.

    Uzmanīgi ar kurināšanu un elektroierīcēm

    Papildu risku izcelties ugunsgrēkam rada arī cilvēku neuzmanība un drošu apkures ierīču lietošanas noteikumu neievērošana – pārkurinātas krāsnis, nepareizi izbūvēti dūmvadi, pārāk ātri krāsnij aizvērts aizbīdnis vai apkures ierīču neatbilstoša izmantošana. Tāpat jāatceras, ka pie krāsns durvīm nedrīkst novietot viegli aizdegties spējīgus priekšmetus, vienmēr stingri aizvērt krāsns durvis, uz krāsns nežāvēt priekšmetus, kā arī nepārkurināt krāsni. Ja mājās ir kamīns bez durtiņām vai cita norobežojuma, jāraugās, lai dzirkstele nekontrolēti neizkļūst telpā.

    Tāpat nav ieteicams kurināt malkas krāsni ar pārāk garu malku – vajadzētu izmantot tik garus apkures materiālus, kas ļauj aizvērt krāsns durtiņas un neļauj ugunij nokļūt ārpusē.

    Ja māju apkurina ar malku, vienmēr jāatceras, ka šīberi var vērt ciet tikai tad, kad degšana pilnībā beigusies. Jo tvana gāze rodas tikai vienā gadījumā – kad trūkst skābekļa cietā kurināmā sadegšanai. Ja kamīnā vai krāsnī vēl kvēlo ogles, aizvērt šīberi nedrīkst – to aizver tad, kad ogles vairs nav sarkanas un nenotiek degšana. Ja šīberi aizvērs par ātru, izplūdīs tvana gāze, kas ir bez smakas un krāsas un ko var sajust tikai tad, kad sākas galvas reiboņi, parādās slikta dūša, bet tā jau ir saindēšanās un to nedrīkst pieļaut. Tāpēc labāk šīberi aizvērt vēlāk un mazliet zaudēt siltumu, bet neapdraudēt savu dzīvību.

    Lai pasargātu sevi no ugunsnelaimes, jāatceras arī par drošu elektroierīču lietošanu. Nedrīkst darbināt elektroierīces, ja ir redzams pat it kā nenozīmīgs bojājums, piemēram, bojāts apvalks, pieslēguma vadu izolācija, kontaktdakšas. Nedrīkst lietot pašdarinātus vai labotus drošinātāju ieliktņus, kā arī remontēt elektrotīklam pieslēgtas elektroierīces. Pat tik vienkāršu lietu kā spuldžu nomaiņu un gaismekļu tīrīšanu nedrīkst veikt, ja nav atslēgts spriegums.

     Der zināt!

    • Mājokļa elektrotīkla izbūvi drīkst veikt tikai licencētu firmu speciālisti vai sertificēti elektriķi.
    • Vienlaikus pieskarties elektroierīcēm un ar zemi savienotām konstrukcijām var būt bīstami.
    • Pirms jaunas elektroierīces pieslēgšanas elektrotīklam rūpīgi jāiepazīstas ar tās lietošanas instrukciju.
    • Strādājot ārā, garāžā, pagrabā, saimniecības ēkā, drīkst lietot tikai speciālus gaismekļus, kurus pieslēdz 12 V spriegumam.
    • Lai novērstu iespējamos negadījumus, jāveic kvalificēta elektroietaišu apkalpošana un periodiskas pārbaudes.

    Ņem vērā!

    Ja elektroierīce aizdegusie­s, atvieno to no elektriskās strāvas, apklāj ar biezu audumu (nedrīkst lietot sintētiskus materiālus), ja iespējams, izsvied degošo vai gruzdošo ierīci no mājas vai dzīvokļa, iepriekš pārliecinoties, ka netiek apdraudēti cilvēki. Degošu elektroierīču dzēšanai nedrīkst izmantot ūdeni vai citu šķidrumu – tas var būt bīstami dzīvībai!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē