• ASV vēstnieks: Latvieši var justies droši, ka nelokāmi stāvēsim blakus Latvijai

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    13. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Edijs Pālens / LETA
    Latvija Amerikas Savienotajām valstīm (ASV) ir stratēģiskā partnere, draugs un sabiedrotais, ar kuru ir iedibināta ļoti plaša partnerība, pret kuru ASV izturas ļoti nopietni un atbildīgi, un latvieši var justies droši, ka nelokāmi stāvēsim blakus Latvijai, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.

    «Vienmēr runājam par stratēģiskajām partnerattiecībām, militāro sadarbību, par NATO vai par Eiropas Savienību (ES). Tomēr mūs vieno daudz vairāk par to. Starp mums pastāv īsta draudzība, īsta partnerība, un mēs tā nevarētu teikt par katru valsti,» izteicās ASV vēstnieks, uzsvērot, ka valstu partnerība ir dziļa un plaša – ir tikai jānodrošina, ka tā saglabājas.

    Viņš uzsvēra, ka ASV ļoti nopietni attiecas gan pret divpusējo partnerību, gan NATO klātbūtni Latvijā. «Manuprāt, latvieši var justies droši un pārliecināti. Arī starptautiskā kopiena var būt droša, ka mēs nelokāmi stāvēsim blakus Latvijai, lai aizstāvētu tās robežas un visu NATO teritoriju,» uzsvēra vēstnieks.

    Runājot par iecerēto sava diplomāta termiņa laikā Latvijā, Robinsons pastāstīja, ka savu darbu šeit sācis neilgi pēc Latvijas un ASV 100. diplomātisko attiecību jubilejas, tāpēc vispirms kopā ar savu komandu spriedis par to, kādi pamati ir jāieliek nākamajiem simts gadiem, lai nākamā simtgade ASV un Latvijas partnerībai būtu droša un pārtikusi. Viņi galveno uzmanību pievērsuši trim virzieniem – drošības jautājumiem, ekonomikas partnerības padziļināšanai un abu valstu sabiedrību stiprināšanai, lai panāktu, ka tās ir izturīgākas pret tādiem draudiem, kādus šobrīd rada Krievija.

    «Drošības jautājumus, protams, šobrīd stipri ietekmē Krievijas karš pret Ukrainu, un visu prātos patlaban visvairāk ir mūsu partnerība tieši drošības jomā. Bet ir arī citas lietas, pie kurām strādājam, lai mūsu partnerību nostiprinātu un padziļinātu,» norādīja vēstnieks, kurš darbu Latvijā sāka janvāra beigās.

    Sadarbībai ekonomikas jomā Robinsons priekšplānā izvirzīja enerģētikas drošību, zaļo pāreju, Latvijas konkurētspējas uzlabošanu – lai Latvija būtu interesanta ārvalstu investoriem – un «lieliskā darba turpināšanu» korupcijas apkarošanas sfērā.

    Vēstnieks uzsvēra, ka ļoti nozīmīgs ir darbs pie iekļaujošu sabiedrību stiprināšanas, attīstot cilvēciskās saites starp abām valstīm. Viņš augsti novērtēja valstu apmaiņas programmas, kurās varēja piedalīties simtiem cilvēku no visas Latvijas, tādējādi padziļinot saites starp abām valstīm. «Tuvojoties Dziesmu svētkiem, prātā nāk mūsu plašā sadarbība kultūras jomā – daudz koru uz svētkiem ieradīsies arī no ASV. Plaša sadarbība ir starp mūsu likumsargiem, darbojas apmaiņas programmas starp augstskolām, starp medicīnas iestādēm u.tml.» sacīja Robinsons.

    «Drošība ir kas vairāk nekā tikai tanki. Svarīga ir gan ekonomikas drošība, gan sabiedrības mijiedarbība, un mums ir vienlaikus jāstrādā pie visiem šiem aspektiem, veidojot mūsu partnerību. Protams, ka karš Ukrainā ļoti konkrētā gaismā parāda katru no šiem trim pamata virzieniem. Bet mūsu pieeja ir plašāka, un es šos dažus nākamos gadus strādāšu, lai mūsu partnerību attīstītu,» sacīja Robinsons.

    ASV vēstnieks pauda prieku par to, cik latvieši izturas draudzīgi un pozitīvi. «Nemaz nerunājot par hokeja faniem, kas pēc hokeja mača ieradās pie vēstniecības ar ziediem. Visur ir lieliskas emocijas, gan apmeklējot studentus Valmierā, gan baudot Liepājas izaugsmi vai apmeklējot jaunos lidotājus Lielvārdē,» viņš sacīja.

    Robinsons sacīja, ka amerikāņi no tālienes ir vērojuši, kā 100 gadus senā vēsture latviešiem aizsākās ar milzu optimismu, bet vēlāk beidzās ar šausmīgu traģēdiju – Otro pasaules karu un padomju okupāciju, deportācijām, slepkavošanām un represijām. «Tomēr Latvija atguva neatkarību un kļuva tikai stiprāka. Gribu novēlēt, lai nākamie 100 gadi ir vēl veiksmīgāki. Mani aizkustina tas, kā Latvija ir aizsargājusi, stiprinājusi savu kultūru un vēsturi. Man ir patiešām liels prieks būt šeit,» uzsvēra vēstnieks.

    Pilnu interviju ar ASV vēstnieku Latvijā Kristoferu Robinsonu lasiet sadaļā LETA+ https://www.leta.lv/plus/A9FF79E9–7C50–422B-9AE4–9F08220F73C4/

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē