Kas ir dzīvesspēks un, ko darīt, ja tā trūkst?

Ir cilvēki, kas, piedzīvojot dažādus dzīves satricinājumus, ātrāk padodas un kam vajadzīgs ilgāks laiks, lai atkoptos, bet ir arī tādi, kas, par spīti piedzīvotajām grūtībām, spēj atkal celties un adaptēties jaunajos apstākļos. Procesu, kurā cilvēks kā kaučuka bumbiņa spēj atgriezties sākotnējā stāvoklī, mēdz dēvēt par dzīvesspēku.
Elīna Zelčāne
Foto: Shutterstock

Kas ir dzīvesspēks?

Vārds dzīvesspēks (angļu val. resilience) ir cēlies no latīņu valodas vārda resilire, kas tiešā tulkojumā nozīmē atlēkt atpakaļ. Resilience var definēt kā sistēmas (tas var būt cilvēks, ekosistēma vai ekonomika) spēju pastāvēt, adaptēties un transformēties pārmaiņu priekšā. Tāpat kā veselība ir kas vairāk par slimības neesamību, arī dzīvesspēks ir kas vairāk par noturību un spēju nesalūzt, saskaroties ar grūtībām.

Ir teiciens, ka viss, kas mūs nenogalina, padara stiprākus. Diemžēl realitātē ne visas grūtības mūs norūda.

Tā nav tikai izturība un sīkstums, bet gatavība mainīties, lai, līdzīgi kā koks ar nolauztu galotni, dzītu jaunas atvases. Būt dzīvesspēcīgam nozīmē neiestrēgt pagātnē, bet atrast sevī motivāciju un resursus, lai dzīvotu realitātē, kāda tā ir šobrīd. Dzīvesspēks nav nedz realitātes noliegšana, nedz pasīva samierināšanās ar apstākļiem, drīzāk aktīva mijiedarbība ar notiekošo, meklējot labāko veidu, kā dzīvot iespējami pilnvērtīgi. 

Dzīves triecieni un lēciens augšup

Ir novērots, ka cilvēki, kas piedzīvojuši kādu nozīmīgu krīzi, pēc tās pārvarēšanas ne vien atgriežas ierastajās sliedēs, bet bieži vien arī piedzīvo iekšēju izaugsmi un atzīst, ka viņu subjektīvā dzīves kvalitāte ir paaugstinājusies. Psiholoģijā to sauc par posttraumatisko izaugsmi jeb traumas rezultātā notikušu pozitīvu transformāciju. Ja iedomājamies līdzību ar kaučuka bumbiņu, tā ir spēja uzlēkt augstāk, nekā bumbiņa atradās, pirms sāka kritienu lejup. Pēc šāda lēciena augšup cilvēki parasti pārskata līdzšinējās vērtības, novērtē to, ko iepriekš uzskatīja par pašsaprotamu, un mēdz uzņemties lielāku atbildību par savu dzīvi. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
3.49 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē