• Vai paštonējošais krēms ir kaitīgs veselībai?

    Jautājumi un atbildes
    15. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Beauty Stock/Shutterstock.com
    Arvien vairāk sieviešu solārija vietā izvēlas paštonējošos līdzekļus, jo sevišķi, ja jāapmeklē kāds pasākums. Taču rodas jautājums – vai šie brūnuma līdzekļi ir veselībai nekaitīgi? Varbūt ir vēl kāds veids, kā tikt vaļā no bāluma?

    Vairākums ādas ārstu paštonējošos līdzekļus nedz aizstāv, nedz noliedz. Tie ādā neiesūcas tik dziļi, lai radītu veselības problēmas. Citādi, protams, ir, ja organisms ir alerģisks, turklāt krēms var radīt ne tikai alerģiskas izpausmes uz ādas, bet arī alerģiskās iesnas vai cita veida alerģiju.

    Tāpat paštonējošie līdzekļi var radīt problēmas, ja ir ļoti sausa āda, kontaktdermatīts, atopiskais dermatīts, psoriāze vai kāda cita ādas slimība.

    Ārstu pieredze liecina, ka tieši paštonējošo krēmu lietotāji sauļošanās sezonā biežāk iegūst saules apdegumus, jo viņiem maldīgi šķiet, ka āda ir brūna, tātad jau iedegusi un vairāk pasargāta no saules kaitīgās iedarbības. Bet tā nav, jo paštonējošie krēmi no ultravioletā starojuma nepasargā.

    Runājot par citiem veidiem, kā iegūt brūnumu, – lietojot melanotānu. Tas ir mākslīgi sintezēts līdzeklis, kas radīts ar mērķi palīdzēt cilvēkiem, kuriem pat niecīgākā saskarsme ar sauli rada apdegumus vai ādas problēmas. Melanotāns pieejams dažādās formās – ir degunā smidzināms līdzeklis, iekšķīgi lietojamas kapsulas, muskulī ievadāmas injekcijas.

    Tomēr medicīniskā literatūra vēsta, ka melanotānam piemīt daudz nevēlamu blakņu.

    Vēl viena – visvienkāršākā – iespēja, kā tikt pie iedeguma, ir lietot uzturā pārtikas produktus, kuros ir karotīns: burkānus un to sulu, ķirbjus, smiltsērkšķu ogas. Aptiekās pārdod arī karotīna kapsulas. Tās ir arī spēcīgs antioksidants, kas ne tikai veicina iedeguma veidošanos un palīdz organismam turēties pretī ultravioleto staru kaitīgajai ietekmei, bet arī uzlabo imunitāti, redzi un gremošanas trakta darbību. Taču pārspīlēt ar tām nevajag – kapsulas jādzer kursu veidā: mēnesi, un tad jāseko pārtraukumam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē