• Ko darīt, ja mati pārlieku taukojas?

    Skaistumkopšana
    Anda Hailova
    27. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kāda lasītāja raksta: «Man ir 34 gadi un sākuši tik ļoti taukoties mati, ka tie jāmazgā katru dienu. Manuprāt, mati taukojas arvien vairāk. Kāpēc tā, un ko man darīt?» Viņai atbild triholoģe jeb matu ārste Inga Zemīte.

    Protams, neredzot pacienti, nevaru konkrēti atbildēt, kāpēc mati sākuši par daudz taukoties, jo tam var būt daudzi dažādi iemesli.

    Piemēram, matu taukošanās parādās, cilvēkam mainot savus matu kopšanas ieradumus. Ja pārāk bieži sākam mazgāt matus, tas ir signāls galvas ādai, ka tā tiek sausināta par daudz, un signāls tauku dziedzerīšiem, ka jāsāk strādāt naskāk. Ja tiek lietots kāds balzams, kas matam ir par smagu, – arī tas, padarot matiņu smagāku, veicina ātrāku sebuma pārvietošanos no saknēm uz matu galiem un matu sataukošanos.

    Iemesls var būt nepiemērotu matu kopšanas līdzekļu lietošana.

    Tagad ir populāri matos smērēt eļļas, tajā skaitā argāneļļu, domājot, ka nu gan mati augs labāk. Patiesībā eļļa, spīdot uz mata, tikai uz brīdi uzlabo tā vizuālo izskatu (mānīgs spīdums), bet brīdī, kad uzklātā eļļa sāk žūt, tā deformē mata kutikulu. Man ir pacientes, kuras savu garo, skaisto matu galos smērējušas eļļu, lai tos spēcinātu, bet, eļļas radītajam bojājumam ejot uz augšu, mats kļūst spurains, blāvs, nespodrs un zaudē kvalitāti.  

    Nevaru nepieminēt, ka bieži šo stereotipu par eļļas labvēlīgo ietekmi uz matu izmanto ražotāji un dažādu eļļu pievienošana ir āķītis, lai noķertu produkta pircējas.

    Var būt pat tā, ka ražotājs rada tiešām ļoti labas kvalitātes produktu, piemēram, masku, piepilina tur pilīti argāneļļas, norāda to produkta sastāvā, zinot, ka to pirks tieši eļļas dēļ. Patiesībā tas, kas šajā gadījumā pozitīvi iedarbojas uz matu, uz tā kvalitāti, ir pavisam citas maskas aktīvās vielas.   

    Vēl viens jau nopietnāks pastiprinātas taukošanās iemesls – veselības problēmas.

    Tās var būt endokrīna rakstura, hormonāli traucējumi, hormonālas disfunkcijas. Ļoti bieži tauku dziedzerītis reaģē uz androgēno (vīrišķo) hormonu paaugstināšanos. To labi varam redzēt, kad zēniem 12–13 gadu vecumā organismā pieaug hormonu līmenis, – viņiem parādās gan pinnes, gan mati sāk speķoties.

    Ja, piemēram, sievietei ir policistiskas olnīcas, tad pastiprinātas taukošanās iemesls var būt androgēnie hormoni.

    Vispirms ieteiktu rūpīgi pārbaudīt savu veselību, veikt pilnu asins analīzi, aiziet pie ginekologa un endokrinologa, lai noteiktu problēmas iemeslu un atrastu piemērotāko risinājumu.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē