• Modernā lāzerepilācija. Mīti un patiesība

    Skaistumkopšana
    Kitija Lībeka
    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Jau pavisam drīz saulīte mūs lutinās biežāk, un pēc pavasara sekos pludmales sezona. Lai gan Latvijā vasaras ir īsas, pēdējos gados aizvien vairāk sieviešu liekā apmatojuma problēmu vēlas atrisināt uz visiem laikiem. Populārākā un arī efektīvākā procedūra ir lāzerepilācija. Lāzerepilācija ir bieži apspriesta tēma. Noskaidrojam strīdīgos jautājumus, lai kliedētu mītus.

    Kā tas darbojas?

    Lāzeri, kurus izmanto estētiskajā medicīnā, darbojas pēc selektīvās fototermolīzes principa, kas balstīts uz elektromagnētiskā starojuma jeb konkrēta garuma gaismas viļņu un organisma audu mijiedarbību. Tā kā melanīnu saturošie audi spēj absorbēt gaismas enerģiju ātrāk par audiem, kuros tās nav, lāzerepilācijas laikā mata folikulā esošais melanīns absorbē lāzerstara gaismas enerģiju un, tai pārtopot par siltumu (ap 100 ºC grādu), tiek traumēts mata folikuls – iztvaiko tajā esošais šķidrums. Rezultātā mats ataug vājāks, gaišāks vai arī nespēj augt vispār un tiek likvidēts. Mūsdienu lāzeriekārtas ir aprīkotas ar ādu atvēsinošu gaisa plūsmu vai citām tehnoloģijām, kas neļauj lāzerstaram traumēt ap mata folikulu esošo ādu. Lāzerepilācija kļuvusi par vienu no estētiskās medicīnas TOP 5 neinvazīvajām skaistumkopšanas procedūrām.

    1. Matiņi vairs neataugs. Patiesība.

    Ar lāzerstaru iznīcinātais folikuls nevar atjaunoties un veidot jaunu matu. Dermatoloģe Sandra Vizule skaidro: «Ja matiņi ir pietiekami pigmentēti, droši varam solīt, ka lāzerprocedūras rezultātā vēlamajās zonās tie tiks likvidēti. Redzamam rezultātam jābūt jau pēc pirmās reizes. Mati ataugs lēnāk un būs smalkāki, retāki. Procedūra ir jāatkārto – pēc piektās reizes rezultāts būs ļoti labs. Pilnībā likvidēt apmatojumu izdodas apmēram gada laikā pēc kvalitatīvi veikta lāzerepilācijas kursa.» Tām, kuras lāzerepilācijas kursu uzsāks tagad, līdz vasarai būs iespējams panākt redzamu efektu. Savukārt tām, kuras pabeigušas lāzerepilācijas pilno kursu, kas vidēji ir 6–12 reizes, lai saglabātu rezultātu, ieteicams vienu, divas reizes gadā veikt uzturošo procedūru (tas nepieciešams, lai izslēgtu, ka pamostas kāds no folikuliem, kurš iepriekš bijis latentā fāzē). Ja matiņi turpina augt arī pēc vairākām procedūrām un nav redzams progress, vajadzētu konsultēties ar citu speciālistu: visdrīzāk pie vainas ir neprasmīgi lietota aparatūra. Ārste norāda, ka ļoti retas ir situācijas, kad apmatojums minimāli reaģē uz kvalitatīvi veiktu lāzerepilāciju. Šādos gadījumos iemesls var būt mata folikula atrašanās dziļākā ādas slānī, kur lāzera stara enerģija to nevar sasniegt ar pilnu jaudu.

    2. Lāzerepilācija darbojas tikai uz tumšu apmatojumu un gaišu ādu. Mīts.

    Agrāk, kad tehnoloģijas vēl nebija pietiekami attīstītas, lāzera stars nespēja koncentrēt pietiekami lielu enerģijas lādiņu uz minimālu daudzumu melanīna mata folikulā. Mūsdienās situācija ir uzlabojusies, piemēram, aleksandrīta lāzers sniedz labus rezultātus arī cilvēkiem ar gaišiem matiem, bet diodes lāzers – cilvēkiem ar tumšu ādas krāsu. Galvenais priekšnoteikums, lai lāzerepilācija sniegtu efektu, ir speciālista zināšanas un pieredze: pirms kursa uzsākšanas ir jāizvērtē klienta mata struktūra, to daudzums, ādas tips un stāvoklis un jāizvēlas atbilstošs lāzerepilācijas aparāts ar atbilstošu viļņa garumu un pielāgotu jaudu.

    3. Lāzerepilāciju nedrīkst veikt vasarā. Mīts.

    «Uzskats, kas sen vairs nav aktuāls. Padušu un bikini zonas reti ir tā iesauļotas, lai nevarētu veikt lāzerepilāciju. Arī sejas zonai un apakšstilbiem var izvēlēties piemērotāko risinājumu, lai sasniegtu rezultātu,» uzsver Sandra Vizule. Lāzerepilācijas procedūra ir jāatliek, ja ir ādas iekaisums vai saules apdegums. Tāpēc nevajadzētu sauļoties vismaz divas nedēļas pirms procedūras un uzreiz pēc tās. Savukārt pēc procedūras vismaz mēnesi ieteicams lietot SPF krēmu, lai samazinātu ādas pigmentācijas rašanās risku.

    4. Lāzerepilācija ir nesāpīga. Daļēji mīts, daļēji patiesība.

    Lāzerepilācijai nevajadzētu radīt diskomfortu, jo mūsdienu iekārtas ir aprīkotas ar ādas dzesēšanas sistēmām un pacientiem ir pieejamas arī lokālās atsāpināšanas iespējas. Ja procedūra ir sāpīga, ir vērts doties pie cita speciālista, kas strādā ar cita veida iekārtu. Joprojām nav veikti apjomīgi pētījumi par šīs procedūras ietekmi uz augli un grūtniecības norisi.

    5. Lāzerepilāciju nedrīkst veikt grūtniecības laikā. Patiesība.

    «Grūtniecības laikā kategoriski neiesaku veikt lāzerepilāciju. Tas tādēļ, ka procedūra ir stress organismam. Šo faktoru nedrīkst ignorēt, tāpēc labāk lāzerepilāciju veikt pēc bērniņa piedzimšanas,» uzsver Sandra Vizule. Jāņem vērā arī fakts, ka lāzerepilāciju par drošu estētiskajā medicīnā atzina tikai pirms 25 gadiem.

    6. Lāzerepilācija var izraisīt ādas krāsas izmaiņas. Patiesība.

    Taču mūsdienās tā nevajadzētu notikt. Ja speciālists pirms procedūras ir izvērtējis klienta mata struktūru, to daudzumu, ādas tipu un stāvokli, piemeklējis atbilstošo lāzeriekārtu apmatojuma likvidēšanai, šādām sekām nevajadzētu rasties. «Ja lāzerepilācijas procedūra kādu iemeslu dēļ ir radījusi ādas pārmērīgu kairinājumu, var izveidoties lokāla ādas hiperpigmentācija vai hipopigmentācija. Tāpēc vēlams izvēlēties drošu un sertificētu speciālistu,» iesaka ārste.

    7. Lāzerepilācijas procedūra pakļauj pacientu radiācijai. Mīts.

    Lāzeriekārtas darbības aprakstos tiek minēts starojuma impulss. Taču iekārta neizstaro radiāciju. «Lāzera starojums atbilst redzamās gaismas spektram. Nav datu par tā kaitīgo ietekmi uz ādu un iekšējiem orgāniem,» norāda Sandra Vizule.

    8. Lāzerepilācija nav ieteicama veģetāriešiem. Mīts.

    Pastāv uzskats, ka lāzerepilācija nav ieteicama veģetāriešiem, jo tie lieto uzturā ar bēta karotīnu bagātus produktus (burkānus, batātes, kurkumu u. c.), kas ādai ilgtermiņā var piešķirt dzeltenīgu nokrāsu. Tas savukārt varētu ietekmēt procedūras efektivitāti. Sandra Vizule ir lakoniska: «Nelielas ādas krāsas izmaiņas, lietojot ar bēta karotīnu bagātu uzturu, nekādi nevar pasliktināt lāzerepilācijas efektivitāti.»

    Kādos gadījumos lāzerepilācijas veikšanu atlikt uz vēlāku laiku?

    • Ja ādai plānotajā zonā ir jebkādas iekaisuma pazīmes – izsitumi, nieze, apsārtums.
    • Ja tikko esi atgriezusies no ceļojuma, kura laikā āda tika pakļauta intensīvai saules staru iedarbībai, pirms lāzerprocedūras vēlams nogaidīt vismaz divas nedēļas.
    • Ja nākamajā dienā plāno pirts, saunas vai baseina apmeklējumu.

    Kas vēl jāņem vērā pirms lāzerepilācijas un pēc tās?

    • 1–2 dienas pirms procedūras matiņi apstrādājamajā zonā ir jānoskuj, jo mata stiebra liekais garums var apgrūtināt procedūru. Tas degs un karsīs – var rasties ādas bojājums.
    • Pirms procedūras nevajadzētu lietot paštonējošos līdzekļus, kas ādu padara tumšāku.
    • Mēnesi pirms lāzerepilācijas nedrīkst veikt vaksāciju, epilāciju vai izraut matiņus ar pinceti.
    • Jāpārliecinās, vai nelieto medikamentus, kas var ietekmēt ādas jutību pret gaismu.

    Pirms izlem par labu lāzerepilācijai

    Grāmatā The Body Book aktrise Kamerona Diaza teikusi: pirms izlemiet apmatojumu likvidēt pilnībā, atcerieties, ka tas ir uz visu atlikušo mūžu un to nebūs iespējams atjaunot. Tāpēc der apsvērt vajadzību likvidēt pilnīgi visu apmatojumu no katras ķermeņa daļas, kur tas šobrīd šķiet lieks. Kas zina? Varbūt pēc pieciem gadiem nākamais TikTok trends būs spalvainas paduses vai bikini līnija au-naturel.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē