• Kā pareizi lietot pūderi, ja tev ir 40+? Labākie produkti un biežākās lietošanas kļūdas

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    18. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Puhhha/Shutterstock.com
    Pareizi lietots, pūderis spēj sejas ādu padarīt zīdaini mirdzošu, tomēr pēc četrdesmit ir jāzina īstie pūdera izvēles un lietošanas knifiņi. Konsultē Una Bernatoviča, stiliste, grima meistare.

    Pūderi jau kopš senseniem laikiem ierasts lietot kā matējošu līdzekli, taču jaunās paaudzes produkti atšķiras ar to, ka vairs neaizsprosto poras un ir gandrīz neredzami. Jaunās paaudzes pūderi ar tehnoloģiju palīdzību ir kļuvuši par uzticamu sabiedroto, kas efektīvi matē ādu, maskē sīkas ādas problēmas, viegli koriģē toni, radot iespaidu, ka āda ir gludāka un veselīgi mirdz. Pūderi vienlaikus nodrošina arī kopjošu iedarbību, tie satur ārstnieciskas vielas, kas sašaurina poras, novērš iekaisumus, uztur ādas mitruma līmeni un tās labsajūtu.

    Galvenais uzdevums – matēt ādu

    Mūsu sejas āda nepārtraukti izdala taukus un sviedrus, bet gadu gaitā hormonālo svārstību ietekmē daudzām sievietēm seja mēdz svīst un taukoties vairāk. Tas rada spīdumu un piesaista mikroskopiskus putekļus, kas iesēžas porās, tāpēc āda izskatās kā netīra. Pūderis absorbē ādas izdalītos taukus, uzsūc sviedrus, novērš taukaino spīdumu un aizsargā ādu no vides iedarbības (putekļi, gaisa piesārņojums, sals, vējš, UVS – daļai pūderu ir pievienoti arī saules aizsargfiltri SPF u. c.).

    Pūderi ieteicams lietot taukainajās zonās, kur āda spīd visvairāk, – T zonā uz deguna, zoda un pieres.

    To lieto arī pēc tonālā krēma uzklāšanas, lai piešķirtu ādai veselīgu mirdzumu un vienlaikus nofiksētu grimu.

    Ir divu veidu pūderi: birstošie un kompaktie (cieši sapresēti birstošie pūderi). Profesionāļi vairāk izmanto birstošo pūderi, jo tas labāk fiksē grimu uz ādas, novērš ādas spīdēšanu un izlīdzina toni. Kompaktais pūderis savukārt ideāli piemērots grima atjaunošanai un spīduma novēršanai, ja tas jādara atkārtoti. To ir ērtāk nēsāt līdzi somiņā un viegli uzklāt situācijās, kad jāsteidzas.

    Kā atrast visvairāk piemēroto?

    Pūderi nedrīkst redzēt uz ādas, tāpēc piemeklē to precīzi savam sejas ādas tonim – ne gaišāku, ne tumšāku! Pūderis nedrīkst radīt maskas efektu, tam vienmērīgi jāsaplūst ar kakla ādu, tikai tad grims izskatīsies dabiski. Testējot pūderi uzklāj uz vaigu sānu daļas – rokas āda tam neder, tai ir diezgan atšķirīgs tonis.

    Kompaktie pūderi

    • GIVENCHY Prisme Libre kompaktais pūderis – saskaņotu toņu kvartets, piesātināts ar zīda proteīna ekstraktu un E vitamīnu, īpaši smalks. Absorbē lieko sebumu un sviedrus. Nogludina un matē ādu diennakts garumā, izgaismo to.
      • GIORGIO ARMANI Beauty Luminous Silk Glow Fusion viegls, noturīgs sejas pūderis ar dabiska mirdzuma efektu. Uz ādas veido nemanāmu plīvurveida filtru kā otru ādu, radot fotošopa efektu, – nogludina ādas nepilnības, sniedz svaigu, starojošu rezultātu.
        • SISLEY Blur Expert izlīdzinošs sejas pūderis – pēdējais solis grima uzklāšanā, padara ādu dabīgu un mirdzošu. Matē lieko spīdumu. Universālais tonis pielāgojas jebkuram sejas tonim un tipam. Nekomedogēns.
          • YVES SAINT LAURENT All Hours Powder 24 stundu ilgnoturīgs, daudzfunkcionāls pūderis ādas matēšanai. Absorbē taukus. Bagātīgi pigmenti un caurspīdīgas mikrosfēras saglabā ādu nevainojamu visu dienu.
            • LANCOME Teint Idole Ultra 24 H Compact noturīgs pūderis, kas ideāli pielāgojas sejas ādai un gādā par vienmērīgu, veselīgu ādas toni. Nomaskē ādas nepilnības un novērš ādas spīdumu, ādas pelēcīgumu un noguruma pazīmes.
            • Birstošie pūderi

              • SHISEIDO Synchro Skin Invisible Silk Loose Powder viegls, smalks, caurspīdīgs pūderis. Divi veidi: ar zīda proteīniem mirdzuma efektam un celulozes pulveri – matētam efektam. Pasargā ādu no tauku sekrēta. Vienmērīgi saplūst ar sejas toni. Astoņu stundu spīduma kontrole, samazina poras un maskē nepilnības.
                • SISLEY Phyto-Poudre Libre

                pūderis ar hibiska zieda ekstraktu, izkliedē gaismu, uzlabojot sejas ādas izskatu, un garantē tai dabisku mirdzumu. Matē ādu, noslēpj nepilnības. Saplūstot ar ādu, piešķir tai matētu, samtainu un starojošu izskatu.

                • BERCOLOR pūderis ar zīdainu tekstūru. Matē ādu, nostiprina grima kosmētikas noturību, gandrīz nemanāms. Satur E vitamīnu un speciāli apstrādātu talku, lai palielinātu saķeri ar ādu un aizkavētu ādas izžūšanu. Mikrokapsulas piešķir ādai izgaismojošu efektu.
                  • Dr. HAUSCHKA ļoti smalkas tekstūras pūderis ar ilgstošu efektu, maigi nofiksē grimu un matē sejas ādu. Caurspīdīgs, pielāgojas ādas tonim. Gaisīga minerālpigmentu un ārstniecības augu kompozīcija (burvju lazda un zīds) pārklāj ādu ar maigu kārtu, nesausinot to.
                  • Kā nepieļaut kļūdas

                    Ar gadiem krunciņu sejā kļūst aizvien vairāk, un nepareizi lietots pūderis tās vairāk izceļ, tāpēc nevajadzētu pieļaut dažas kļūdas.

                    • Birstošais klājas vieglāk. Izvēloties pūderi, ieteicams raudzīties, lai tas būtu pēc iespējas vieglāks, caurspīdīgāks, smalkāks un zīdaināks. Birstošais pūderis klājas plānākā kārtā, pēc tā āda jūtas komfortablāk.
                    • Pūderis ir jāpielāgo savam sejas tonim. Dažām sievietēm patīk klāt tumšāku pūderi, lai izskatītos skaisti iesauļojušās, tad arī krunciņas esot mazāk manāmas. Tā ir kļūda, jo parasti tieši gaiša āda izskatās jaunāka. No birstošajiem pūderiem ieteicams izvēlēties caurspīdīgo, tas piešķir sejai tikai vieglu matējumu, nemainot sejas ādas krāsu.
                    • Pūderis nav jālieto vienmēr. Pūdera galvenais uzdevums ir absorbēt taukaino spīdumu un matēt ādu. Agrāk uzskatīja, ka pūderis noteikti jālieto pēc tonālā krēma, lai iegūtu pilnīgi matētu efektu.

                    Mūsdienās šī tendence ir zudusi, modē ir veselīgs mirdzums, tāpēc jaunās paaudzes pūderiem pat pievieno mirdzošas daļiņas, lai āda izskatītos starojoša.

                    Taukaino spīdumu var novērst arī tonālais krēms ar matējošu efektu, pūderi papildus var lietot tad, ja kādās zonās ir izteikta tendence uz taukošanos, lai mazinātu spīdumu.

                    • Lieto pūdera otu! Gan birstošo, gan kompakto pūderi ieteicams uzklāt ar speciālo pūdera otu, nevis ar klāt pievienoto spilventiņu. Ota paņem un uzklāj plānāku, vieglāku slānīti, turklāt ar to var vienmērīgi nopūderēt visu seju.

                      Ar spilventiņu pūderi mēs liekam uz ādas ar piespiedošām kustībām, un, ja paskatītos caur lupu, pūderis uzklājas koncentrētu pigmentu čupiņās – pēc tam tās vajadzētu izlīdzināt ar mīkstu pūdera otu, lai noņemtu lieko.
                    • Klāj pareizā virzienā! Gadiem ejot, uz sejas ādas hormonu ietekmē vairāk veidojas pūkains apmatojums. Pūderi ieteicams uzklāt matiņu augšanas virzienā no augšas uz leju, pa spalvai – lai tos pieglaustu pie ādas. Klājot pretējā virzienā, pūderis paceļ matiņus augšup, pieķeras tiem apkārt un padara redzamākus.
                    • Visu nenomaskē. Pat ar biezu pūdera kārtu nevar nomaskēt sejas ādas nepilnības – sarkanus vaigus un pigmenta plankumus. Tam labāk der tonālais krēms, ar pūderi papildus var nostiprināt grimu un matēt ādu.
                    • Neklāj acu zonā! Tās sievietes, kurām daudz krunciņu ap acīm, zina, ka, uzklājot pūderi, tās izceļas vēl vairāk. Ieteicams acu zonā izmantot labu konsīleru, bet pūderi vispār neklāt zem apakšējā plakstiņa.

                      Āda šajā zonā ir visplānākā, pūderis to ātri izsausina, un uz sausas ādas visi negludumi ir redzami vairāk. Pūderi var uzklāt plānā kārtiņā augšējam plakstiņam ar pūdera otu, sagatavojot plakstiņu acu ēnām. Tas uzsūks mitrumu, izlīdzinās ādu, ēnas būs vieglāk uzklāt un izplūdināt.
                    • Sagatavo ādu! Vienmēr ir svarīgi rūpīgi sakopt, vispirms apģērbt sejas ādu, lietojot ikdienas kopjošo serumu un krēmu. Pūderis pieder pie dekoratīvās kosmētikas, un to nekad nevajag klāt uz plikas ādas.

                    Ja ir poraina āda, zem pūdera ieteicams lietot izlīdzinošu grima bāzi – tā nogludinās ādas virsmu un noturēs pūderi vietā.

                    Ja ir sausāka āda, var iztikt pilnībā bez pūdera, vairāk ir jādomā par ādas mitrināšanu. Labāk izvēlēties vieglu tonālo līdzekli, kas izlīdzina ādas toni un nomaskē nepilnības.

                    • Labāk silto. Līdz ar pigmentu gadu gaitā mūsu sejas āda zaudē silto toni, tā kļūst bālāka un pelēcīgāka. Lai iegūtu jauneklīgāku, veselīgāku ādas izskatu, ieteicams izmantot bāzi ar persiku toni. Bālai ādai arī nevajadzētu izvēlēties sudrabotos, pelēcīgos, vēso toņu pūderus, labāk meklēt siltākus toņus.
                    • Iedeguma pūderis. Jāuzmanās ar bronzera toņa izvēli un tā lietošanu. Bronzeris ir paredzēts, lai piešķirtu sejai iedeguma efektu, uzklājot tajās zonās, kuras pirmās apspīd saule, – uz degungala, vaigu galiem, pieres kauliem, zoda.

                      Sievietes bieži vien spīdīgo bronzeri ieklāj vietās, kur āda iegūlusi dziļāk, kur dabiski būtu jābūt ēnai un matētai ādai, tā iegūstot nepareizas proporcijas. Lai iegūtu veselīgu izskatu, labāk uzklāt skaistu vaigu sārtumu.
                    • Mirdzuma efektam. Izvēloties pūderi ar mirdzuma efektu, ieteicams papētīt pūdera tekstūru – vizlas malumam jābūt zīdaini smalkam, citādi tā vēl vairāk izcels ādas negludumus un grumbiņas.

                    Smalks malums izgaismo ādu, piešķir tai mirdzumu, gaišu starojumu.

                    Uzklājot pūderi, mirdzumu redz tikai tad, kad sejai virsū krīt gaisma. Ja paredzēts izgājiens dekoltētā vakarkleitā vakara apgaismojumā, izgaismojošo pūderi var likt arī uz kakla un dekoltē zonā. Dāmām gados jābūt ļoti uzmanīgām ar spīdumiem, tiem jābūt izsmalcināti viegliem, nevis kā perlamutram.

                    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē