• Kādas veselības pārbaudes jāveic bērnam pirms skolas sākuma?

    Uz skolu
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    13. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tuvojoties septembrim, daudziem vecākiem rodas jautājumi ne tikai par to, kādas mācībām nepieciešamās lietas vēl jāpagūst sagādāt. Tikpat aktuāli ir jautājumi, kas saistīti ar skolēna veselību. Vai nepieciešams apmeklēt kādu ārstu? Par ieteicamajām veselības pārbaudēm stāsta ārsts pediatrs Emīls Šmitiņš.

    Katram bērnam reizi gadā tiek rekomendēts apmeklēt ārstu (ģimenes ārstu vai pediatru). To paredz Latvijas likumdošana. 

    Pediatrs Emīls Šmitiņš aicina vecākus savas atveses uz profilaktisku vizīti pie ārsta vest tieši vasarā, pirms jaunā mācību gada sākuma: «Skolas vecuma bērniem profilaktiskās apskates rekomendēju veikt vasarā vai pirms stāšanās skolā, jo nereti arī vecākiem šajā laikā ir atvaļinājumu laiks un apskates var ieplānot nesteidzīgi. Profilaktiskās apskates bērnu vecumā ir īpaši svarīgas tādēļ, ka nereti vecāki paši neievēro kādas izmaiņas vai nepareizības. Reizēm vecāki jau ir pieraduši pie kādām nepareizībām un uzskata tās par normu. Piemēram, muguras vai ekstremitāšu deformāciju. Profilaktiskās apskates laikā ģimenes ārsta izvērtēs augšanas attīstību un, vai ir nepieciešama papildizmeklēšana, ieskaitot asins analīzes, jo asins analīzes profilaktiski (īpaši bērna vecumā) nebūtu jānodod katru gadu.»

    Bērniem, kuriem tiek plānota izteikti pastiprināta fiziska slodze, jeb augstas intensitātes treniņi, ārsts iesaka veikt elektrokardiogrāfiju.

    Tā ir pārbaude ar kuru iespējams provizoriski noteikt sirds ritma traucējumus (Piemēram, izslēgt pagarināta QTc sindromu, kas bērniem ar izteiktām fiziskām aktivitātēm ir īpaši bīstama. Lai gan reta patoloģija, tomēr pāris gadījumu gadā Latvijā ir). 

    «Īpaši svarīgi profilaktiskās apskates veikt pirms iešanas/atgriešanās skolā ir visiem bērniem, kam iepriekš konstatētas kādas hroniskas patoloģijas, piemēram, astmas pacientiem, pacientiem ar deformējošām skeletālām patoloģijām (piemēram, skoliozi), acu, dzirdes vai runas problēmām, lai novērtētu pacientu dinamikā un pārrunātu ar vecākiem bērnam piemērotas fizkultūras aktivitātes un slodzi kopumā,» skaidro E. Šmitiņš. 

    Kas attiecas uz pirmās klases skolēniem: pirms iešanas pirmajā klasē, ārsta apmeklējums ir obligāts. Ir jāieplāno oftalmologa  (acu ārsta) vizīte, nereti kombinējot to ar neirologa apskati. «Nediagnosticētas redzes problēmas noteikti būs apgrūtinājums, kas traucēs veiksmīgi iegūt zināšanas. Nereti bērni nemaz nesūdzēsies par redzes problēmām, bet gan par biežām galvassāpēm, reiboni, pastiprinātu nogurumu vai ir kļuvuši ātrāk aizkaitināmi. Tapāt, pirms skolas gaitu uzsākšanas, vēlams zobārsta apmeklējums,» stāsta ārsts. 

    Profilaktiskās apskates laikā pediatrs/ģimenes ārsts bērnam veiks auguma un garuma mērījumus, augšanas attīstības noteikšanai.

    Apskatīs stāju un izvērtēs vizuāli muskuloskeletālo sistēmu.

    E. Šmitiņš arī uzsver: «Nebūt ne mazāk svarīga ir profilaktiskā vakcinācija. Pirms stāšanās skolā ir jāveic rutīnas vakcinācija pēc Latvijas Republikas vakcinācijas kalendāra, jeb 6–7 gadu vecumā jāveic kombinēta vakcinācija pret Masalām-Masaliņām-epidēmisko-parotītu, Vējbaku vakcinācija un kombinētā vakcīna pret Difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu un poliomielītu. No divpadsmit gadu vecuma-vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu un 14 gadu vecumā kombinētā difterijas, stingumkrampju garā klepus vakcīna.»

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē