• Ko darīt, ja virtuvē uzradušās pārtikas kodes?

    Praktiski padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    23. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Nav nekāds brīnums, ja vasaras beigās un rudenī no sauso pārtikas produktu plaukta izlido pelēkbrūni raibs tauriņš, bet skapīša stūrī sēž mazi, kustīgi kāpuriņi… Kā padzīt nelūgtos ciemiņus?

    Patiesībā tā ir nevis kode, bet pārtikas svilnis, un, nonākot pārtikas produktu glabātavā, tas vispirms dodas uz to pusi, kur atrodami graudaugu un miltu izstrādājumi. Īpaši gavilē par sašķeltiem, bet neslīpētiem graudiem, jo graudu apvalkos ir vitamīni. Šā iemesla dēļ arī putraimi svilnim šķiet labāki nekā baltie milti. Par labu esam tie atzīst arī kakao pulveri, kafiju, riekstus, šokolādi un pat rūpīgi vāktās zāļu tējiņas. 

    Lai pārtikas sviļņus pamanītu laikus, regulāri jāpārlūko savi sauso pārtikas produktu krājumi.

    Ja redzi, ka milti vai graudi ir it kā saķērušies kopā, visticamāk, te kāds svilnis ir bijis gan. Kur viņš dodas, tur līdzi velkas smalks pavediens, kas ir šķidrums no siekalu dziedzeriem.

    Tādēļ dažkārt gar pārtikas iepakojuma paciņu malām redzami it kā smalki diedziņi, pie kuriem vibrē milti, manna vai putraimi. Visticamāk, šajā produktā ir kāpuri. 

    Vēl viena pazīme: kāpuru ekskrementi – tādi kā dzeltenīgi smilšu graudiņi – produktu paciņās. Vislabāk tie pamanāmi žāvētajos augļos – izskatās kā sīki krikumiņi. Un vēl viena neapšaubāma pazīme: paši sviļņi.  Ļoti vienkārši tos atšķirt no drēbju kodēm, kas ir sidrabaini pelēkas, bet pārtikas svilņiem ir raibi spārni. 

    Ja produkts sabojāts stipri, tas iegūst rūgtenu garšu. Taču nekādu skādi cilvēka veselībai svilņi nenodara.

    Bet bojātos produktus vislabāk izmest. Visus!

    Ja īsti nav saprotams, ir sviļņi vai ne, un produktus izmest žēl, vari tos izsaldēt vai izkarsēt: ieliec miltu pakas uz nedēļu saldētavā vai iznes ziemas salā, vai noturi dažas stundas līdz 60 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Pēc skapīša revīzijas rūpīgi iztīri visus virtuves plauktu un atvilktņu stūrus, pārmazgā tos ar etiķūdeni.

    Pārtikas svilņiem nav nekādu dabisko ienaidnieku, kas tos aizbaidītu, tomēr līdzekļi pret tiem ir gan. Mājsaimniecības preču veikalos iegādājamas speciālas līmlapiņas, kas izdala feromonus – tādus pašus kā kožu mātītes, kas kāro pāroties. Tēviņš sajūt, ka viņa ir tur, bet iekrīt līmslazdā, nevis mātītes apskāvienos. Tikmēr mātītes gaida savus mīlniekus, bet tā arī nesagaida: oliņas netiek sadētas, kāpuri nešķiļas, un sviļņu demogrāfiskais līmenis piedzīvo strauju kritumu. 

    Pa kādai pārtikas kožu līmlapiņai virtuvē vēlams turēt arī, kā saka, profilaktiskos nolūkos, mēģinot notvert jau pirmo tēviņu, kas paceļas spārnos mātītes meklējumos. Tomēr tā nav garantija, ka pa ceļam uz slazdu svilnis kādu daiļavu tiešām nesatiks. 

    Ko darīt, lai sviļņi vairs nekad neieperinātos virtuvē?

    Kožu dēļ nav pilnībā jāpārtrauc iepirkt, piemēram, kādu lieku miltu vai putraimu paku atlaižu laikā. Tu to drīksti darīt, tikai rūpīgi jāpiedomā, kā produktus glabāt.

    Pārtikas sviļņiem papīra pakas un polietilēna maisiņi nebūt netraucē.

    Arī burka ar šķību, greizu vāku nederēs – tur svilnis pasprauksies vai viņa kāpurs palīdīs garām un iekšā būs.

    Ir vairākas tautas metodes, kā izvairīties no svilņiem: tur, kur glabājas pārtikas produkti, vajagot ielikt kādu ķiploka daivu, lauru lapu; ir cilvēki, kuri tic citrona vai apelsīna miziņas aromāta spēkam, bet… šo metožu efektivitāte diemžēl ir apšaubāma. Ja kožu būs tik daudz, ka tām aptrūksies miltu, sāks grauzt arī kaltētas apelsīna mizas.

    Ir tikai divi zelta likumi pārtikas kožu ierobežošanai:

    1. Pirmais – pērc vien tik daudz pārtikas produktu, cik spēj izlietot īsā laikā, lai svilņi (ja nu gadījumā tie produktā jau ir), nepaspēj savairoties.
    2. Otrais likums: ja kādus sausos pārtikas produktus iepērc vairāk vai glabā ilgstošāk, parūpējies par hermētiski noslēgtu trauku – tad svilņi cauri netiks. Taču, ja svilnis jebkādā stadijā būs bijis produktā jau pirms iebēršanas hermētiski noslēgtā traukā, tad tur arī dzīvos, augs un vairosies. 

    Pārtikas kožu ēdienkarte

    • Apēd vispirms rupja maluma miltus, kukurūzas miltus, auzu pārslas, griķus, makaronus, žāvētus augļus.
    • Apēd garšvielas, tējas.
    • Iet ar līkumu ķīmiski apstrādātiem produktiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē