• Vai uz kapiem drīkst iet ar suni? Vai suns var piedalīties saimnieka bērēs?

    Mājas mīlulis
    Zane Piļka- Karaļeviča
    22. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: KELENY / Shutterstock
    Jautā lasītāja: «Pirms mēneša kapos uzkopu savu tuvinieku kapu kopiņas un redzēju, ka netālu notiek kādas bēres, uz kurām bija sapulcējies prāvs cilvēku bariņš. Pārsteidza, ka vienai no pavadītājām līdzi bija suns. Neliels, bet tomēr. Man nav nekas pret dzīvniekiem, taču vai kapsētās un baznīcās vispār drīkst ieiet kopā ar suni, lai arī cik audzināts un kopts viņš būtu?»

    Daudzi suņu saimnieki nevēlas šķirties no saviem četrkājainajiem draugiem ne uz minūti. Tomēr jāatceras, ka ieeja ar suni atļauta ne visur – pat ja tas ir vislabāk audzinātais suns pasaulē. Latvijā kapu teritorijā ieiet ar dzīvniekiem ir aizliegts. Šis likums neattiecas uz suņiem pavadoņiem – tie ir jāielaiž jebkurā vietā. Bet sunim jābūt labi audzinātam, lai netraucētu kapsētas mieru un citus apmeklētājus. Un, protams, ir nepieņemami vest suni uz kapsētu pastaigu nolūkos.

    Kāpēc nedrīkst suni vest uz kapsētu?

    • Pieklājības noteikumi un arī likumi aizliedz dzīvniekus ievest daudzās sabiedriskās vietās un iestādēs, piemēram, kinoteātros, baznīcās, teātros, tostarp arī kapsētās. Uz daudzu kapsētu vārtiem pat uzlīmēta piktogramma, kas norāda, ka ieeja ar suni ir aizliegta. 
    • Tā ir kādam dārgu un mīļu cilvēku atdusas vieta, tāpēc draiskulīgs un rejošs suns var izraisīt nepatīkamas emocijas citos apmeklētājos.
    • Suns var pēkšņi sākt rakt kādu kapu kopiņu, nokārtoties tai blakus vai, vēl ļaunāk, uz tās. 

    Vai uz bērēm var ņemt līdzi suni?

    Uz šo jautājumu nav iespējams viennozīmīgi atbildēt. Viss atkarīgs no konkrētās ģimenes tradīcijām un vietas, kur notiek atvadas. Baznīcās, krematorija atvadu zālēs vai kapličās, visticamāk, ar suni neviens jums neļaus ieiet. Taču, ja izvadīšana notiek aizgājēja mājās un radinieki suni uztver kā ģimenes locekli, kurš arī ir tiesīgs atvadīties, dzīvnieka klātbūtne ir pieņemama. Jāņem gan vērā, ka nekad nevar paredzēt, kā suns reaģēs viņam neierastā situācijā. Iespējams, izdzirdot mūziku, viņš sāks dziedāt līdzi. Tāpat izņēmums varētu būt situācija, ja aizgājējs izteicis vēlmi par mīluļa klātbūtni izvadīšanā. Pirms bēru ceremonijas gan šis aspekts jāizrunā ar mācītāju vai izvadītāju, lai nebūtu pārpratumu. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē