• Lai zaļo tavs naudas koks! 9 padomi krasulas kopšanā

    Telpaugi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    8. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ArinaV / Shutterstock
    Naudas koks mājās gādājot par labklājību, uzlabojot omu un radot patīkamu noskaņu. Runā, ka nauda nāktin nākot pie tiem, kuri cītīgi kopj naudas koku un gādā, lai tam allaž koši zaļas un spīdīgas lapas. Noskaidrojam, kā to panākt.

    Naudas koka botāniskais nosaukums ir krasula (Crassula), un šis augs pieder biezlapju dzimtai. Atkarībā no sugas un šķirnes krasulām var būt ļoti dažādas lapas – lielākas un spīdīgi zaļas, pelēcīgas un mazākas, zaļganas ar dzeltenīgu un sārtu nokrāsu un pat kā gareni pirkstiņi. Krasulām ir arī sugas, kas neizskatās pēc mums tik ierastajiem naudas kokiem, tomēr kopšana visiem šiem augiem ir līdzīga. 

    Kurš ir īstais naudas koks? Ir dažādi pieņēmumi, kuras sugas krasula ir tas īstais naudas koks. Mēdz sacīt – īstais esot tas, kuram lapu malās rindojas sarkanīgi punktiņi. Visbiežāk uz palodzēm aug Portulaka krasula (Crassula portulacea) un kokveida krasula (Crassula arborescens). Ir arī īpašas krasulu šķirnes, kam lapas ir kā pirkstiņi, un tās ir īpaši dekoratīvas, lai gan pēc klasiskā naudas koka neizskatās.

    Kā kopt naudas koku

    • Naudas kokam patīk gaiša vieta un sausa augsne, bet tagad tam laiks doties vēsā atvaļinājumā. Tad naudas koks augs zaļš, stiprs un košs.
    • Klasiskas koka formas augu var iegūt, ja tā vainagu sāk laikus veidot. Ja krasulai gribi iegūt vainagu kā kokam (stumbrs un zaru bumba), neļauj naudas kokam augt kā krūmam. Noplūc divas apakšējās stāda lapiņas un arī vēlāk notrauc visas atvasītes auga apakšējā daļā. Ja tavs naudas koks ir jau krietni saaudzis kā krūms, apskati to kārtīgi – varbūt tievākos zarus vari nogriezt, atstājot resnāko zaru kā stumbru. Bet, ja naudas koks jau ir saaudzis tik haotiski, ka lāgā nezini, ko ar to iesākt, noplūc vienu atvasi un sāc kociņu audzēt no jauna. 
    • Pareizi kopjot, naudas koks savu īsto daiļumu iegūst ar gadiem – jo vecāks tas ir, jo brangāks naudas koka stumbrs, un galu galā tas sāk atgādināt bonsai. Starp citu, no labas dzīves naudas koks spēj pat uzziedēt – gan neciliem, bet balti zvaigžņotiem ziediņiem. 
    • Krasulas ir sukulenti, tādēļ tām patīk kaktusu augsne, kam piebērta puse smilts vai grants – tā, lai augsne labi laiž cauri mitrumu un vienlaikus ir pietiekami smaga. Viegla kūdra naudas kokam nudien nepatiks.
    • Vēlams izvēlēties māla podu, jo šis materiāls tiks galā ar lieko mitrumu, ja puķi būsi aplējusi par daudz. Vislabāk, ja pods ir lēzens – sekls un plats. Šaurā un augstā podā naudas koks dzīs sakni dziļumā un arī auga virszemes dzinumi būs gari un tievi. 
    • Ja naudas kokam birst vai čokurojas lapas, nolīkst dzinumi, visticamāk, augs ir pārlaistīts vai pārmēslots vai arī tam trūkst gaismas. Naudas koks jālaista tā, lai trauciņā zem puķpoda nekrātos ūdens. Daudz vieglāk ir atdzīvināt maķenīt iekaltušu nekā pārlaistītu naudas koku. Ja izskatās, ka tas diez vai būs glābjams, labāk augu sākt audzēt no jauna. 
    • Naudas kokam vajag daudz gaismas, tam nepatīk ēnainas, tumšas vietas, stipri kaitē arī caurvējš un krasas temperatūras izmaiņas. Tomēr vasarā uz dienvidu palodzes augu atstāt nevajag – tas saulē var apdegt, piemērotāka būs dienvidaustrumu palodze. Toties ziemā naudas kokam vajadzētu atrast kādu vēsāku vietiņu, lai dažus mēnešus pabauda atvaļinājumu aukstajās zemēs.
    • Ziemā naudas koks jālaista pavisam maz un jāmēslo nav vispār. Toties pavasarī vari augam piedāvāt šķidro, kaktusiem paredzēto mēslojumu – to gan nevajadzētu dot biežāk kā reizi mēnesī. 
    • Ja, augu pārstādot, izrādās, ka tā sakne ir dikti gara, kādu gabalu var nogriezt.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē