• Kas suni apdraud mežā? 7 drošības noteikumi, dodoties uz mežu ar suni

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    25. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Osetrik / Shutterstock
    Ņemt līdzi suni uz mežu kopumā ir laba ideja – dzīvnieks kārtīgi izkustēsies svaigā gaisā, savukārt tu jutīsies drošāk. Taču, lai pastaiga izdotos, jāņem vērā daži drošības norādījumi.

    Kas suni apdraud mežā?

    • Tīši vai netīši zemē nomesti asi priekšmeti. 
    • Stikli.
    • Indīgas sēnes.
    • Ērces.
    • Nomaldīšanās un saimnieka pazaudēšana.
    • Citi meža apmeklētāji un viņu līdzi paņemtie mājdzīvnieki.

    7 drošības noteikumi, kas jāņem vērā

    1. Saimniekam pašam jāizvērtē, vai ņemt līdzi suni ir prātīgi. Rūpīgi jāpārdomā, vai meža apciemojums ir vajadzīgs vecam, slimam sunim, mazītiņam garspalvainam klēpja sunītim vai, piemēram, grūti kontrolējamam, ar tieksmi klaiņot, kā arī nupat pieņemtam, vēl neiepazītam dzīvniekam.
    2. Ieteicams izvēlēties mežu, kuru tu pazīsti. Sveša vieta viņam var izrādīties bīstama – tur var būt izbērti atkritumi vai izliktas savvaļas dzīvniekiem paredzētas lamatas, varbūt tuvumā ir mājas, kur dzīvo savā vaļā staigājoši un pret citiem dzīvniekiem agresīvi noskaņoti suņi.
    3. Noteikti ņem līdzi un turi gatavībā pavadu un uzpurni, jo nekad nevar zināt, ar ko mežā iznāks sastapties. Pie pavadas noteikti vajadzētu vest tikko pieņemtu suni vai suni, kam tīk klaiņot.
    4. Arī tad, ja suns čipots, ir prātīgi uzlikt kaklasiksnu, uz kuras norādīts gan suņa vārds, gan saimnieka kontakttālrunis. Tad, ja suns noklīdīs un kāds viņu atradīs, uzreiz būs iespējams sazināties ar saimnieku. 
    5. Lai aizsargātu dzīvnieku no ērču pārnēsātajām slimībām, uzliec viņam speciālo kaklasiksnu, kas paredzēta ērču un blusu iznīcināšanai un invāzijas profilaksei. Vari izmantot arī speciālos pilienus, kas iedarbojas līdzīgi kā kaklasiksna.
    6. Pēc atgriešanās no meža ieteicams pārbaudīt ne tikai sevi, bet arī suni. Ja sunim pieķērusies kāda ērce, tā nekavējoties jāizņem.
    7. Mēģini atturēt suni no sēņu ēšanas – nevēlamas, kaitīgas vai pat indīgas ir visas savvaļas sēnes, par kurām tu droši nevari pateikt, ka tās ir ēdamas. Ir maldīgi uzskatīt, ka suns pats zinās, kura ir indīga sēne un kura nav. Saindēšanās ar sēnēm var izraisīt dažādas reakcijas: pastiprinātu siekalošanos, bezspēku, kustību traucējumus. Ja parādās šādi simptomi, noteikti jākonsultējas ar veterinārārstu. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē