• Čaklā ziedētāja Sanpaulija. Kas tai patīk?

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    10. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vadym Lavra / Shutterstock
    Sanpaulijas (Saintpaulia) mēdz dēvēt arī par Āfrikas vijolītēm, taču ar vijolītēm tām nav nekā kopīga – sanpaulijas pieder pie gesnēriju dzimtas. To galvenā pievilcība slēpjas spējā ziedēt gandrīz jebkurā gadalaikā, tās kompaktais augums piemērots pat ļoti šaurām un pieticīgi apgaismotām palodzēm.
    • Kādi ir ziedi? Ir izveidoti vairāki desmiti tūkstoši sanpauliju šķirņu un hibrīdu. Sanpaulijas var būt dažādu toņu, vienkrāsainas, divkrāsainas vai daudzkrāsainas, ar dažādu formu ziediem: tie var būt vijolītēm līdzīgi, zvanveida, iegareni, gludām, gofrētām, kruzuļotām, bārkstainām ziedlapu apmalēm, vienkārši vai pildīti. Tiesa, veikalos nopērkamajām sanpaulijām nav norādīti šķirņu nosaukumi, bet noteiktu šķirņu sanpaulijas var iegādāties pie kolekcionāriem vai pasūtot internetā.
    • Kāda vieta piemērota? Ideālā vieta sanpaulijai ir virtuvē uz palodzes ziemeļu vai ziemeļrietumu pusē. Virtuvē tādēļ, ka tur parasti ir mitrāks gaiss, un tas puķei patiks. Lai nebūtu par sausu, sanpaulijai blakus der nolikt kādu trauku ar ūdeni. Savukārt tumšāko debespušu logs dos drošību, ka sanpaulijai neapdegs lapas.
    • Kāda augsne vajadzīga? Veikalos var atrast speciāli sanpaulijām ražotu augsni, taču derēs arī lapu kaktusiem un papardēm paredzētā. Sanpaulijām patīk viegla, mīksta augsne, tādēļ tai vērts pievienot perlītu vai vermikulītu. 
    • Kā jālaista? Vispiemērotākais laistīšanai būs silts (pat mazliet siltāks nekā istabas temperatūra) un mīksts ūdens.  Laistot jāuzmanās, lai ūdens nenonāk uz lapām un rozetes centrā. Ja tā noticis, lapas tūdaļ jānosusina. Ja sanpaulija ļoti sakuplojusi, var ūdeni liet uz paliktņa – lai augs padzeras, cik grib, un liekais ūdens no trauciņa jānolej. Pārāk daudz laistīt nedrīkst, jo tad sanpaulijai sāks pūt lapas. 
    • Kā jāmēslo? Sanpaulijas jāmēslo tikai intensīvas augšanas periodā un ne biežāk kā katrā trešajā laistīšanas reizē. Vislabāk būtu laistāmajam ūdenim pievienot tieši sanpaulijām paredzēto mēslojumu. Vajadzīgs miera periods starp ziedēšanas reizēm, un tā laikā puķi nedrīkst mēslot.  
    • Kā jākopj? Bez vajadzības augu pārstādīt nevajag – jo blīvāka sakņu sistēma, jo krāšņāk tas aug un zied. Sanpaulijai patīk miers: ja tai vieta atrasta, tad bez īpaša iemesla uz citu vietu pārcelt nevajag. 

    3 svarīgi nosacījumi, lai sanpaulija ziedētu

    1. Ja augs vairs nezied tik bagātīgi kā agrāk, iespējams, sanpaulija sākusi novecot – šis process sākas jau pēc aptuveni trim gadiem, tāpēc jau laikus, apsakņojot lapiņu, jāieaudzē jauna sanpaulija. 
    2. Ja podā lapojums saaudzis par biezu, tad ziedpumpuri lapām gluži vienkārši netiks cauri un puķe nevarēs uzziedēt. Tad lapas jāparetina. Izplūktās var izmantot jauniem spraudeņiem. 
    3. Stādīšanai labāk izvēlēties lēzenu un seklu podu, nevis šauru un dziļu. Augot lielā podā, sanpaulija visiem spēkiem centīsies piesakņot poda zemi, bet par ziedēšanu nedomās.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē