• Skandināvi Eirovīzijā izraēļus negrib. Mūziķi paraksta petīcijas

    Eirovīzija
    Estere Jansone
    30. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Kopš pērnā gada 7. oktobra Izraēla īsteno plašu militāro operāciju Gazas joslā, kuru pretrunīgi vērtē pasaules mediji un cilvēktiesību organizācijas. Nu skandināvu mūziķi ir pauduši savu nostāju – viņi vēlas panākt, lai Eiropas lielākajā dziesmu konkursā Izraēla netiktu pārstāvēta.

    Vairāk nekā 1000 mūziķi no Zviedrijas un 1400 mākslinieki no Somijas un Islandes ir parakstījuši petīciju ar mērķi liegt «Eirovīzijas» dziesmu konkursā piedalīties Izraēlai, ziņo «The Guardian». Mūziķi atklātā vēstulē, kura publicēta zviedru laikrakstā «Aftonbladet», vēstījuši, ka ļaujot Izraēlai piedalīties mūzikas konkursā, kad valsts īsteno plašu militāru operāciju, Eiropas Raidorganizāciju apvienība demonstrē dubultstandartus un tas grauj oganizācijas uzticamību.

    «Fakts, ka valstis, kuras sevi nostāda augstāk par humanitārajām tiesībām, tiek laipni aicinātas piedalīties plaša mēroga kultūras pasākumos,

    trivializē starptautiskos tiesību pārkāpumus un padara upuru ciešanas neredzamas,»

    teikts zviedru mūziķu vēstulē. Savukārt Somijas mākslinieki savā petīcijā apgalvojuši, ka «valstij, kas veic kara noziegumus un turpina militāru operāciju, nav vietas uz skatuves, kur spodrināt savu tēlu mūzikas vārdā.» Ja tomēr Izraēlas mūziķiem tiks ļauts piedalīties Eirovīzijas dziesmu konkursā, kurš šoreiz norisināsies Zviedrijas pilsētā Malmē, Somijas mākslinieki solās pasākumu boikotēt, bet Somijas televīzija – netranslēt pasākumu.

    Zviedrijas petīciju parakstījuši tādi mākslinieki kā Robina, grupa «Fever Ray», bijušie Eirovīzijas dalībnieki no Zviedrijas, piemēram, Ēriks Sāde, un pat vides aktīvistes Grētas Tūnbergas mamma, operdziedātāja Malena Ernmane.

    Atbildot uz vēstuli, Eiropas Raidorganizāciju apvienība pagaidām atsakās izslēgt Izraēlu no dalībnieku saraksta, apgalvojot, ka pasākumā nav jājauc izklaide ar politiku. Šāda apvienības atbilde ir pārsteigusi daudzus, jo iepriekšējos gados no Eirovīzijas dziesmu konkursa tika izslēgta Krievija un Baltkrievija kā atbilde uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē