Santa.lv
  • 21.10.2025
  • Jenzis pastāsta, kādēļ Latvijas restorāni vēl nav gatavi trīs «Michelin» zvaigznēm

    Ziņu aģentūra LETA
    Foto: Gatis Gierts
    Starptautiskajā gastronomijas ceļvedī «Michelin Guide» 2026. gadā iekļauto restorānu skaits Latvijā varētu palielināties, sacīja Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis.

    Tāpat viņš pauda cerību, ka sarakstam varētu pievienoties vēl kāds restorāns, kuram tiktu piešķirta Michelin kvalitātes zvaigzne.

    Viņaprāt, esošie restorāni John Chef’s Hall un Max Cekot Kitchen, kas ieguvuši vienu Michelin zvaigzni, šogad to saglabās, kā arī viņš pauda cerību, ka kāds no šiem restorāniem varētu iegūt vēl vienu zvaigzni. «Šie restorāni ir pelnīti ieguvuši zvaigznes, kā arī turpina nodrošināt augstāko līmeni un strādāt kvalitāti,» norādīja Jenzis.

    Jenzis papildināja, ka Latvijai ir «jāaug», lai iegūtu trīs Michelin zvaigžņu novērtētu restorānu, jo tās ir lielas investīcijas telpās, personālā un produktos, lai nodrošinātu augstu kvalitātes līmeni.

    «Tā ir nākotnes cerība, bet divām zvaigznēm esam gatavi,»

    viņš piebilda. Viņš arī atzīmēja, ka restorānu iekļaušana Michelin ceļvedī ir laba publicitāte Latvijai, jo tas ir svarīgs kanāls gastronomijas tūrisma veicināšanai, kā arī signāls jaunajiem nozares spēlētājiem, ka Latvija strādā pasaules līmenī.

    Trešdien, 22. oktobrī, notiks Michelin restorānu apbalvošanas ceremonija, kurā paziņos Latvijas labākos restorānus, ziņo Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Pērn oktobrī Michelin ceļvedī tika iekļauts 31 Latvijas restorāns, tostarp Michelin kvalitātes zvaigzne piešķirta restorānam John Chef’s Hall, kā arī zvaigzni saglabājis restorāns Max Cekot Kitchen.

    Michelin zaļo zvaigzni jeb ilgtspējas apbalvojumu saglabājis restorāns Pavāru māja.

    «Michelin Selected Restaurants» jaunākajā ceļvedī pērn tika iekļauti pieci jauni restorāni – B7, Babo, Lowine, Seasons un Stage 22.

    Savukārt arī turpmāk Michelin Selected Restaurants ceļvedī iekļauta Tauro, Zoltners, Mo, 3 pavāri, Whitehouse, 36.līnija, John, COD, Le Dome, Chef’s Corner, Barents Coctails & Seafood, Barents, Aqua Luna, Entresol, Ferma, Neiburgs, Tails, H.E.Vanadziņš, Akustika, KEST un Riviera.

    Apbalvojumus Bib Gourmand, kurus piešķir restorāniem, kas piedāvā labu ēdienu par pieejamu cenu, saglabāja to 2023. gadā ieguvušie restorāni – Snatch, Shōyu un Milda.

    Michelin zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.

    Zvaigznes tiek piešķirtas uz vienu gadu – pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu. Viena Michelin zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par «augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt», divas – par «izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta» un trīs – par «izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu».

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk