Santa.lv
  • 29.05.2025
  • FOTO: Gundega Skudriņa viesiem pasniedz uz šķīvja pieneņu pūkas

    Estere Jansone
    Foto: Jānis Vīksna
    Laiks uz šķīvja: Rīgas Mākslas nedēļā piedzīvota gastronomiska provokācija, kas paplašina skatījumu uz ēdiena, mākslas un realitātes saplūšanu.

    No 26. maija līdz 1. jūnijam Rīgā norisinās jauns mākslas festivāls – Rīgas Mākslas nedēļa (Riga Art Week – RAW). Šī pasākuma mērķis ir veicināt sadarbību starp mākslas institūcijām, galerijām un nozares pārstāvjiem, izceļot Rīgas pilsētas potenciālu Eiropas kultūras notikumu kartē.

    28. maijā Grīziņkalna kvartālā Rīgā norisinājās Rīgas Mākslas nedēļas (Riga Art Week – RAW) emocionāli intensīvs un jutekliski piesātināts notikums — «Gastronomiskā provokācija Laikā un Telpā». Tas apvienoja laikmetīgo mākslu, performanci un gastronomiju, liekot apmeklētājiem pārdomāt laika ritējumu, izvēles ilūziju un ķermenisko uztveri.

    «Provokatīvās vakariņas ir tendētas uz problemātisku jautājumu risināšanu. Kā rīkojas un domā patērētāju sabiedrība, vai laikmets atspoguļo egoisma vilni? Vai mums rūp vide un sabiedrība līdzās?
    Vai zemeslode apēd mūs vai mēs zemeslodi?» informē gastronomiskās performances producente Gundega Skudriņa.
     

    «Gastronomiskā performance ir spēcīgs medijs, kas ar māksliniecisku paņēmienu un dažādu mākslas atzaru simbiozi vēsta par būtiskām tēmām, vērš uzmanību, aktualizē problemātiskus jautājums, nodod spēcīgus vēstījumus, kā arī rosina sabiedrību domāt, analizēt, pielietot kritisko domāšanu. Gastronomiskās performances, tāpat kā teātra izrādes, koncerti vai citi kultūras notikumi, dāvā spilgtas emocijas, rada līdz pārdzīvojumus un atstāj emocionālu pēcgaršu. Tās mēdz būt ļoti spēcīgas, jo iedarbojas uz apmeklētāju visām maņām – redzi, tausti, garšu un emocionālo pasauli, līdz ar to veidojot dubultjaudīgu pieredzējumu. Mūsu komanda strādā ar gastronomiskām performancēm gan Latvijā, gan citās valstīs jau kopš 2013. gada. Tās veidojot ļoti atšķirīgas un fokusējot uz dažādiem mērķiem,» tā par paveikto stāsta RA Skudras Metropole vadītāja un radošā direktore Gundega Skudriņa.

    «Gastronomijas performancēs apvienojas vairākas radošās nozares, lai vēstītu aktuālus stāstus un emocionāli spēcīgi iedarbotos uz apmeklētājiem. Dažādu formu materiāli, Food Art instalācijas ļauj apmeklētājiem interaktīvi piedalīties procesā. Tas paspilgtina notikuma jēgu un saturu.
    Tu esi tas, ko Tu ēd, kā arī Tu esi tas, ko Tu domā, atbalsti un rīkojies.
    Gan tiešā, gan pārnestā nozīmē notiek fiziskās un intelektuālās barības provokācija,» uzsver Don’t Panic Design Solutions vadītājs un gastronomijas performances dizainers Mārcis Ziemiņš.

     

     

    Rīgas Mākslas nedēļas mērķis ir ne tikai stiprināt Rīgas kā nozīmīga kultūras centra tēlu, bet arī veicināt ambiciozāku un pārliecinošāku mākslas vidi Latvijā. Tikai tad, ja paši novērtēsim un leposimies ar savu radošo kopienu, mēs kļūsim interesanti un nozīmīgi arī starptautiskā mērogā», saka Latvijas Galeriju Asociācijas valdes priekšsēdētāja, Riga Art Week izpilddirektore Elīna Drāke.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk