• Vai tev vajag UV apģērbu?

    Padomi
    Zane Eniņa
    11. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Vai zināji, ka arī apģērbs var būt labs palīgs cīņā pret saules kaitīgo iedarbību? Kas ir UV apģērbs, skaidro dermatoveneroloģe Anda Apine un zinātniece, habilitētā inženierzinātņu doktore Silvija Kukle.

    Noteikti tas tev nebūs nekāds jaunums, ja teikšu, ka ultravioletais starojums ādai nav labs: pārāk bieža un ilga uzturēšanās saulē kaitē ādas šūnām, nodarot neatgriezeniskus bojājumus un veicinot ādas vēža veidošanos. Tāpēc ādas ārsti atkal un atkal atgādina: nesauļojies, bet, ja ej saulē, lieto ādas aizsargkrēmu ar augstu saules aizsardzības faktoru (SPF) – ņem to, kuram ir visi 50!

    Tagad šiem padomiem vari pievienot arī ieteikumu saulainā laikā pie jūras vai garos pārgājienos valkāt īpašo apģērbu, kas pasargā pret UV stariem.

    Jo blīvāks, jo labāk

    Kaut kādu aizsardzību pret šo kaitīgo starojumu sniedz jebkurš apģērbs, it īpaši, ja tas šūts no blīva auduma. Tomēr parastie audumi laiž cauri lielu daļu UV staru, piemēram, kokvilna – līdz pat 50 procentiem. Ja audums samirkst, caurlaidība palielinās. Tāpēc faktiski arī tad, ja vasarā pa pludmali staigā apģērbts, uz ādas būtu jāklāj saules aizsargkrēms.

    Speciālais UV apģērbs pasargā daudz labāk. Tas šūts no sintētisko šķiedru auduma, kas veidots īpaši blīvs, turklāt vēl īpaši apstrādāts ar vielām, kas staru caurkļūšanu padara gandrīz neiespējamu.

    UV apģērbs turklāt ātri žūst, tāpēc sargā arī drīz vien pēc tam, kad izmircis.

    UV apģērbam, tāpat kā saules aizsargkrēmiem, ir vairākas klases, ko apzīmē ar UPF (šķiedras spēja aizsargāt pret UV stariem):

    • 1. klase – ar viszemāko UPF, 15–40: aiztur līdz 93 procentiem saules staru;

    • 2. klase – ar vidēji augstu UPF, 25–40: aiztur 96–97 procentus saules staru;

    • 3. klase – ar visaugstāko UPF, 40–50 vai vairāk: aiztur 97–98 procentus saules staru.

    Lai gan starpība šķiet neliela, tā ir ļoti nozīmīga cilvēkiem ar gaišu ādu, rudajiem, kuriem vajag pavisam nedaudz, lai saulē apdegtu.

    Ar aci nesaskatāms labums

    Tomēr arī apģērbs ar UPF nav nekāda brīnumnūjiņa! Pirmkārt, to iegādājoties, tu kā pircēja uzņemies zināmu risku, ka varbūt iegādāsies kaķi maisā. Proti, bez īpašām tehnoloģijām tev nav nekādu iespēju pārliecināties, vai īpašais pārklājums uz apģērba patiešām ir.

    Kādā pētījumā tika pārbaudīti 30 dažādu ražotāju UPF apģērbi, un atklājās, ka pusei nekāda pārklājuma vispār nav, bet no tiem, kam bija, tikai daži patiešām nodrošināja aizsardzību pret saules kaitīgo iedarbību.

    Tāpēc, ja gribi iegādāties šādu apģērbu, labāk pērc lielu un pazīstamu ražotāju preci!

    Tādus piedāvā gan daudzi apģērbu, gan sporta preču zīmoli, kas precei sniedz garantiju. Visticamāk, šīs firmas, lai nekaitētu savai reputācijai, tomēr papūlēsies izgatavot patiešām sargājošus apģērbus.

    Proti, izveidot īpašo pārklājumu nav nemaz tik vienkārši. Tekstils tiešā veidā nesaistās ar vielām, kas atstaro saules starus.

    Ir vajadzīgas vēl citas vielas, kas pilda tādu kā tiltiņa funkciju – palīdz aizsargvielai pieķerties tekstila šķiedrai.

    Tātad aizsargājošā apģērba kvalitāte atkarīga no tā, kāda materiālu kompozīcija izraudzīta, un to visu var paveikt tikai tad, ja pieejamas modernas un dārgas tehnoloģijas. Sarežģītais ražošanas process sadārdzina arī galaproduktu – vieglie un košie UPF apģērbi nav no lētajiem.  

    Lietotu nepērc

    Taču arī tas vēl nav viss! Ja īpašo apģērbu cītīgi mazgāsi, tā dūšīgāk lietojot agresīvus mazgāšanas līdzekļus, berzīsi, izgriezīsi, sargājošās vielas no auduma atdalīsies ātrāk. Pat labiem pārklājumiem to īpašības samazinās jau pēc piecām, desmit mazgāšanas reizēm.

    Tāpēc mans padoms: šādus apģērbus neiegādājies jau lietotus second-hand drēbju veikalos, kas citādā ziņā ir brīnišķīga alternatīva parastajiem apģērbu veikaliem.

    Tu taču nevari zināt, cik ilgi un kā konkrētais peldkostīms vai peldšorti lietoti līdz šim.

    Ražotāji UPF apģērbam lielākoties sniedz divu gadu garantiju, tātad tas derēs divas sezonas, bet kā zināt, cik vecs ir humpalu drēbju gabaliņš? Un ja nu tas regulāri peldināts hlorētā baseinā? Zināms arī, ka pirms izlikšanas veikalā lietotos apģērbus dezinficē, tātad arī tas speciālo pārklājumu mazina vēl vairāk.

    Raugies arī, lai tas tev labi derētu: ja būs par mazu, šķiedras izstiepsies, starp tām veidosies šķirbas, pa kurām saules stari piekļūs ādai.

    Arī staipīts, burzīts, nesaudzīgi mazgāts un pat glabāts UPF apģērbs noveco ātrāk, jo samazinās tā blīvums un atdalās pārklājums. 

    Vēl viens padoms – speciālo apģērbu izvēlies tumšā krāsā: tumši zilu, bordo, melnu. Tas tev var likties pretrunā ar līdz šim daudzināto ieteikumu saulainā laikā ģērbties gaišā apģērbā, kas saules starus atstaro. Tā patiešām ir, bet speciālais apģērbs siltumu absorbē, nodrošinot labāku aizsardzību nekā gaišais.

    Jāļauj atpūsties

    Tas, ka pieejams UPF apģērbs, nenozīmē, ka vasarā tāds vien jāvalkā. UPF apģērbs lielākoties paredzēts vasarīgām aktivitātēm ārā, kad esi tiešos saules staros: ja uzturies pludmalē, brauc ar laivu vai vējdēli, kāp kalnos, ej pārgājienā vai tamlīdzīgi atpūties.

    Līdz ar to UPF apģērbs nav tikai peldkostīmi vai cita veida peldtērpi – ir arī garās bikses, šorti, krekli, blūzes, pat cepures.

    Tikai neaizmirsti noklāt ar aizsargkrēmu tās ķermeņa daļas, kuras apģērbs nenosedz!

    Bet citā laikā, piemēram, kad esi darbā vai pēcpusdienā atpūties uz terases zem saules sarga, valkā apģērbu no dabiska, viegla materiāla: kokvilnas, lina, bambusa, džutas. Neaizmirsti par cepuri ar platām malām!

    Dzirdēts pat ieteikums speciālo UPF apģērbu nelietot katru dienu, bet ļaut tam atpūsties – uzvilkt vien pārdienas, tā paildzinot apģērba mūžu.

    Un tad, kad UPF apģērbs jau novalkāts – izstaipījies, pabalējis –, lai vai cik mīļš tev būtu kļuvis konkrētais krekliņš vai šorti, vairs nepaļaujies uz tā sargājošajām īpašībām, jo to, visticamāk, vairs nav.

    Ko par to saka Pasaules Veselības organizācija?

    • Ultravioletajiem stariem ir grūtāk tikt cauri blīvi austiem vai trikotāžas audumiem.
    • Tumšas krāsas apģērbs UV starojumu aiztur labāk nekā gaišs.
    • Izstaipīti, nolietoti, slapji apģērbi pret UV stariem sargā sliktāk nekā jaunas un sausas drēbes.
    • Speciālais apģērbs, kas sargā pret UV stariem, tirgū parādījies pēdējos gados. Tas var būt tikpat iedarbīgs aizsardzības līdzeklis kā saules aizsargkrēmi, un jo augstāks UPF faktors, jo aizsardzība stiprāka. Tomēr pagaidām pasaulē nav vienotu kvalitātes prasību, tieši kādām īpašībām jāpiemīt šim apģērbam, līdz ar to kvalitāte var ievērojami atšķirties.

    Kop un lolo!

    • Speciālo UPF apģērbu, kas izmantots aktivitātēs jūrā, pēc lietošanas izskalo vēsā ūdenī, lai uz tā nepaliek sāļais jūras ūdens.
    • Vislabāk mazgā ar rokām – vieglām, maigām kustībām. Nemazgā karstā ūdenī! Neberzē, nežņaudzi! Pēc izmazgāšanas neizgriez! Vienkārši drusku izspaidi mitrumu.
    • Ja tomēr liec veļas mašīnā, izvēlies saudzīgo režīmu, bet neizmanto centrifūgu.
    • Nežāvē žāvētājā! Vienkārši izkarini, bet vislabāk – ļauj, lai izžūst uz horizontālas virsmas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē