• Vai jāprot tulkot savas analīzes?

    Jautājumi un atbildes
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    6. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Esmu neizpratnē par savām asinsanalīzēm, jo bultiņu un ķeksīšu ir daudz, bet ģimenes ārste, kad jautāju, kas par lietu, tikai atbildēja: tā ir informācija mums, ārstiem, nevis jums. Atbild iekšķīgo slimību ārsts Edmunds Jansons, internists, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Iekšķīgo slimību nodaļas vadītājs.

    Lasītājas jautājums: Tātad… Hemoglobīns – 11,9 g/dl, vidējais trombocītu tilpums – 13,5 fl, trombocītu sadalījuma platums 20 fl. Ir paaugstināta kreatīnkināze (184 u/l), kopējais bilirubīns – 22,2 mkmol/l, tiešais bilirubīns – 9,9 mkmol/l, netiešais bilirubīns – 12 mkmol/l, augsta blīvuma holesterīns – 1,97 mmol/l, glomerulu filtrācijas ātrums – 70,55 ml/min. Citi rādītāji – arī kālijs, fosfors, nātrijs, C reaktīvais olbaltumus, TSH – normas robežās. Uztraucos par rezultātiem, jo vispār nejūtos labi. Ikdienā lietoju zāles asinsspiedienam, holesterīnam, arī kavintonu un dažreiz zāles miegam. Ko šie rezultāti šajā kontekstā varētu nozīmēt? Anita

    Atbild Dr. Edmunds Jansons

    Pēc analīzēm var secināt, ka galvenā problēma var būt muskuļu iekaisums (neliels bojājums), ko var radīt holesterīnu pazeminošu medikamentu lietošana. Konkrēti par to liecina kreatīnkināzes paaugstinātais līmenis – šī analīze būtu jāatkārto, un, ja pieaug  kreatīnkināzes līmenis, jākonsultējas ar ārstu, jo, iespējams, jāpārtrauc preparāta lietošana.

    Paaugstinātais bilirubīna līmenis varētu likt domāt par Žilbēra sindromu. Tas ir labdabīgs, iedzimts aknu darbības traucējums, ko var apstiprināt arī specializētās ģenētikas laboratorijās. Bet būtībā šī vaina ir iedzimta un neietekmē pašsajūtu un aknu veselību.

    Glomerulu filtrācijas ātrums, kas raksturo nieru funkcionālās spējas, tev ir samazināts, bet konkrētu secinājumu pēc tā nevar izteikt, jo ir jāveic nieru USG un dinamikā jāatkārto šī analīze. To var izdarīt ģimenes ārsts.

    Pārējiem minētajiem asinsanalīzes rādītājiem ir tik niecīga novirze, ka par to nav jāsatraucas. Taču vienmēr ir vērts atkārtoti veikt tās analīzes, kurām rādītāji bijuši izmainīti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē