• Slapjš no sviedriem. Kad jāsāk uztraukties par svīšanu?

    Veselība
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    18. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Arguments – svīstu tāpēc, ka esmu vīrietis, – nav tik nepārprotams. Ja svīsti par daudz, meklē risinājumus.

    Konsultē kosmetoloģe dermatoveneroloģe Ināra Stepanova un plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis. 

    Nebeidzamas neērtības

    Pārmērīga svīšana vīrietim sagādā diskomfortu: ja svīst tieši plaukstas, ir grūti sarokoties, tāpat psiholoģiskas un fiziskas neērtības rada norasojusi piere, pilnīgi slapjas paduses vai pēdas. Tas saistās arī ar nepatīkamu aromātu un kaitē veselībai, jo, staigājot miklās drēbēs, var saaukstēties, bet kāju svīšana sekmē ādas un nagu sēnīšu infekciju, kas spēj izraisīt neatgriezeniskus bojājumus.

    Ja svīsti karstumā vai fiziskās slodzes laikā, tā ir normāla organisma reakcija, kas palīdz ķermenim pielāgoties mainīgiem apstākļiem. Tomēr, ja svīsti par daudz un tas sagādā daudz neērtību ne tikai tev, bet arī apkārtējiem, vajadzētu noskaidrot iemeslus.

    Stress vai karstums?

    Par svīšanu atbild divu veidu sviedru dziedzeri, un to izpausmes ir atšķirīgas. Par seksuālo funkciju – vīrieša organismam raksturīgo smaržu – gādā apokrīnie dziedzeri, kas izvietojušies padusēs, cirkšņos, ap nabu un dzimumorgāniem. To darbību regulē dzimumhormoni, tāpēc vīriešiem svīšanas problēmas sākas tieši pusaudžu gados. Tas ir noteikts fizioloģiski, un jaunekļa gados svīšana tikai pastiprinās. Savukārt par organisma dzesēšanu gādā ekrīnie dziedzeri. Tie ir izvietoti pa visu ķermeni, īpaši daudz to ir uz plaukstām un pēdām, arī padusēs, sejā tie ir pieres ādā un ap lūpām. Ja smadzenes dod ziņu, ka organismā kļūst par karstu, dziedzeri strauji izdala sviedrus tieši uz ādas virsmas. Un tieši tas sagādā neērtas situācijas, jo svīst konkrētas ķermeņa daļas, plaukstas, pēdas utt.   

    Ievēro atšķirību: ja vainojams ir karstums, fiziskā slodze, pirmā sāk svīst galvas āda, tad viss ķermenis un pēc tam arī plaukstas un pēdas. Stresa situācijās otrādi – pirmie reaģē plaukstu, pēdu un padušu sviedru dziedzeri.

    Tas ir nopietni

    Ja svīst tikai plaukstas, pēdas vai paduses, ievērojot pareizu kopšanu, iespējams, vari tikt galā pats. Toties, ja ir sākusies vispārēja svīšana, pārbaudi veselību, jo pastiprinātu svīšanu mēdz izraisīt arī vairākas slimības – sirds un asinsvadu, endokrinoloģiskās un infekcijas slimības, veģetatīvās nervu sistēmas vai izvadorgānu funkciju traucējumi. Svīšanu būtiski ietekmē arī liekais svars, emocionāls stress, nervu pārslodze, dažu medikamentu – antidepresantu un miegazāļu – lietošana. Ja šie iemesli summējas, svīšanu nevar novērst tikai ar pretsviedru līdzekli. Ir vajadzīga kompleksa pieeja ar mediķu palīdzību.

    Ikdienišķs risinājums. Ja parastais dezodorants nelīdz, tajās reizēs, kad svīšana traucē, lieto antiperspirantu. Tas satur antibakteriālas vielas, kas sašaurina sviedru izvadkanālus, absorbē mitrumu un iznīcina baktērijas, kas rada sviedru netīkamo aromātu. Daži aptiekās nopērkamie līdzekļi ir piemēroti lietošanai arī uz pēdām un plaukstām. To sastāvā ir smalki kristāli, kas, netraucējot ādas fizioloģiskās funkcijas, daļēji nosprosto sviedru dziedzerus, padarot svīšanu nemanāmu. Tos lieto uz konkrētām problēmzonām gan profilaktiski, gan pēc vajadzības, piemēram, pirms stresainām situācijām.

    Pagaidu risinājums: botulīna toksīna injekcijas. Preparātu injicē tieši problēmzonās – padusēs, plaukstās vai pēdās. Tas palīdz atrisināt problēmu uz pusgadu un ilgāk. Šī metode labi palīdz novērst lokālu svīšanu, piemēram, ja svīst tikai plaukstas vai pēdas, bet vispārēju svīšanu tā nemazina. Šo metodi drīkst izmantot arī tie, kam ir nieru kaites vai citas slimības, jo preparāts darbojas tikai tajā vietā, kur tas injicēts. Preparāta ievadīšanai ādā izmanto arī dažas fizikālās terapijas metodes.

    Radikāls risinājums. Ja nekas nelīdz, tad ķirurģiski iešķeļ nervu galiņus, kas inervē konkrētos sviedru dziedzerus.  

    Raksts no žurnāla «Klubs» arhīva.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē