• Skābais smiltsērkšķis – imunitātei un kuņģa čūlai. Bet ne tikai!

    Netradicionālā medicīna
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Šķiet, smiltsērkšķi, lai arī jau izsenis zināmi kā veselībai ļoti noderīgi, lepni paceltu galvu atkal sāk savu sarkanā paklāja gājienu.

    Pabērzu smiltsērkšķa latīniskais nosaukums Hippophae rhamnoides cēlies no vārdiem hippos – zirgs un phaos – spīdums. Jau izsenis uzskatīja, ka, barojot zirgus ar smiltsērkšķa lapām, tie pieņemas miesās un iegūst spožu spalvu. Savukārt ogas ir visīstākie multivitamīni. Tās satur B grupas vitamīnus, K vitamīnu, augstā koncentrācijā E vitamīnu (330 miligrami 100 gramos ogu), turklāt ir nepārspējams C vitamīna avots – 450 miligrami 100 gramos. Arī šīm ogām oranžo toni piešķir karotinoīdi.

    Ikdienā smiltsērkšķi izmanto organisma spēcināšanai, jo tam piemīt pretiekaisuma iedarbība.

    Tāpēc droši sasaldē ogas, lai lietotu tās ziemā, – atšķirībā no pīlādža auglīšiem smiltsērkšķa oranžajām ogām aukstums nekaitē un spēku nemazina!

    Smiltsērkšķa ogu eļļu izmanto, lai dziedētu ādas un gļotādas bojājumus, piemēram, ja ir iekaisis kakls vai moka kuņģa čūla. Eļļa satur arī nepiesātinātās taukskābes, kas ir svarīgas sirds un asinsvadu veselībai. Savukārt regulāra sulas dzeršana palīdz mazināt asinsspiedienu, holesterīna līmeni asinīs un rentgena starojuma negatīvo ietekmi, iedarbojas tonizējoši, mazina nogurumu, uzlabo vispārējo veselības stāvokli. Patlaban zinātnieki aktīvi pēta arī smiltsērkšķu izmantojumu vēža un aknu slimību, kā arī radioaktīvā starojuma nodarīto kaitējumu ārstēšanā.

    Ņem vērā! Lai mazinātu kuņģa gļotādas karinājumu, atšķaidi sulu ar ūdeni un tās daudzumu palielini pakāpeniski, sākot ar divām ēdamkarotēm dienā.

    Lieliskas receptes

    Izvilkums eļļā kuņģa čūlai un brūcēm. Sulas izspiedas, ka ir bagātas ar karotinoīdiem, izžāvē cepeškrāsnī 50–60 grādu temperatūrā un pārlej ar rafinētu augu eļļu, piemēram, ar olīveļļu, attiecībā 1:3. Turi tumšā vietā istabas temperatūrā trīs nedēļas, trauku ik pa laikam saskalinot, pēc tam caur marli vai sietu izvilkumu nofiltrē, sapildi pudelēs un uzglabā tumšā, vēsā vietā.

    Lieto iekšķīgi pa vienai tējkarotei pirms ēšanas 2–3 reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas.

    Ārīgi izmanto kā antibakteriālu, audus atjaunojošu līdzekli uz brūcēm, kad tās dzīst, saules apdegumu, trofisko čūlu un izgulējumu apkopšanai. Izvilkumu vari izmantot arī kā ādas pretnovecošanas līdzekli – tas veicina ādas elastību un reģenerāciju.

    Uzlējums pret mazasinību. Vija Eniņa savā grāmatā Veselība pie mājas sliekšņa iesaka vēl šo tautas recepti: 2 ēdamkarotes augļu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, ļauj 3 stundas ievilkties, nokāš un tad dzer pa trešdaļai vai pusglāzei 3–4 reizes dienā organisma spēcināšanai un pret mazasinību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē