• Olīveļļu ābece. Kas ir kas?

    Veselība
    Arta Lāce
    15. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Olīveļļa ir īstens superprodukts, bet vai tu zini, ka olīveļļas ir dažādas, turklāt ne visas ir tik labas?

    Extra virgin

    Mehāniski (maļot, presējot) izspiesta olīvu sula, no kuras ar centrifūgu ir atdalīts ūdens. Lai eļļa nesāktu oksidēties un neciestu tās garšas un smaržas īpašības, nevienā iegūšanas fāzē temperatūra nedrīkst pārsniegt 27 grādus. Lai eļļa tiktu atzīta par extra virgin, tās ķīmiskajam sastāvam un garšas rādītājiem jāatbilst noteiktām prasībām.

    Ieteikums. Šī ir augstākās kategorijas olīveļļa, un, ja vien maciņš ļauj, izvēlies tieši šo.

    Virgin

    Iegūšanas metode ir identiska extra virgin kategorijai, bet eļļai ir nelieli garšas defekti vai novirzes ķīmiskajās analīzēs, kas tai neļauj tikt klasificētai kā extra virgin. Laba, bet ne izcila!

    Ieteikums. Šī eļļa der lietošanai, tomēr Latvijā praktiski nav nopērkama. Tiesa, lielākā daļa lielveikalos nopērkamo extra virgin eļļu ilgās glabāšanas dēļ drīzāk atbilst virgin kategorijai.

    Olīveļļa

    Itāļu valodā oli di oliva, angļu valodā olive oil, pure olive oil, light olive oil… Mehāniski iegūta eļļa no pārbriedušām un/vai bojātām olīvām, kuru nepieciešams rafinēt, lai drīkstētu lietot cilvēku uzturā. Itāļi šādu eļļu mēdz dēvēt par  lampanti (itāļu valodā – spilgts), jo vēsturiski tā tika izmantota gaismekļos. Rafinējot eļļa tiek atbrīvota no nelāgās smaržas un garšas, ko rada nekvalitatīvu olīvu izmantošana, un garšas uzlabošanai tiek pievienoti 5–15 procenti extra virgin vai virgin olīveļļas.

    Ieteikums. Ja nevari atļauties extra virgin olīveļļu, cepšanai vari izmantot šo olīveļļu.

    Olīvu izspaidu eļļa

    Angliski pomace oil, itāliski olio di sansa e di oliva, spāniski aceite de orujo. Otrā spieduma eļļa… Patiesībā nekādas otrā spieduma olīveļļas mūsdienās nav.

    Izspaidu eļļu iegūst, izmantojot no naftas iegūtu šķīdinātāju heksānu, lai izvilktu no biezumiem, kas palikuši pēc pārējo kategoriju olīveļļas spiešanas, tajos atlikušos aptuveni 5 procentus eļļas.

    Pēc tam, lai attīrītu eļļu no heksāna un citiem nevēlamiem savienojumiem, kas radušies, apstrādājot eļļu ļoti augstā temperatūrā, eļļa tiek rafinēta. Iegūtajam caurspīdīgajam šķidrumam atkal pievieno 5–15 procentus extra virgin vai virgin olīveļļas.

    Ieteikums. Ar šo eļļu droši vari ieeļļot durvju eņģes, bet tavā ēdienkartē tai nav vietas! Izspaidu olīveļļu mēdz dēvēt par īpaši paredzētu cepšanai, bet tas ir tikai mārketinga triks.

    Noskaties video, kā tiek iegūta olīveļļa!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē