• Laikus neatklāts C hepatīts var novest līdz cirozei vai aknu vēzim

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja medicīnā ir kāda joma, par kuru var sacīt, ka nu ir daudz labāk, nekā bija, tad tā ir C hepatīta ārstēšana. Ar jaunajiem medikamentiem, kas ir gandrīz simtprocentīgi efektīvi, izārstējas 95–97 procenti. Tikai svarīgi laikus vīrusu atklāt un sākt ārstēties.

    Kā izpaužas C hepatīts?

    Lielākajai daļai C hepatīta slimnieku infekcija neizpaužas nekādi, tāpēc viņi pat nezina, ka ir inficējušies. Tāpēc C hepatīts var klusi, klusi, lēni, lēni novest līdz cirozei un aknu vēzim. Kad parādās jau klīniskie simptomi, ar šo slimību cīnīties ir gaužām grūti. Hepatologi uzskata, ka lielākais inficēšanās vilnis ar C hepatītu notika pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigās. Tātad tagad ir pagājuši divdesmit gadi – laiks, kad visbiežāk pēc inficēšanās sāk veidoties ciroze un aknu vēzis. Protams, tas var notikt arī ātrāk – pēc desmit un piecpadsmit gadiem, bet aknu vēzis nekad neattīstās divu, piecu gadu laikā pēc inficēšanās.

    Kā notiek inficēšanās ar šo vīrusu?

    C hepatītu nav iespējams dabūt, pārlejot asinis, jo visas donoru asinis tiek pārbaudītas. Tomēr, ņemot vērā, ka mums joprojām ir augsta inficētība ar C hepatītu, šis vīruss turpina izplatīties. Vispirms jau narkotiku lietotāju vidū, arī skaistuma nozarē – manikīrs, pedikīrs, tetovēšana, pīrsings… Diemžēl arī medicīnā ir savas vājās vietas, kur šis vīruss var izplatīties. Taču pierādīts: ja ir ilgstošas monogāmas attiecības ar vienu partneri, inficēšanās risks ir ļoti, ļoti zems. Toties situācijā, kad notiek bieža partneru maiņa, risks, ka mīlēšanās laikā var dabūt C hepatīta vīrusu, palielinās. Mainot partnerus, palielinās risks inficēties ar citām seksuāli transmisīvajām slimībām un ka būs gļotādu bojājumi. Un – tiklīdz ir gļotādas bojājums, tā seksa laikā notiek asinskontakts, un šādā ceļā var notikt inficēšanās arī ar C hepatītu. Tāpēc jālieto prezervatīvs.

    Kā ārstē C hepatītu?

    Šobrīd ārstēšana pacientam ir ļoti, ļoti draudzīga. Tā notiek ar vienu vai pāris tabletēm dienā, zāles ir labi panesamas, vairākumam tās nerada nopietnas blaknes. Nekas nav jāšpricē! Cilvēks lieto tabletes, iet uz darbu, veic ikdienas pienākumus. Nav nekādu īpašu ierobežojumu, izņemot to, ka ārstam jāzina, kādus vēl medikamentus pacients regulāri lieto, jo dažreiz starp tiem var būt mijiedarbība. Tad varbūt kādas zāļu devas jāpamaina. Ārstēšanās ilgst astoņas līdz divpadsmit nedēļas, retos gadījumos 24 nedēļas. No visiem pacientiem, kas lieto jaunos medikamentus, 97 procenti izārstējas. Bet ir vēl liela daļa pacientu, kuri nezina, ka ir inficēti. Tāpēc ārsti aicina ikvienu, kurš nekad dzīvē nav veicis C vīrushepatīta analīzes, tās tomēr uztaisīt. Ja C hepatīta tests ir veikts sen, pirms pieciem, desmit gadiem, arī tad ir vērts analīzes atkārtot. Bet reizi gadā vai pusgadā tas gan nav jādara, noteikti ne!

    Kur var pārbaudīties?

    Ceļi ir dažādi. Ja cilvēks nodod asinis kā donors, bez maksas tiek veiktas analīzes, vai viņš nav inficējies ar C vai B hepatītu un HIV. Viņam par to arī paziņo, ja ko atrod. Otrs variants – vizīte pie ģimenes ārsta. Viņš var izsniegt nosūtījumu uz laboratoriju, lai uztaisa asins analīzes. Trešais variants – var doties uz jebkuru sertificētu laboratoriju pats un nodot šīs analīzes par maksu. Ceturtais variants – visā Latvijā darbojas HIV profilakses punkti, konkrētās adreses var atrast Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā. Tur anonīmi un bez maksas var veikt eksprestestus HIV infekcijai, B un C hepatītam. Ja tests izrādās pozitīvs, jāsaprot, ka tas ir tikai skrīnings. Jāvēršas pie ģimenes ārsta vai infektologa, lai izmeklētos ar jutīgākām metodēm un noskaidrotu, vai aizdomas par C hepatītu apstiprinās vai ne.

    Kāds režīms jāievēro mājās, ja viens no ģimenes ārstējas, bet pārējiem C hepatīta nav?

    Sadzīvē C hepatīts netiek nodots. Drīkstam ar C hepatīta slimnieku sarokoties, apkampties, varam slaucīties ar vienu dvieli, varam ēst no viena šķīvja, padzerties no vienas krūzītes, jo tādā veidā C hepatīta infekcija netiek nodota tālāk. Līdz ar to ikdienā, mājās, darbā, tirgū, restorānā, autobusā nav iespējams inficēties. Ģimenei gan būtu jāatceras – kamēr C hepatīta slimnieks nav izārstējies, viņam jābūt pašam saviem manikīra piederumiem, savām žiletēm, savai zobu birstei, un tas viss jāglabā atsevišķi no pārējiem piederošā.

    Īpašais jautājums

    Kur vīruss, nonācis cilvēka organismā, konkrēti dzīvo?

    Tas ar asinīm nonāk aknās, iekļūst aknu šūniņās, tur vairojas un met ārā lielos daudzumos jaunos vīrusus. C hepatīta vīruss var bojāt arī citus orgānus – nieres un limfoīdos orgānus, ādu, arī vairogdziedzeri, bet pārsvarā cieš aknas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē