• Kam jāvakcinējas pret pneimokoku?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    24. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pneimokoku 1938. gadā, kad vēl nebija radītas vakcīnas, savā monogrāfijā tēlaini aprakstīja amerikāņu zinātnieks Bendžamins Vaits: «Pneimokoks ir pārsteidzoša šūna, maza izmēra, vienkārša struktūra, trausls pēc sastāva, bet tam ir ļoti dažādas fizioloģiskās funkcijas. Pneimokoks veic neparasti sarežģītus bioķīmiskus varoņdarbus un, uzbrūkot cilvēkam, uzliek vētrainu slimību, kas tik bieži ir letāla, ka tas jāuzskata par vienu no galvenajiem cilvēka nāves cēloņiem.» Par vakcīnu stāsta internists un ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

    Kam būtu jāvakcinējas?

    Zīdaiņus sākam vakcinēt divu mēnešu vecumā. Otru valsts apmaksāto vakcīnas devu viņi saņem četru mēnešu, bet trešo – 12–15 mēnešu vecumā. Agrāk, kamēr vēl nebija pneimokoku vakcīnas, slimnīcas bija pilnas ar bērniem, kam ārstēja smagu vidusauss iekaisumu, plaušu karsoni, bet it īpaši meningītu un sepsi. Tieši invazīvās pneimokoku slimības ir tās bīstamākās un galvenais prevencijas mērķis.

    Mūsdienās tik smagas kaites ir mazinājušās, un tas noteikti ir, pateicoties pneimokoku vakcīnas radītajai aizsardzībai.

    Taču ar to vien nepietiek. Pneimokoku vakcīnu vajadzētu saņemt arī pieaugušajiem!

    • Pirmkārt, senioriem pēc 65 gadu vecuma, jo viņi visbiežāk nokļūst slimnīcā ar pneimoniju jeb plaušu karsoni uz sirds mazspējas fona, kas saasina visas hroniskās slimības.

    Jā, pneimoniju ar antibiotikām spējam izārstēt, taču ārstēšanās slimnīcā un antibakteriāla terapija izmaksā ļoti dārgi.

    Turklāt ir arī vairāki pneimokoku serotipi, kas izceļas ar augstu antibakteriālo rezistenci jeb nejutību pret zālēm.

    • Nākamā lielā grupa, kam vajadzētu vakcinēties, ir pacienti ar hroniskām elpceļu kaitēm un onkoloģiskām slimībām – vārdu sakot, visi, kuri ar pneimokoku izraisītām kaitēm slimo biežāk un smagāk.

    Vakcīna pasargā ne tikai no pneimonijas, vidusauss un deguna blakusdobumu iekaisuma, bet arī no invazīvas pneimokoku slimības.

    Kā jau teicu, ir agresīvi pneimokoki, kas spēj nonākt vidēs, kur tie normāli neatrodas, un mēdz izraisīt sepsi, proti, mikroorganismu vairošanos asinsritē, kā arī strutainu meningītu – tātad ārkārtīgi nopietnas invalidizējošas slimības ar augstu mirstības risku.

    • Vēl vadlīnijas iesaka vakcinēties pret pneimokokiem pirms bioloģiskās terapijas uzsākšanas, visbiežāk tie ir reimatoīdā artrīta pacienti, kuriem jāsaņem imūnsupresīvi medikamenti, kas nomāc imunitāti. Līdz ar to viņiem automātiski pieaug vīrusu vai baktēriju izraisītu infekciju, piemēram, gripas, kovida un arī pneimokoku, infekcijas risks, kas var noritēt biežāk un smagāk. Tāpat arī cilvēkiem ar dažādām asins slimībām, piemēram, leikozi, ir būtiski ietekmēta imūnsistēma, un viņiem ir ļoti svarīgi saņemt vakcīnu pret pneimokokiem jebkurā vecumā.
    • Riska grupā ir arī hematoloģiskie slimnieki ar samazinātu liesas funkciju vai tādi, kuriem ir izņemta liesa jeb veikta tā dēvētā splenektomija.

    Liesa ir imūnsistēmas daļa, kas būtiski iesaistās aizsardzībā pret pneimokoku infekcijām.

    Ja izņemta liesa, piemēram, pēc traumas, stipri pieaug pneimokoku infekcijas norises smagums. Veicot plānveida procedūru, pēc starptautiskām vadlīnijām, līdz liesas izņemšanai būtu rekomendējama pneimokoku pote. Mēs to darām, bet pacienti par šo vakcīnu maksā paši.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē