• Kā rī­ko­ties, ja sāp auss

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kim Kuperkova/Shutterstock.com
    Sā­pes ausīs var iz­paus­ties da­žā­di – tās var būt gan pul­sē­jo­šas un ne­cie­ša­mas kā zo­bu sā­pes, gan past­āvī­gi vel­ko­šas, gan re­tas, dū­rie­niem līdz­īgas.

    4 jautājumi un atbildes

    • Kas var ra­dīt sā­pes ausī?

    Ne vien­mēr sāp­ju ie­mesls ir pa­ti auss. Šā­du ar auss sa­slim­ša­nu ne­sa­is­tī­tu sāp­ju ie­mesls var būt zo­bu sā­pes, kas iz­sta­ro­jas; kak­la un mu­gu­ras os­te­ohon­dro­zes iz­rai­sī­tas sā­pes; gal­vas asins­va­du slimības; se­jas ner­va ie­kai­sums; man­de­ļu ie­kai­sums; de­gu­na bla­kus­do­bu­mu ie­kai­sums u. c.

    Sā­pes, kas sais­tī­tas ar auss sa­slim­ša­nu, var iz­rai­sīt ār­ējā dzir­des ka­nā­lā ie­kļu­vis sveš­ķer­me­nis vai ūdens pēc pel­des, auss glie­mež­nī­cas trau­ma, ap­sal­dē­jums vai ap­de­gums; auss skrim­sli se­dzo­šās ādas in­fek­ci­ja; ma­tu fo­li­ku­lu in­fek­ci­ja auss ka­nā­lā, kas iz­pau­žas kā augo­nis; vi­dus­auss ie­kai­sums.

    • Kā­pēc ro­das vi­dus­auss ie­kai­sums?

    Vis­bie­žāk ie­kai­sums at­tīs­tās, in­fek­ci­jai ie­kļūs­tot vi­dus­auss do­bu­mā caur dzir­des ka­nā­lu, kas sa­vie­no vi­dus­au­si ar aiz­de­gu­ni. Ja or­ga­nis­mā jau iz­vei­do­jies kāds in­fek­ci­jas pe­rēk­lis, tā vi­dus­auss do­bu­mā var ie­kļūt arī pa limf­mez­gliem un asins­va­diem. Vi­dus­auss ie­kai­su­mu var iz­rai­sīt vī­rus­u slimības, ne­ār­stēts de­gu­na bla­kus­do­bu­mu ie­kai­sums.

    • Kā noteikt, ka sācies vidusauss iekaisums?

    Vie­nā vai abās ausīs jūtamas ļo­ti stip­ras sā­pes, kas mēdz būt stip­rā­kas par zo­bu sā­pēm; dzir­des ka­nā­lam ie­kais­tot, ro­das tūs­ka, ka­nāls aizs­pros­to­jas, ta­jā ro­das spie­diens. Tūs­ku vei­ci­na gu­ļus stā­vok­lis, tā­pēc vi­dus­auss ie­kai­su­ma rak­stu­rī­ga pa­zī­me ir sāp­ju lēk­mes nak­tīs.

    • Kādu pirmo palīdzību sniegt, ja sā­ku­šās stip­ras ausu sā­pes?

    Pre­tsāp­ju tabletes, lai mazinātu sāp­ju stip­ru­mu.

    De­gu­na pi­lie­ni – iepilinot tos de­gu­nā, mazināsies tūs­ka un at­vērsies no­spros­to­tais ka­nā­lu, tā ma­zi­not auss ka­nā­lā iz­vei­do­ju­šos spie­die­nu.

    Pre­tsāp­ju ausu pi­lie­ni – tie vispirms jāsasilda līdz ķer­me­ņa tem­pe­ra­tū­rai, un tikai tad drīkst pilināt ausī. Ja ir stru­tai­ns ie­kai­su­ms un no auss ma­nā­mi izdalījumi, ausī pi­li­nāt nedrīkst!

    Spir­ta (šņab­ja) kom­pre­ses – tās ie­kai­su­ma ma­zi­nā­ša­nai var likt aiz auss.

    Svarīgi! Ausu sā­pes vien­mēr lie­ci­na par sa­slim­ša­nu, tā­dēļ pēc ie­spē­jas ātr­āk jā­mek­lē ār­sta pa­lī­dzī­ba.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē