• Kā palīdzēt tam, kurš slīkst? Atslēdz emocijas, rīkojies ar galvu!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Slīkšana visbiežāk nav saistīta ar šļakstīšanos un saucieniem pēc palīdzības, kā daudziem šķiet. Tā notiek klusi. Lūk, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un biedrības Peldēt droši ieteikumi, kā palīdzēt, ja esi pamanījis, ka kāds ūdenī cīnās par dzīvību.
    • Izvērtē savas spējas doties palīgā, metoties ūdenī. Slīcēja tvēriens būs krampjains, viņš var savu glābēju noraut zem ūdens. Ja nav pārliecības par savām spējām, palīdzi no attāluma: padod vai pamet kādu priekšmetu – piepūšamo matraci, peldriņķi, aizskrūvētu tukšu plastmasas pudeli, bumbu, koku –, pie kā slīcējam pieķerties un noturēties virs ūdens.
    • Lai uzreiz kāds zvana neatliekamai palīdzībai 113. Ja neviena nav blakus, palīdzību izsauc pats – izmanto brīvroku sistēmu vai ieslēdz tālruņa skaļruni. Dispečers dos secīgus padomus, kā sniegt pirmo palīdzību cietušajam.

    Ja nav ne telefona, ne palīgu…

    • Kad cietušais izvilkts no ūdens, novērtē situāciju. Ja viņš neatbild un nereaģē uz vieglu papurināšanu, cilvēks ir bezsamaņā.
    • Tātad jāatbrīvo elpceļi. Ar vienas rokas plaukstu spiežot uz viņa pieres, atliec galvu, ar otras rokas otro un trešo pirkstu pacel zodu, to velkot uz augšu, ar īkšķi nedaudz paver muti.
    • Pieliecies pie cietušā sejas tā, lai justu un dzirdētu iespējamo elpošanu, skaties uz viņa krūškurvi. Ja 10 sekundes neelpo, sāc atdzīvināšanas pasākumus – netiešo sirds masāžu un elpināšanu.
    • Ātrums, veicot sirds masāžu jeb krūškurvja kompresijas, ir 100–120 reizes minūtē. Dziļums: sērkociņu kastītes biezums jeb 5–6 cm.
    • Ja veic arī elpināšanu, tad ik pēc 30 krūškurvja kompresijām ir 2 elpināšanas no mutes mutē: aizspied cietušā degunu, ar savām lūpām aptver viņa lūpas, ievelc gaisu un to iepūt cietušā plaušās. Svarīgi, lai pēc katras ieelpas būtu iespēja gaisam izplūst no plaušām.
    • Atdzīvināšanas ciklus atkārto, līdz atjaunojas elpošana vai ierodas mediķi.

    Svarīgi: atkārtotā slīkšana!

    Ja cietušais ieelpojis ūdeni, iespējams, ūdens daļiņas nonākušas plaušās un tuvāko 24 stundu laikā viņa stāvoklis var pasliktināties – veidojoties sekundārai elpošanas nepietiekamība. Tāpēc neatliekamā medicīniskā palīdzība jāizsauc arī tad, ja cietušais slīcis, bet jau izglābts un jūtas labi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē