• Kā cīnīties ar alerģiju pret putekļiem? Iesaka alergologs!

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Risinājumus, lai putekļu ērcīte nebojā dzīvi, iesaka alergologs Māris Bukovskis.

    Putekļu ērcītes ir klasiskākais un visbiežāk sastopamais alergēns, kas atrodas telpās. Bet alergēni ir arī mājdzīvniekiem – visbiežāk suņu un kaķu spalvās. Viena no lielākajām problēmām ir tā, ka cilvēki, kuriem ir alerģija no dzīvnieku spalvām, tik un tā tur mājās kaķi, suni vai citu mājdzīvnieku, un interesanti, ka ar laiku simptomi mazinās. Cilvēks pierod pie sava mājdzīvnieka, bet, aizejot ciemos uz mājām, kur ir citi mājdzīvnieki, izjūt tos pašus spēcīgos simptomus, ko sākumā izjuta pret savu mīluli.

    Jaunākie pētījumi liecina, ka alergēni nopietni ietekmē veselību arī tad, ja ir radies pieradums pie alerģijas izraisītāja.

    Savukārt putekļu ērcītes galvenā mitināšanās vieta ir gulta – matracis, spilveni, arī bieza sega. Ir pētījumi, kas parāda, kā alergēns nakts laikā cirkulē ap cilvēka galvu – gaiss virs sejas sasilst, tāpēc izveidojas maza cirkulāra gaisa plūsma, kas ceļas uz augšu līdz griestiem un atdziestot atkal nāk atpakaļ. Alergēns cirkulē ap cilvēka elpceļiem un visu laiku tiek ieelpots.

    Alerģiskās reakcijas neizraisa pati ērcīte, bet gan tās izdalītās fekālijas.

    Šie izdalījumi ir tik sīki, ka tie var pārvietoties ar gaisa palīdzību, piemēram, klājot gultu, apguļoties uz spilvena, ejot pa paklāju, aizvelkot aizkarus – mēs radam gaisa plūsmu, kas ļauj šiem izdalījumiem pārvietoties gaisā, un mums tos ir vieglāk ieelpot.

    Lai pasargātu sevi no tā, spilveni un matracis reizi divās nedēļās jāizsūc ar putekļu sūcēju vai jāizmazgā 55–60 grādos veļasmašīnā.     

    Tiesa, ne vienmēr putekļu daudzums nosaka to, ka tajos ir alergēni. Var būt ļoti putekļainas vietas, kas alerģiskiem cilvēkiem neizraisa reakciju, bet citās, tīrākās vietās alerģija saasinās. Šādas atšķirības ir tāpēc, ka putekļu ērcītei patīk vēsa un mitra vide – slikti kurinātas un nevēdinātas telpas.

    Savukārt sausa vieta, kurā gaisa temperatūra ir ap 20 grādiem un vairāk, alergēniem nepatīk.

    Viens no veidiem, kā visefektīvāk cīnīties ar putekļu ērcīšu izraisīto alerģiju, ir alergēnu imūnterapija. Terapija notiek trīs gadu garumā, un tās laikā pacientam ar zemādas injekcijām vai zemādas imūnterapiju ievada mājas putekļu ērcīšu alergēnu. Tādā veidā pamazām notiek pierašana pie alergēna.

    Lūk, video par tiem, kas nemanīti dzīvo mums līdzās mūsu mājoklī, jo sevišķi – putekļu ērcītēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē